Perjantai, 11.05.2007

Blogi, perjantaina 11.05.2007

Tänään Marskin lounas iltapäivällä. Lopella sijaitseva Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja on tullut maan ja jopa maailmankin laajuisesti tunnetustusti historiastaan ja upeasta luonnostaan Punelianjärven rannalla, mutta ennen muuta Majan Herrojen Marsalkan herkuista koostuvasta Marskin lounaasta. Tänään lounaspöytään istuu Lopen Lejonien johdolla yrittäjiä ja toimijoita ja puheenvuoron tilaisuudessa pitää Suomen yrittäjien puheenjohtaja, kansanedustajamme Eero Lehti. Hienoa, että itsekin sain tilaisuuteen kutsun. On kunnia saada olla mukana.

Muistan nuoruudestani Adolf Ehrnrothin isännöimät kesäkuun alun Marskin lounaat. Loppilainen Raimo Laitinen isännöi majaa vuosikymmeniä vaimonsa Anna-Liisan kanssa ja minä sain aina kutsun tilaisuuksiin valokuvaajaksi. Vieraista erityisesti mieleen jäi kenraalin lisäksi silloinen puolutusministeri Elisabeth Rehn, joka mm. avasi paikan kenttävartio Sisun ja Riitta Uosukainen. Upeita juhlavia tilaisuuksia, missä nuorta kuvaajaa tuppasi jännittämään. Kerran myös sain mahdollisuuden tehdä kenraalista haastattelun ja silloin voin myöntää, että jännitti vielä hieman enemmän. Kysymyspaperit tärisivät. Hienoja muistoja.

Marskin Majasta voisi tänne vielä hieman lisää kertoa. Itse toimin alueella muutaman kesän myös oppaana ja paikat ja taronat tulivat tutuiksi ja sain nähdä monia vierailijoita ja kuulla heidän tarinoita. Toiset kertoivat kuinka heidän joku sukulainen oli tehnyt majaa, joku kuinka hän itse osallistui majan tekoon tai sitten tarina kertoi Marskin yleensä jne.

Majahan on vuonna 1942 korpisotureiden rakentama kelohonkainen metsästysmaja, sauna ja kalamaja, mitkä Marsalkka Mannerheimin sai 75-vuotispäivälahjaksi. Aluksi maja sijaitsi Lieksajärven rannalla, mutta alueen jääty nykyisen Venäjän puolelle maja ja muut rakennukset siirrettiin suojaan ja lopulta 1945 Lopelle Punelian rantaan. Paikkaa minkä Mannerheim itse hankki loppilaiset Kassarin tilalta.

Vuodesta 1959 maja on ollut matkailunähtävyytenä ja sen läheisyyteen avattiin v. 1992 kenttävartiomuseo Sisu majan rakentajien kunniaksi. Museossa yleisöllä on harvinaislaatuinen tilaisuus tutustua sota-ajan kenttävartio-oloihin. Nykyisin maja-alueen palveluihin kuuluu myös kelohonkainen huvila majoitus- ja kokoustarpeita varten. Kannattaa poiketa Lopella ja Majan Herrojen herkuissa.

….

Nyt kuitenkin Helsinkiin. Ensin tiukka työpäivä ja sitten vasta Marskin Lounasta.

Helsingissä tänään ensin sivistysvaliokunnan ryhmäkokous ja sitten varsinainen sivi. Ei paljoa asioita listalla, mutta mm. erittäin hyvä keskustelu ja tietoisku ysiluokkalaisten Taita9 -kilpailuista ja ammattikoululaisten eri kilpailuista aina MM-tasoa myöten. Itse olen seurannut näitä kilpailuja tiiviisti ja mm. Taitaja-kilpailuja juontanut ja selostanutkin ja nyt on mukana päästä seuraamaan näitä tältäkin paikalta. Nämä kilpailut ovat osaltaan sitä tärkeää työtä millä ammatillisen koulutuksen kiinnostavuutta ja houkuttelevuutta pyritään lisäämään. On tosiasia, että tarvitsemme kädentaitajia ja osaajia koko ajan lisää ja itse olenkin kantanut huolta aina siitä, että koulutuspaikkamäärät ja työpaikat kohtaisivat. Niin, että nuoria koulutettaisiin työelämään ja sille alalle mille koulutus on. Ammattikorkean ja osaksi myös toisen asteen ammatillisen koulutuksen ongelmana on kasvavassa määrin ns. laadullinen työllistyminen eli työpaikkaa ei löydy siltä alalta ja ”tasolta” mille koulutus on hankittu. Tänään korostinkin sitä, että maassamme tulee huolehtia siitä, että tietyillä aloilla kiireesti lisätään koulutuksen aloituspaikkoja, mutta myös siitä, että osalla aloja ollaan valmiita vähentämäänkin aloituspaikkoja.

Sivistysvaliokunnan jälkeen täysistunto ja sitten Lopen Lions klubin Marskin Lounaalle. Marskin Majan ravintola oli täynnä ja paikalla oli paljon yrittäjiä ja vaikuttajia ja puhujana kollegani kansanedustaja Eero Lehti. Eero piti loistavan puheen lounaan jälkeen ennen kahvia puhuen juuri oikein eduskunnan työn alusta ja hallitusohjelmasta ja sen painotuksista, mutta myös laajasti Suomen Yrittäjien puheenjohtajana yrittäjyydestä ja sen problematiikasta ja haasteista Suomessa. Uskomaton tietomäärä ja osaaminen Eerolla annettavana nyt myös ryhmämme ja eduskunnan käyttöön. Esille nousi mm. yhteinen tavoitteemme perintöveron poistamisesta yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksista. Tämän hankkeen tavoitteena yrittäjyyden jatkuminen ja työllisyyden tukeminen. Ja toisaalta onhan hyvä muistuttaa myös siitä, että perintöverouudistus helpottaa myös kaikkien perijöiden tilannetta ja erityisesti leskien ja alaikäisten lasten asemaa. Tärkeitä linjauksia. Eero nosti esille myös työvoiman saatavuus asian ja myös nyt jo onneksi työnsä päättäneen hallituksen viime metreillä väkisin läpi ajaman yt-lain laajennuksen ongelmallisuudeen yrittäjyyden ja työllisyyden näkökulmasta. Toivotaan, että suurimpia virheitä saadaan vielä korjattua.

Marskin Majan Majan Herrojen herkut olivat tuttua maan parasta laatua ja palvelu samaa tasoa. Kiitokset Teuvolle, Heikille ja Mirkulle. Leijonien vieraat olivat tyytyväisiä ja varmasti ensi vuonna paikalla on vieläkin enemmän väkeä.

Marskin Majalta sitten Juhani Peltosen kirjallisuustapahtuman teatteri-iltaan Loppisaliin. Näytelmänä Jussin maanmainio Salomo ja Ursula. Rakkauden ja läheisyyden kaipuuta ja kodittomuutta Jussin taitavalla kerronnalla. Teksti mahtava ja täytyy sanoa, että Katja Hallas oli onnistunut minusta kohtuullisen hyvin saamaan tekstistä myös parasta irti lavalla. Jorma Markkula ja Laura Toikander uurastivat Salomona ja Ursulan ja Mallu Veikkanen hoiti muut roolit vuokraemännästä pappiin asti. Teksti siis Jussin vanhinta vuodelta -67. Aivan mahtava tarina – rakkaustarina mikä tekstinä loppuu traagisesti. Salomo jää auton alle ja Ursula tekee itsemurhan. Nyt lavalla Hallaksen ohjaamana loppu jäi hieman ilmaan ja Risto ja Tuulan kanssa hetken katselimme toisiamme ennen kuin annoimme esityksen ansaitsemat aplodit. Tällaisia esityksiä tarvitaan lisää. Kiitos 🙂

Huomenna vapaapäivä kuluukin sitten kirjallisuuden ja moottoriurheilun parissa. Aamulla ensin Kouvolaan superrallicrossin SM-avaukseen ja sitten Juhani Peltosen kirjallisuuspäiville. Juhanista ja päivistämme lisää kotisivuilla www.juhanipeltonen.net.

Kommentit