Lauantai, 12.05.2007

Blogi, lauantaina 12.05.2007

Upea kevätaurinkoinen aamu. Kevättä parhaimmilaan. Tänään olemme Juhani Peltosen seuran toimesta kustuneet Lopelle Suomen kirjailijanimikkoseurat ja toki myös muut kirjallisuuden ystävät kesäkauden avajaisiin Loppisaliimme. Tapahtuma on osa tämän vuoden Juhani Peltosen -kirjallisuustapahtumaa. Eilen jo ohjelmassa oli siis teatteriesitys Salomo ja Ursula.

Tänään lauantaina päivä alkaa kello kirjallisuusseminaarilla kello 13. Seminaarissa esiintyy mm. Timotei-kuoro, mikä esittää musiikkia Juhani Peltosen runoihin. Kantaesityksenä nyt Pekka Kostiaisen säveltämänä Juhani Peltosen runo Merkillinen mies.Professori Katri Sarmavuori käsittelee alustuksessaan kirjailijanimikkoseurojen merkitystä ja historiaa ja toimittaja, teatteriohjaaja Päivi Istala Saima Harmajaa ja tutkija Jukka Relas loppilaista Sakari Pälsiä kotiseutunsa kuvaajana. Tänään myös julkaisemme uuden kirjan, mikä koostuu Juhani Peltosen lehtiteksteistä. Päivä jatkuu sitten kello 16-18 tilaisuudella missä seurat kertovat omasta toiminnasta ja yhteistyöstään ja illalla päivän päättää sitten slaavilainen ilta klo 18.30-20 Nikolai Grohovskin ja Kasakoiden kanssa. Upea ohjelm siis tänäkin vuonna luvassa.

Itse käyn tänään nyt heti aamusta Kouvolassa rallicrossin Sm-kauden avauksessa. SRC-sarjaan osallistuu lukuisia hyviä kavereitani. Kavereita kolmen tiukan SRC-kauden ajalta mistä kaksi selostin sarjaa pääselostajana yleisölle paikapäälle ja viimeisen minkä tein sarjan tv-ohjelmat MTV3-kanavalle. Nyt sain kutsun kauden avaukseen ja luonnollisesti haluan paikalle mennä. Yksi upeimmista moottoriurheilusarjoista ja tällä kaudella jälleen ennätysmäärä kuljettajia mukana mestaruusjahdissa. Monenlaista siis mahtuu tähänkin päivää.

….

Aamulla ajoin aikaisin Kouvolaan. Halusin olla paikalla kun Super Rallicrossin eli SRC kausi käynnistyi. Tiesin, että paikalla on paljon tukijoitajani ja kannustajiani eduskuntavaaleistakin ja oli kiva nähdä tuttuja. Moottoriurheiluväki oli aidosti tyytyväisiä läpimenostani ja jälleen puhuin monen kanssa niistä asioista mistä olemme jo vuosien ajan huoltakantaneet eli sellaisia asioita missä moottoriurheilu ja massatapahtumat pitäisi huomioida kun lakejasäädetään. Usein unohtuu se, että joku hyvää tarkoittava laki voi yksinkertaisesti tuhota tai olla kohtalokas jonkin harrastuksen kannalta. Tällaisia viitteitä on nyt järjestyksenvalvonnan muutoksissa ja myös liikenteenohjauksen muutoksissa. Nämä olisi vaatineet ”edunvalvojaa” ja keskustelijaa ja tiedottajaa jo viime vaalikaudella. Toivotaan, että nyt tiedonkulku toimii. Lupaan tehdä parhaani.

SRC sai tälle kaudelle uuden promoottorin kun Mustakallion Pekka ryhtyi johtamaan sarjaa ja sen kehittämistä. Pekka on varmasti oikea mies tähän tehtävään. Sydän sykkii lajille ja osaamista ja kontaktipintaa on moneen suuntaan. Pekan kanssa tänään ehdin muutaman sanan vaihtamaan kiireen keskellä ja toivotin todellakin tsemppiä työhön mitä olemme kaivanneet. Minulle tämä SRC muodostunut sellaiseksi ”lempilapseksi”.

Itse kilpailut etenivät aikalailla tutulla kaavalla. Kaksi ensimmäistä mestaruutta voittanut Atro Määttä voitti avauskilpailun, mutta kakkoseksi tuli paluun radoille tehnyt Timo Pellinen. Miehen taidot kyllä tiedettiin, mutta debyyttikisassa kakkostila on joka tapauksessa kova juttu. Tyytyväinen olen myös Viitasen Silvon kakkostilasta. Silvolla ollut SRC:ssä paljon epäonnea, mutta nyt kausi alkoi paremmin. Sitten neljäs Janne Kanerva ja viides Mustakallio itse. Mestari Martti Simonen aloitti tahmeasti ja jäi nyt tapahtumarikkaan alun jälkeen pisteittä. Päivä päättyi Kankulla D-finaaliin. Autokrosissa voiton otti Mika Kauhanen ennen Janne Taskilaa ja J-P Kokkoa. Ari Perkiömäki jäi viidenneksi ja mestari Toni Vainikka peräti kuudenneksi.

Ai niin…. monesko oli sitten rallitähtemme Harri Rovanperä. Harrilla oli ongelmia auton ja sen alustan ja vaihteiden kanssa ja mies jäi finaalien ulkopuolelle. Valitettavasti.

No upea kausi avattiin ja tästä on hyvä jatkaa. Mutta täytyy vielä iloita, että olikin kiva olla ian fiilistelypohjalta katsojana mukana. Upea tapahtuma ja paikalla yli 2000 rallicrossin ystävää. Onnittelut Pekalle! Tästä on hyvä jatkaa.

Kouvolasta nopeasti hiekan pesuun kotiin. Hiekkaa oli korvissa ja hiuksissa ja nenässä ja kaikkialla ja ennen Peltospäiviä oli pakko ottaa kunnon suihku ennen puvun päälle vetoa. Päivän seminaariin en osallistunut, mutta iltapäivällä kirjailijoiden nimikkoseurojen eli Nimikkojen yhteistilaisuuteen olin luvannut osallistua ja olikin kiva kuulla muiden seurojenkin tapahtumista, tekemisestä ja ideoista. Toisilta kannattaa aina oppia. Keskustelua johdatteli todellinen nimikkoseura-aktiivi, meidänkin seuran hallituksen jäsen tohtori Anto Leikola. Anto on mukana Juhani Peltosen kirjallisuuseuran lisäksi myös Aleksis Kivi -seuran puheenjohtajana. Mies jota on aina ilo kuunnella. Tarinan kertoja ja elämänkokija parhaasta päästä. Samalla sain myös tuoreen Jussin kirjan eli Harri Haanpään kokoaman Lähes täydellisiä käsityksiä kaikesta. Loistavia pieni poimintoja Jussin tuotannosta mitä julkaistu mm. lehdissä. Yhden kirjan otin myös vietäväksi sivistysvaliokuntakollegalleni Tommy Tabermannille, jonka kanssa juuri viikolla Jussista ja kirjallisuusseuroista pitkään puhuimme.

Tilaisuuden jälkeen järjestimme vielä lopuksi Slaavilaisen illan. Nikolai Grohovski ja Kasakat musisoivat balalaikoin, haitarein ja kitaroin upean kahden tunnin konsertin. Sanaton.

Huomenna Äitiemmepäivä. Muistetaan. Nyt jännittämään euroviisuja. Päivällähän jo varmistui, että jääkiekkossa ”olemme” finaalissa.

Kommentit