Torstai, 10.04.2008

Blogi, torstaina 10.04.2008

Uuteen aamuun. Tänään tiukka ohjelma – nyt aamulla ennen varsinaisen kokousrumban alkua käy moikkaamassa Riihimäen Karan koulun ysiluokkalaisia. Olen yrittänyt aina näille ryhmille ainakin pienen hetken löytää ja sellainen nytkin kalenterista saatiin raivattua. Päivällä sitten sivistysvaliokunnan hallitusryhmä, valiokunta, ryhmäkokous, kyselytunti ja täysistunto Lissabonin sopimuksen ympärillä. Ja jotain muutakin vielä tunteihin mahtunut.

Juuri sain soiton Lopelta. Uudella Kirkonkylän koululla on yöllä sattunut vesivahinko ja nyt siellä kuivatellaan paikkoja. Rehtorinkin juuri sain kiinni ja toivotaan, että ei nyt aivan mahdottomat vahingot olisi.

Nyt kuitenkin töihin.

….

Kello 22.03 ja juuri kämpille. Tänään ei paljon koneelle ole ehditty. Aamusta ensin Karan Koulun 9-luokkalaisten kanssa puolisentoista tuntia ennen varsinaisen työpäivän alkua. Olen yrittänyt aina näille koululaisryhmille aikaa löytää ja tänään aamuun sellainen sopiva hetki löytyikin. Kaksi luokkaa tänään taloon tutustumassa ja sitten ryhmähuoneessamme vajaa tunnin alustus eduskunnan toiminnasta, lainsäädäntötyöstä ja hieman muustakin ajankohtaisesti. Mukava porukka ja moni hyvin perilläkin mitä politiikankin saralla tapahtuu. Tällaisten ryhmien kanssa aina kiva hieman aikaa käyttääkin.

Sitten hallitusryhmien neuvottelu sivistysvaliokunnan ajankohtaisista asioista. Esillä mm. valtion talouden kehyspäätös ja valmiuslain vaikutukset sivistyspuolelle. Puoliltapäivin sitten samat aiheet sivistysvaliokunnassa ns. valmistavassa keskustelussa. Asiat tulevat julkisiksi ensi viikolla. Päivällä sain sitten itselleni tehtäväksi myös ryhmämme kysymyksen valmistelun kyselytunnille. Joku viikko sitten nostin mediassa esille autojen katsastusmaksut ja sain aiheesta todella paljon palautetta. Jo viime viikolla aihetta olimme nostamassa myös kyselytunnilla esille, mutta silloin aihe siirtyi ja tänään sitten pääsin aiheen kanssa ääneen. Pääkysymyksessä nostin esille sen, että vuoden 1994 jälkeen (tällöin autokatsastus vapautettiin kilpailulle) on katsastushinnat nousseet 150 prosenttia. Kilpailun avaamispäätös on minusta edelleen oikea, mutta lainsäädäntö on tehnyt alasta sellaisen, että vain oikeastaan kaksi toimijaa jakaa pelikenttää. No se tarkoittaa siis tuota huikeaa hinnannousua. Vastaus liikenneministeri Anu Vehviläiseltä oli juuri sitä mitä itsekin lehdissä esille nostin. Hän kertoi, että paraikaa on selvityksen alla mm. se voisiko katsastusta jakaa hänen mukaan kevyeenkalustoon ja raskaseen. Kai tarkoitti siis henkilöautoja tuolla kevyellä kalustolla. Nythän katsastusasemilta vaaditaan valmiutta kaikkien laitteiden katsastukseen ja se tekee uusien yrittäjien alalle tulon erittäin vaikeaksi. Itse olisin vielä valmis miettimään myös autokorjaamojen mahdollisuuksia olla mukana tässä työssä. Mutta pääasia, että nyt ministeriössä toimitaan.

Jatkokysymykseni koski viime syksyistä EY-tuomioistuimen päätöstä, jonka mukaan EU:n sisällä autoja ostettaessa ei autolta saa vaatia katsastusta tulomaassa eli Suomessa jos autolla lähtömaassa katsastus voimassa. Halusin kysyä mitä ratkaisu maallemme aiheuttaa ja onko jopa niin, että takautuvasti voisimme joutua korvausvastuuseen vääristä katsastusvaatimuksista. Vehviläinen lupasi asiaa selvitettävän. Kiitos niin.

Muuten kyselytunnilla Eero Heinäluoma jälleen kunnostautui asioiden kauhistelulinjallaan. Puhutaan aivan mitä sattuu ja jopa vääristellään asioita jotka tiedän myös Heinäluoman fiksuna miehenä ymmärtävän. Kyse siis yliopistouudistuksesta ja itse SDP:n aloittamasta huippuyliopistohankkeesta. Aiheeseen palailen jossain vaiheessa. Siitä olen kuitenkin vakuuttunut, että yliopistomaailmassa on syytä autonomiaa vahvistaa ja rahoituspohjaa laajentaa ja myös vahvistaa muuten. Ja näin hallituksemme toimiikin.

Päivällä vielä tapasin lyhyesti vierasryhmän Jokioisista ja sitten päivän jälkeen sain vieraita Helsingistä. Eli aikalailla tiukka päivä. Ryhmien kanssa esillä ajankohtaiset aiheet ja mm. Jokioisten kokoomuslaisten kanssa Forssan seudun kuntayhteistyö, seutulukio, ammattikorkeaopetuksen turvaaminen alueella sekä metsäkonekuljettajakoulutuksen saanti alueelle. Kahden viimeisen kanssa tehty ahkerasti töitä viime aikoina ja työ jatkuu. Niin ja esillä myös Humppilan lentokenttähanke. Illalla sitten helsinkiläisten kanssa illan tapaamisessa esillä mm. eturauhassyövän hoito ja tässä maailmalla hyvin käytetty DaVinci-laitteisto jollaista nyt olisi toiveena ja haaveena saada myös Suomeen. Aihe vaatii selvittelyä.

Kaiken tämän jälkeen vain pakkaamaan huomiseksi tavaroita. Huomenna Nuorten Parlamentin täysistunto eduskunnassa ja sitten eduskuntavaalikampanjamme johtoryhmän kanssa Viroon kääntämään katsetta kesään ja tulevaan. Palataan niihin aiheisiin viikonlopun jälkeen. Lauantaina nimittäin tärkeä tapaaminen Kokoomusnuorten ja Kokoomusopiskelijoiden kanssa Tampereella. Ehkä ensi viikolla olemme viisaampia.

Kommentit