Keskiviikko, 09.04.2008

Blogi, keskiviikkona 09.04.2008

Aamu ja kello kohta kahdeksan – pian jo työmaalla. Aamulla aikaisin vesisade herätti ja edelleen ropistelee ikkunalaudat. Jotain hyvää tässä sateessa on, sillä pölyhaittaa ei ole ja katuja voidaan putsata hiekasta nyt luonnon kastelulla. Ja meneehän kevät muutenkin eteenpäin kovaa vauhtia kun maa sulaa sateessa. Mutta kyllä maanviljelijöille jo soisi kuivempaa – muuten emme saa uutta Lopen Perunaan ennen juhannusta. No ei vielä kiire, mutta toivotaan, että pellotkin kuivuvat.

Tänään aamusta kirjoitustöitä ja sitten Hämeen Vammaisneuvoston vierailu ja sivistysvaliokunta ja täysistunto. Työpäivän pariin.

….

Tänään on lupa odottaa – todennäköisesti – mahdollisesti – ehkä – jotain esitystä eduskuntavaalien tulevaisuudesta ja myös pelisäännöistä. Oikeusminiteriön alainen toimikunta on luvannut tänään esitystä uudistuksesta ja ennakkotietojen mukaan esitys lähtisi siitä, että tulevaisuudessa eduskuntapaikat laskettaisiin koko maan vaalituloksen pohjalta. Idea voisi karkeasti olla sellainen, että valtakunnallinen viiden prosentin kannatus toisi karkeasti noin kymmenen paikkaa eduskuntaan ja 25 prosentin kannatus viitisenkymmentä edustajaa. Jotain ehkä tämän suuntaista. Samalla myös vaaliliitot kiellettäisiin ja käyttöön tulisi äänikynnys tuon 5 prosentin alle. Onko se sitten kolme vai neljä vai montako prosenttia niin siitä on lupa odottaa varmaan jotain suuntaa tänään. Tavoitehan koko uudistukseen lähtee hallituksemme ohjelmasta. Siellä on kirjaus vaalijärjestelmämme uudistamisesta ja nyt katsotaan mitä saadaan aikaan. Jotain varmasti on syytä tehdä.

….

Vaaliuudistusasia ei ole edennyt ja eteneekin kuulemma vasta loppukuussa. Tänään sain kuitenkin toiseen asiaan vahvistuksen eli urheiluministeri Steffan Wallin kertoi vahvistaneensa liikuntapaikkarakentamisen valtionavut. Saajalistalla mm. Hämeenlinnan jäähalli – tosin aikamoiden väännön jälkeen – ja pari avustusta Lammille. Harvinaista sekin, että kaksi avustusta samaan kuntaan suuressa Etelä-Suomen läänissä. Siinä ei tosin sormeni pelissä vaan niin hyvät hankkeet, että linjaa muutettiin näin. Tyytyväisiä voimme kuitenkin olla järkiratkaisuun. Mutta sitten päivän tekstiin. Eli aamulla ensin normaalien viikkotöiden jälkeen lounasneuvottelu ja sitten sivistysvaliokunta tuttujen aiheiden ympärillä. Kun kuulemiset kesken niin asiat eivät vielä julkisia, mutta sen verran totean, että kyllä maastamme löytyy erinomaisia malleja ja toimintatapoja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Nyt vain niitä pitäisi saada yleisemminkin kuntien tietoon ja käyttöön myös arkeen ilman iänikuisia hankkeita, jotka sitten aina joskus loppuvat.

Sivistysvaliokunnan jälkeen tunnin neuvottelu ja keskustelu Hämeenlinnan Vammaisneuvoston kanssa. Kahvin lomassa esillä monta ajankohtaista asiaa joista voisi mainita mm. henkilökohtaisen avustaja-asian ja yleisen esteettömyysperiaatteen. Myös apuvälineiden ja palveluiden alv-kohtelu esillä ja monta muutakin asiaa. Yksi sellainen josta varmasti vielä kuulemme on hämeenlinnalaisten nyt Australiasta Suomeen tuoma yritysyhteistyö toimintarajoitteisuusasiassa. Asia varmasti lähiaikoina laajemmin esillä mediassa.

Mielenkiinnolla olen tänään seurannut tuota Nelosen skuuppia koskien väitteitä Marjo Matikaisen hiihtäjäuraan liittyen. Nelonenhan lämmitteli eilen vanhaa huhuväitettä joka oli muuten esillä jo mediassakin vuosituhannen alussa. Silloin ei muistaakseni nimiä ollut esillä. Muistanko oikein? Ehkä aika oli silloin jotenkin toisenlaista. Ei tehty nimellistä-uutista heikkojen tietojen ja näyttöjen varassa.

Nyt kuitenkin asia jälleen esillä ja nimettömät lähteet nimeävät Marjo Matikaisen tai ainakin liittävät hänet aiheeseen. No asia käsittely varmasti jatkuu, mutta yhtä mediaa olen tässä ihmetellyt. Siitäkin huolimatta, että minusta heidän linjansa tietyllä tavalla tässä asiassa oikea. Itse olisin toivonut, että näytöt ovat julkisuuteen tultaessa ja nimiä kerrottaessa vahvemmat eikä tällaisella tasolla leimatessa ihmisiä. Mutta nyt kun näin Nelonen toimi niin ihmetyttää, kyllä miksi Yle vaikenee asiasta täysin? Ei kotisivuilla sanaakaa. Ei tv:ssä vilaustakaan. Eikö tästä lähteistä ja niiden hataruudesta huolimatta ole jo tullut sellainen aihe ja uutinenkin, että Yleisradion olisi ollut syytä aihetta ainakin jollain tavalla sivuta? Aihe kuitenkin esillä jo maailmallakin eri medioissa.

Nyt kuitenkin töiden pariin. Palataan illalla vielä täysistunnon ja muihin aiheisiin. Tarpeen mukaan.

Kommentit