Tiistai, 08.04.2008

Blogi, tiistaina 08.04.2008

Kello 7.30 ja juuri eduskunnalle. Näin aamulla paras ja rauhallisin hetki lukea sähköpostit ja hoitaa vastaamiset ja myös antaa hieman aikaa lehdille. Kohta aloitamme päivän Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kansanedustajien yhteisellä palaverilla. Esillä suuri aihekokonaisuus, kun VM:n pääsihteeri Tapio Välinoro tulee kertomaa ja alustamaan aluehallinnon uudistamisesta. Hankkeessa on kyse uudistuksesta, jossa tavoitteena asiakaslähtöinen, tehokas ja tuloksellisesti toimiva maamme aluehallinto. Aikataulullisesti olisi tarkoitus edetä niin, että kokonaisuus olisi valmis 2010. Äärimmäisen mielenkiintoinen aamu siis edessä. Tämän jälkeen päivä jatkuu tuttuun tyyliin. Muutama tapaaminen, valiokunta ja täysistunto jne.

….

Kello 16.06 ja juuri Radio Hämeen Politiikan Puhemylly takana. Siis nauhoitukset. Radiosta lähetys ulos puolen uutisten jälkeen. Esillä tänään hieman tuollainen – sanoisinko ettei niin raflaava aihe eli valtion aluhallinnon uudistamishanke. Itse totesin kuitenkin, että hankkeella on lopulta merkitystä meistä jokaiselle nimenomaan parantuvien palveluiden ja yksinkertaisemman palveluverkoston kautta. Muuten uudistuksella siis sen hallinnollisella puolella ei suurtakaan merkitystä. Kaikki lähtee siis nimenomaan siitä että tavoite pitää olla kansalaisten mutta myös yritysten ja yhteisöjen näkökulmasta paremmat palvelut. Perusrakenteelta jako kehittästoimijaan ja tietynlaiseen lupatoimijaan on järkevä, mutta uuden väliportaan hallinnon syntymistä pitää välttää. Itse en näe tarpeelliseksi mitään maakuntatason vaaleja esimerkiksi. Nostin esille myös mm. maakuntaohjelmien roolin korostamisen ja myös maakuntakaavojen roolin korostamisen ennen muuta alueiden yhteisen suunnitelmallisuuden näkökulmasta. Tarvitsemme ehdottomasti kuntarajat ylittävää suunnitelmallisuutta ja harkittua pohdintaa selkeästi enemmän. Nyt esimerkiksi meillä Hyvinkää-Riihimäen talousalueella oikea aika tähän, kun voimme vielä pohtia yhdessä miten alueemme kunnat kasvavat yhteen. Jos emme tällaista keskustelua ja työtä tee niin tuloksena on hallitsemattomasti yhteen kasvava alue, jonka toiminta lopulta jää vajavaiseksi. Lisäksi puhuin myös edelleen huolestani mm. ammattikorkeiden suhteen. Nyt on tärkeää pohtia sitä millaisella alueella mikin toimija toimii ja miten ihmiset alueilla liikkuu ja toimii. Yhteistyön ja tekemisen tulee lähteä tästä ja sitten vasta päätetään rajoista yms. Työtä on siis edelleen tehtäväksi.

Aamulla maakuntamme kansanedustajien tapaamisen jälkeen palaveerasin tulevista puolueemme asioista ja sitten takana jo myös sivistysvaliokunta Lissabonin sopimuksen ympärillä ja myös täysistunto ja maamme seutukuntien kansanedustajien ja kuntajohtajien tapaaminen mm. juuri ammatillisen koulutuksen ympärillä. Siis aika hyvin uudistustyölle tämä päivä mennyt. Nyt kahvin jälkeen takaisin istuntoon. Päivä jatkuu.

….

Hetki sitten puhelin piippasi. Pakko palata vielä tännekin. Kello 19.51 ja juuri STT välitti hurjan huhu-uutisen. Sen mukaan kollegani Marjo Matikaisen(-Kallström) pöydällä olisi ollut epo-hormoonipullo leirillä 1988 eli kaksikymmenttä vuotta sitten. Viestin mukaan Marjo kiistää väitteen. Juuri tuossa yritin etsiä tietoa asiasta vielä netistä, kun Helsingissä ja täällä ei televisiota. Tuntui erikoiselta, että Nelonen tekee tällaisen uutiset vain kahden henkiläön kertoman perusteella ja heistä vain toinen vielä uutisen mukaan toisen tarinan varassa. Eli vain yksi henkilö olisi nähnyt pullon. Kun ADT:n johtaja Timo Seppälä vielä toteaa netissä, että ”Se oli silloin harvinainen lääke. Se tuli maailmalla markkinoille vuonna 1988 ja Suomeen 1990” tuntuu väite kyllä aikalailla uskomattomalta. En ymmärrä oikein miten tällaisen asian kanssa tulee toimia – joku 20 vuoden jälkeen sanoo näin – millä todistat ja puhdistat maineesi? Pensaasta ammutaan. Marjolle voimia ja toivon todella, että tällaiset väitteet selvitetään ja väittäjät saadaan julkisuuteen. Ei voi kuin miettiä mitkä tällaisessa uutisoinnissa tavoitteet ja tarkoitusperät. Voiko tällaisen tiedon varassa tehdä tällaisia uutisia?? Olen huolissani menostamme.

Kommentit