Torstai, 10.01.2008

Blogi, torstaina 10.01.2008

”Ennakkoasenteet ja harhakuvat estävät suomalaisia ymmärtämästä Venäjää; samoin se, ettei tosiasioita tunnusteta”.

”Venäjän uusi presidentti suomalaisille tärkeämpi kuin oma.”

”Ei Häkämies liioitellut. Siinä on paljon perää. Venäjä on aina ollut ja tulee olemaankin Suomelle monipuolinen haaste.”

Kolme kahden kovan luokan asiantuntijan ja pitkänlinjan tekijän tuoretta kommenttia eilisestä Atrian nyt jo kuudennen kerran järjestetystä tulevaisuusseminaarista Finlandia-talolta. Kaksi ensimmäistä Sitran Venäjä-ohjelman senioritutkijan – yli 1000 kertaa Venäjällä vierailleen – Stefan Widomskin ja viimeinen Suomen ulkopolitiikan todellisen konkarin ministeri Jaakko Iloniemen. Miehet puhuivat siis eilen Helsingissä samassa seminaarissa ja viestikin oli sama. Itseasiassa hieman moittivakin. Widomskilta ei kehuja tai korkeita kouluarvosanoja maamme Venäjä-keskustelulle irronnut ja hän kehottikin nyt meitä seuraamaan tarkoin lähestyviä Venäjän presidentinvaaleja. Syy on se, että Venäjän valinta on hänen mielestään maamme kohtalolle tärkeämpi kuin omat presidentinvaalit. Aika kova väite – mutta ehkä kahden tai kolmenkin ajatuksen arvoinen. Ehkä neljän tai viiden hetken pohdinnankin arvoinen.

Widomski totesi, että Venäjä on erilainen, eikä sitä voi ymmärtää unohtaen kaikki fobiat, ennakkoluulot, stereotypiat ja mystifioinnin. Demokratia Widomskin mukaan lähes joka viidennelle venäläiselle merkityksetön tai tyhjä sana. Aika hurjalta tuntuu väite ja erikoiselta tai ehkä hieman pelottavaltakin kuulostaa sekin, että yli joka kymmenennelle venäläiselle demokratia tarkoittaa kaaosta, epäjärjestystä ja jopa anarkiaa ja vielä useampi on sitä mieltä, että demokratia ei ole Venäjää varten. Ja kun tähän vielä ottaa sen Widomskin eilisestä esityksestä, että yli kolmannes venäläisistä pitää parhaana hallitusmuotona maalleen neuvostovaltaa ja vain 16 prosenttia länsimaista demokratiaa niin voin hyvin kysyä, että eikö ainakin yksi Häkämiehenkin puheen Venäjä sanoista täyty jo tästä? Olkoon se sitten se kolmas ympäristökysymysten ja energian rinnalla. Nämäkin asiat Widomski otti esille. Hänen mukaan juuri energiaa Venäjän johto voi käyttää oman vallan pönkittämiseen ja jopa juuri demokratian ja kansalaisyhteiskunnan syntymisen ja kehittymisen estämiseen. ” Ne ovat myös Venäjän kansainvälisen politiikan pääinstrumentteja. Se pyrkii geopoliittiseksi voimatekijäksi, jollainen se aiemmin on ollutkin”, kiteytty Widomski Finlandia-talolla.

Ehkä hetki kannattaa aikaa antaa sillekin väitteelle, että Venäjän presidentin tekemiset vaikuttavat meidän kohtaloihin huomattavasti voimakkaammin kuin oman presidenttimme. Eli Venäjän presidentin tekemiset vaikuttavat enemmän meihin kuin oman presidenttimme tekemiset? Mistä tämä kertoo?

Widomski siteerasi seminaarissa J.K. Paasikiveä; ”Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen”. ”Venäjällä on vain autoritääriset traditiot ja heidän käsityksensä demokratiasta, vapaudesta ja ihmisoikeuksista ovat hämmentäviä ja usein ristiriitaisia.” Nuo tutkimustulokset joita Widomski oli esille nostanut olivat siinä määrin mielenkiintoisia, että loppuun on pakko vielä ottaa yksi. Tutkimusten mukaan 45 prosenttia venäläisistä ajattelee, että EU edustaa uhkaa Venäjän itsenäisyydelle. Niin ja päinvastoin: 37 prosenttia suomalaisista katsoo, että Venäjän viimeaikainen toiminta maailmanpolitiikassa on uhka Suomen kannalta.

Aika mielenkiintoiset puheet nämä Atrian nyt jo kuudennessa tulevaisuusseminaarissa Finlandia-talolla pidetyt konkareiden puheet. Juuri tällaisia erilaisia ja avoimia puheenvuoroja maamme kaipaa. Ehkä nämäkin joku jo tänään pelotteluksi leimaa. Ei ehkä sellaista keskustelua mitä maassamme sallitaan? Vai onko sittenkin?

Tänään tapahtuu myös muuten. Ulkoministerimme Ilkka Kanerva linjaa tänään maamme tavoitteita Etyj-puheenjohtajakaudelle Wienissä. Kanervan johdolla maamme tavoitteena tullee olemaan mm. järjestön toiminnan tehostaminen, mutta ennen muuta järjestön jäsenmaiden rajojen turvallisuuden parantaminen. Yksi kestoaihe tässäkin tullee olemaan varmasti tuo edellä puhumani Venäjä ja Kanervahan jo linjasi hieman uudellakin aktiivisuudella Etyjin ja Venäjän suhteita silmällä pitäen maaliskuun presidentinvaaleja. Kanerva totesi, että hänelle ei vain yksinkertaisesti vallitseva tilanne riitä ja tällaista toimeliaisuutta ja periksiantamattomuutta tarvitsemmekin.

Eilen illalla katselin tv:stä Inhimillisen tekijän illan ratsastustunnin jälkeen. Rentouttavaa hiomista maneesilla mukavassa porukassa ja hieman ravikin alkoi siinä aueta. Oikein mukana tunti. Mutta tuohon YLE2:sen illan ohjelmaan. Hyvä ystäväni ja eduskuntavaalikampanjani tärkeä tekijä ja osaaja Iiro Viinanen oli ohjelman vieraana ja aiheena parantumattomat sairaudet. Erittäin hyvä ohjelma ja ajatuksia herättävä. Liikuttavakin. Jos uusintana tulee niin kannattaa katsoa.

….

Vapaapäivä kulunut mukavasti. Puhelin on sopivasti pitänyt kiireisenä, mutta muuten ei siis tässä päivässä mitään ihmeellistä. Illalla kokoonnuimme sitten Vanajanlinnarallin väen kanssa Hämeenlinnan jäähallille. Paikalla toistakymmentä viikonlopun kilpailuun osallistuvaa kuljettajaa autoineen ja väkeä liikkeellä hyvin. Toivotaan, että vain sää pysyy sellaisena, että tiet ajettavassa kunnossa ja toisaalta sää sellainenkin, että kilpailua mukava seurata. Samalla oli kiva päästä jälleen HPK:n liigapeliäkin katsomaan. Joukkueen peli nyt ollut tahmeaa ja aika nopeasti tuo näkyy katsomoissakin. Tänäänkin halli puolillaan, mutta tästä huolimatta hyvä tunnelma ja pelistä täydet kolme pistettä. Tärkeät pisteet vaikka pahasti näyttääkin siltä, että playoffviiva on karkaamassa.

Kommentit