Tämä keskustelu valtion omistajapolitiikasta jatkuu. Itseasiassa on aika hauskaa, että suurinta ääntä pitää nyt oppositiossa ne, jotka aloittivat tämän nykymallisen hallinnan ja omistuspolitiikan. Eduskuntahan hyväksyi nyt jo edellisen hallituksen eli punamullan käynnistämän uuden valtionyhtiölain juuri joulukuussa ja laki astui voimaan nyt vuoden vaihtuessa. Kyse on siis juuri siitä, että maamme omistaa erilaisia yrityksiä ja erilaisilla tarkoitusperillä. Päälinja tässä punamullan kehittämässä mallissa on se, että nyt voimaan tulleen lain mukaan valtion alle 50,1-prosenttisesti omistamat yhtiöt ovat vain ns. markkinaehtoisia yhtiöitä. Se tarkoittaa siis sitä, että näissä yrityksissä valtiolla ei ole omistajana strategista intressiä. Valtio on siis mukanan yrityksissä vain sijoittajana. Tällainen yritys on siis myös Stora Enso ja näiden markkinaehtoisten omistajuuksien päätöksenteko perustuu nimenomaan valtioneuvoston yleisistuntoihin, joissa käsitellään erityisesti vain osakemyyntiä tai sitten osakeanteihin osallistumista. Itseasiassa tämän uuden lain mukaanhan hallitus voi päättää suoraan näiden markkinaehtoisten yhtiöiden kaikkien osakkeiden myynnistä, jos se olisi järkevää ja kannattavaa ja tätä mieltä aika monet sijoitusammattilaiset ovatkin. Eli sitä mieltä, että valtion tulisi luopua täysin vähemmistöosuuksistaan pörssinoteerattuissa yrityksissä ja pörssiyhtiöissä omistus tulisi säilyttää vain niissä ns. strategisesti tärkeissä yrityksissä ja valtion enemmistöomistamissa yhtiöissä eli Neste, Fortum ja Finnair.
Eli tästä tulemme jälleen siihen pisteeseen, että on herkullista tehdä oppositiopolitiikkaa ja harjoittaa populismiä sellaisella asialla jossa itse ollaan oltu suuntaviivoja luomassa ja jossa pelisäännöt ovat harvinaisen selvät ja säädellyt. Osakeyhtiölakihan jo lähtee siitä yksinkertaisesta ja ainoasta tavoitteesta: ”osakeyhtiölain mukaan yhtiön hallituksen on toimittava kaikkien osakkeenomistajien etua silmällä pitäen, eikä se saa ottaa ohjeita tai neuvoja vain yhdeltä omistajalta”. Ja hyvä olisi myös julkisuudessa tunnustaa se, että arvopaperimarkkinalakikin asettaa omat vaatimuksensa asioidenhoidolle. Se mm. määrittelee hyvin tarkkaan eri toimet joilla on vaikutusta osakkeiden kurssiin. Tällaisista toimista tulee tiedottaa tarkkan ohjeistuksen mukaan noudattaen lisäksi mm. piirisäännöksiä.
On sitten aivan toinen asia mitä maamme hallitus tekee vaikean tilanteen korjaamiseksi tai auttamiseksi nyt Kemijärvellä tai jossain muussa tilanteessa muualla. Työpaikkoja on katoamassa ja sen eteen on tehtävä kaikki mahdollinen. Nyt hallitus onkin tarttunut aiheeseen oikealla aktiivisuudella ja työllisyystoimii on varattu merkittävästi rahaa ja tukea ja neuvotteluja on käyty ja asiaa on hoidettu hyvin. On tärkeää löytää ratkaisu alueen työpaikkatilanteeseen ja elinvoimaisuuden mahdollisen hyvään turvaamiseen. Nämä on kuitenkin kaksi eri asiaa – pörssiyhtiön toimet ja valtiovallan toimet.
Tänään päivällä normaalipäivä juoksevien asioiden parissa. Esillä mm. jätehuoltokysymyksiä seutukunnalla ja laajemminkin sekä kaavoituspolitiikkaa. Nyt töihin.
…
Kello 16.30 ja kohta pitäisi suunnata Hämeenlinnaa kohden. Sain tänään rakkaalta kummitytöltäni Venlalta päiväkirjan Eduskuntavierailusta. Se nyt ihasteltavana kuvineen tuolla Uutiset sivulla. Aika ihastuttava juttu. Kannattaa kurkata.
Moni asia tänään eteenpäin. Esille nousi myös useammat seutukunnan ja talousalueen asiat ja niistä muutamia hyviä keskusteluja ja palaverejä takana. Toivotaan, että saamme asioissa oikeasti nyt jotain aikaiseksi. Näyttää vain liian usein siltä, että iso ja hyvä uudistus jää kiinni pienestä ja mitäänsanomattomasta nyansista. Valitettavasti.
Tänään lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aula nosti esille saman asian jota itse olen esilläpitänyt ja jonka eteen olen töitä tehnyt. Aula haluaisi selvityttää lasten parissa toimivien myös vapaaehtoistyöntekijöiden taustat. Meillähän on varsin toimiva järjestelmä mm. opettajien kohdalla missä virkoja täytettäessä taustat ja rikosrekisteri tarkistetaan, mutta on totta, että on lukuisia tehtäviä joissa voi toimia ilman tätä kontrollia ja juuri Aulan Keskisuomalaisessa esille nostamat vapaaehtoistyöntekijät on yksi tällainen ryhmä. Usein vain vapaaehtoistyöntekijöiden suhteen ollaan kovinkin varpaillaan – tavallisesti aina todetaan vain, että on hienoa ja tärkeää työtä ja se ja sekin siellä tekee työtä. Tavallaan tämän taakse jää usein huoli siitä ja uskalluskin nostaa esille mahdollisia epäkohtia – tämä Aulan esillenostama näistä pelottavin. Mutta usein myös muita kasvatukseen liittyviä kysymyksiä tulee itse mietittyä näin kasvatukseen koulutuksen saaneena. Arka aihe.
Mutta itse siis olen tehnyt työtä nyt sen eteen, että kouluissa myös sijaisten taustat selvitettäisiin. Tällä hetkellä tilanne on se, että yhdellä puhelinsoitolla töitä irtoaa. Pula sijaisista mm. kouluissa on niin huutava. Koulutustaustaa emme pysty vaatimaan vaikka niinkin ehkä pitäisi olla, mutta olisi lasten kannalta vähintä, että lyhyissäkin sijaisuuksissa taulun edessä olisi ”kunnon kansalaisia”. Mahdollisuudet kauheuksiin on olemassa.
Aula esittää nyt myös, että alle kolmen kuukauden työsuhteisten taustat pitäisi voida tutkia ja asia on kuulemma esillä sisäministeriön sisäisen turvallisuuden ohjelman valmistelussa. Hyvä näin.
Nykyinen lakihan velvoittaa työnhakijan esittämää työnantajalle rikostaustaoteensa silloin jos hän työssään tulee olemaan kiinteästi tekemisissä alaikäisten kanssa ilman näiden huoltajan läsnäoloa ja työsuhde kestää yli kolme kuukautta. Laki ei siis koske vapaaehtoistyötä järjestöissä. Aula on oikealla asialla ja jatketaan tätä työtä yhdessä.