Torstai, 09.09.2010

Blogi, torstaina 09.09.2010

Kiitokset palautteesta ja kokemuksista liittyen haja-asutusalueiden jätevesiasetukseen. Ne vahvistavat sitä, että siirtymäaikaa olisi syytä jatkaa ja tutkia ja testata nyt huolella laitteet joita ihmisille myydään. Moni tulee vielä pettymään jos näin jatketaan. Nostan asian tänään esille talolla. Yritetään saada älyttömyyksiin jotain järkeä. Mutta nyt jo kello yli seitsemän ja pakko suunnata ennen ruuhkaa kohti kaupunkia. Nähdään tai ainakin ollaan kuulolla.

….

Kello 20.32 ja juuri täysistunto loppuun. Salissa jälleen tuttuun tapaan vain hallituspuolueiden kansanedustajia ja samanlaista vaisuutta myös illansuun kyselytunti. Erikoista, että terä oppositiolta pahasti poissa vaikka vaalit lähestyvät kovaa vauhtia. 

Mutta tänään aloitimme siis työt myös ympäristövaliokunnassa. Valiokunnan syksy tuleekin olemaan vaalikauden tiukin ja työstä ei todellakaan tule olemaan pulaa. Tänään aikamoinen lista asioita jotka kirjasimme tulleeksi ja sovimme jo ensimmäisistä asiantuntijakuulemisistakin. Kokouksista ja istumisesta ei siis tule olemaan pulaa. Asioiden tiimoilta jo tänään palaveerasimme myös mm. jätelain kokonaisuudistuksesta joka tuleekin olemaan yksi syksyn isoimmista töistämme. Mutta palataan niihin tässä.

Tänään kyselytunnillakin nousi esille haja-asutusalueiden älyttömäksi edennyt jätevesiasetus. Itse esitinkin nyt, että vuonna 2014 voimaan tulevan jätevesiasetuksen toimeenpanoa lykättäisiin. Uudistuksen tiedotus on ontunut pahasti ja ihmisille on myyty laitteita jotka eivät edes täytä 2014 vuoden vaatimuksia.

Minusta nyt olisikin varsin perusteltua ja jopa välttämätöntä keskeyttää asetuksen toimeenpano ja huolellisesti selvittää myynnissä olevien laitteiden toimivuus. Lykkäystä toimenpiteille ja asetuksen 2014 takarajalle pitää nyt antaa ainakin siihen  asti, kunnes nyt myynnissä olevat jätevesien pienpuhdistamot on testattu puolueettomasti ja huolella.Tällä hetkellä Suomen ympäristökeskus tekee testejä vain tilaustyönä laitevalmistajille ja kaikkia testejä ei ole näin ollen edes kerrota julkisuuteen.

Kesällä myös TM Rakennusmaailma lehti paljastikin, että vain yksi pienpuhdistamo kahdeksasta poisti jätevedestä edes osittain vaatimusten mukaisesti ravinteita.  Tällöin voi hyvin kysyä, että meneekö nyt mummonmökkien ja maaseudun talojen rahat, sen itsensä sijasta, viemäriin?

Asetuksessa Suomen Ympäristökeskus velvoitetaan huolehtimaan tiedottamisesta ja puolueettoman laitetietouden tarjoamisesta kuluttajille. Tätä tehtävää SYKE ei ole hoitanut. Osa jopa testit reputtaneista laitteista on varustettu SYKE:n merkein.  Tämä ja TM:n testitulos ei ainakaan vähennä hämmennystä niissä haja-asutusalueiden jopa 200 000 mökissä ja kotitaloudessa, joiden pitäisi parin vuoden sisällä raottaa lompakkoa ja parantaa jätevesiensä puhdistusta.

Nyt toivonkin ja esitänkin, että puoluettomilla laitetestauksilla selvitetään mitkä laitteet pääsevät vaadittuihin tuloksiin ja mikä on luotettava, varma ja taloudellisesti mahdollinen tapa puhdistaa haja-asutusalueiden jätevesiä. Ihmisten velvoittaminen hankkimaan laitteita jotka eivät täytä vaatimuksia on todellisen huonoa hallintoa ja lainsäädäntöä. Sellaista en ainakaan minä voi hyväksyä. Haja-asutusalueen jätevesiasetuksen mukaan kiinteistöt ovat velvoitettuja puhdistamaan jätevetensä vuoteen 2014 mennessä uusien vaatimustasojen mukaan. Kiinteästä aineesta pitää poistaa 90 prosenttia, fosforista 85 ja typestä 40 prosenttia.

Kommentit