Torstai, 09.07.2009

Blogi, torstaina 09.07.2009

Eilen kävin päivällä lounastauolla tutustumassa jälleen myös yhden yrityksen tarjontaan. Kävin samalla matkalla selvittelemässä ajokorttiuudistuksen tuomio muutoksia erään yrityksen kanssa ja siitä sitten ihastelemaan edelleen Riihimäellä elävää lasinteontaitoa. Riihimäen Hyttikorttelin kupeessa toimiva JL-Lasi Oy on yksi vanhan osaamisen taitaja lasikaupungissa ja jotain lasimestari Jaakko Liikasen ammattitaidosta kertoo sekin, että hän teki muutama vuosi sitten Suomessa järjestettyjen yleisurheilun MM-kilpailujen mitalien lasiosat Riihimäellä. Viehättävä myymälä vanhoissa lasitehtaan tiloissa ja samoissa tiloissa myös lasipaja missä puhallettiin mm. edelleen vanhan 1700-luvun mallinmukaisia ilmapuntareita. Ja näyttää mallitoimivan 2000-luvullakin. Mökin seinässä tihkuttaa ylimenovettä matalapaineen merkiksi ja aikamoinen onkin heinäkuun kesämyrsky Loppijärvellä.

Tänään lähdenkin ”syysmyrskyä” pakoon Helsinkiin. Eduskunnassa tarkoitus tehdä töitä tämä päivä ja ohjelmassa mm. tuo eilen kertomani lehtihaastattelu. Tänään mediassa esillä jälleen yhä kovenevin sanoin vaalirahakohu. Keskustan ministeri Mari Kiviniemi hyökkää tänään varsin kovin sanoin oman puoluesihteerinsä Jarmo Korhosen kimppuun ja vaatii miestä tilille vaalirahoitusasiassa. Panokset siis kovenevat. Mielenkiintoista nähdä miten Korhonen vaatimukseen vastaa ja vetääkö johtopäätöksiä vai jatkuuko keskustan hajaannus jatkossakin. Tänään myös pitäisi saada jälleen lisäselvitystä Kevankin sotkuista ja kuittien sotkemisesta ja varmaan jotain muutakin myrkyinen päivä tuo tullessaan. Tuossa pitkästä aikaa yksi oikein hyvin tehty kirjoitus vaalirahakohusta. Kannattaa sekin lukaista läpi. Jäädään siis odottelemaan mitä päivä tuo tullessaan.

Tänään myös Iltalehti listaa meidän kansanedustajien taksinkäytöt. Täydellinen lista kaikkien 200 kansanedustajan ajoista on lehdessä nyt sitten vuorostaan teidän äänestäjien tutkailtavana. Itse olen tuossakin listassa sellainen keskivertokäyttäjä eli aikalailla puolivälissä listaa. En paljon taksia ole käyttänyt, mutta silloin käytän kun aikataulu mm. Helsingin sisällä sitä eduskunnasta esimerkiksi ministeriöihin tai muihin tilaisuuksiin sitä vaatii. Myös iltaisin olen kokenut, että on parempi käyttää taksia kuin yksin kävellä kaupungilla ja tällaisen ohjeen myös olemme tästä turvanäkökulmasta saaneet. Summasummarum – minun puolesta tälläkin asialla saa lehdissä repostella, jos se nyt kertoo jotain siitä kuka on hyvä ja kuka on huono tai paha edustaja. Minulle taksi, puhelin ja junat ovat työvälineitä ja tulen niitä jatkossakin käyttämään vastaavalla tavalla omaa harkintaani käyttäen. Niin ja tosin ei näytä olevan siinäkään mitään eroa mistä puolueesta edustajat tulevat. Eduskunnan kovin taksin käyttäjä löytyy Vihreistä vaikka olisi uskonut kyseisen puolueen edustajien suosivan erityisesti julkisia.

Keskustelu myös FIA:n tulevaisuudesta kiihtyy. Edelleen F1-tallit pitävät ovea aivan perustellusti auki myös omalle formulasarjalle ja näyttää siltä, että tilanne ei rauhoitu ennen kuin nykyinen presidentti väistyy. Vaikka Max Mosley onkin tehnyt erittäinkin hyvää työtä niin arkiautoilun kuin motorsportinkin hyväksi niin miehen yksityiselämän toilailut ja myös ehkä johtamistyyli ovat tulleet nyt tiensä päähän. Ympäri maailmaa ja erityisesti Euroopassa motorsportpiireissä nouseekin koko ajan vahvemmaksi nimeksi seuraajapelissä meidän Ari Vatanen, jonka meriitit ovat vahvat. Moottoriurheilumaailman tuntemus korkeimmilta mahdollisilta tasoilta myös kilpailija on selkeästi Arin vahvuus, mutta myös ennen muuta hänen erittäin vahva osaaminen päätöksenteon huipulta mm. Europarlamentistä niin Suomen kuin Ranskankin MEP:nä. Toivotaan, että saamme tässäkin maahamme korkeinta mahdollista arvostusta. Nyt siihen on mitä parhaimmat mahdollisuudet. Aihe varmasti noussee laajasti esille myös kuukauden kuluttua Suomen MM-rallissa Jyväskylässä.

….

Päivä Helsingissä ja eduskunnassa jälleen takana. Tänään tuo haastattelu myös ja sen kuvaukset. Palataan siihen kun juttu julkaistu. Juttu pitää sisällään tehdyn tutkimuksen tai selvityksen ja annetaan sen uutisarvo säilyä lehdellä julkaisuun asti.

Paine Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhosen ympärillä näyttää kiristyvän. Niin kuin joskus totesin niin jokin aika sitten myös minun mielipidettä Korhosen luottamukseen kysyttiin erään iltapäivälehden toimesta. Samalla kysyttiin myös pääministeri Vanhasen nauttimaan luottamusta. Silloin totesin, että pääministerin luottamuksen suhteen ei ole tapahtunut muutosta niin kuin ei nytkään ja puoluesihteerin luottamuksen ”mittaaminen” ei ole toisen puolueen tai sen kansanedustajien tehtävä. Olen edelleen samaa mieltä ja keskustan tehtävä onkin itse nyt selvittää tuo tilanne. Tänään Korhoselle ainakin jo jonkinasteista epäluottamusta ovat ilmaisseet keskustaministereistä Lehtomäki, Kiviniemi ja Vehviläinen. Pisimmälle kommenteissaan meni liikenneministeri Anu Vehviläinen, joka Iltalehden mukaan kehotti jo Jarmo Korhosta eroamaan. Vehviläinen vaati Korhosen tilanteen käsittelyä jo puoluehallituksessa ja, että keskustan vaalirahakohussa ”tulee sellainen kuva, että henkilö, joka erityisesti on ollut meillä vastuussa varainhankinnasta, seuraa nyt katseella eikä osallistu tähän keskusteluun”. Aika kovaa tekstiä ja varmasti ensi viikolla tilanne tulee saamaan uusia käänteitä. Mihin suuntaan, sen aika näyttää. Minulla on siitä jo oma käsitykseni, mutta jätän senkin nyt vain omaksi käsityksekseni.

Mielenkiintoinen oli tänään keskustan ministerin Paavo Väyrysen vaatimus lainsäädännön muuttamisesta niin, että puoluerahoitus tulisi julkistaa. Minusta esitys olisi ihan ok ja kannatettava, mutta sitä en ymmärrä, että Väyrynen olisi säätämässä lakia taannehtivasti. Väyrynen esitti Helsigin Sanomien nettisivuilla, että ”Kyllä sellainen laki voidaan syksyllä säätää, että kaikki viime vuosien rahoitus on avattava. Sen esityksen taakse voisi hyvinkin saada tarvittavat nimet” ja, että laki voisi velvoittaa julkistamaan tuet esimerkiksi vuodesta 2007 lähtien. En ymmärrä miksi näin pitäisi toimia, kun keskustan vaalirahoituksesta on noussut kohu. Ei keskustan ongelmat ole muiden syytä ja ei ole muiden syy, että keskusta on nyt joutunut pakotettuna omaa puoluerahoitustaan avaamaan. En myöskään millään ymmärrä miksi taannehtiva vuosi olisi 2007 – jos laki säädetään taannehtivasti niin miksi ei silloin perata pakkaa parikymmentä vuotta taaksepäin. Ehkä sieltäkin löytyisi mielenkiintoista kerrottavaa. Itse siis kannatan avointa ja läpinäkyvää mallia ja olen sellaista valmis tulevaan tukemaankin, mutta en niin, että keskustan kriisi voisi pakottaa muutkin avaamaan täysin laillista ja normaalia puoluerahoitustaan taannehtivasti.

Tänään illalla kävimme vielä erittäin hyvän ystävämme 30-vuotispäivillä ja nyt tuullisen Loppijärven rannalla. Vain ikkunasta katsellaan. Ei tee mieli ulos.

Kommentit