Torstai, 08.07.2010

Blogi, torstaina 08.07.2010

Porvoon järkyttävät tiistain tapahtumat ovat nostattaneet jälleen kiivaan keskustelun. Viestejä on tullut valtavasti niin teiltä jotka näette tässä jälleen yhden syyn kieltää kaikki aseet maastamme ja myös teiltä jotka olette todenneet, että ase oli jälleen laiton ja ei tällaisia tapauksia estetä aseiden täyskiellolla vaan muulla avulla ja hoidolla. Järkyttävä tapaus puhuttaa ja niin pitääkin. Ja tärkeää on myös antaa nyt kaikki tarvittava apu tapauksen kanssa kosketuksiin joutuneille mm. hampurilaisravintolan urheille työntekijöille ja myös uhrien omaisille. Heille myös minun osanottoni ja surunvalitteluni.

Lueskelin tuossa myös uutisia ulkomailta aiheesta. CNN:n uutiset ja keskustelu ovat nostaneet esille myös maamma rangaistuskäytännön. Aamulla sivuilla oli aihetta koskettaneen uutisen alla jo yli 520 kommenttia aiheeseen ja paljon ihmetystä aiheutti juuri se, että tekijä oli murhannut jo vuonna 1995 eli 15 vuotta sitten yhden ihmisen ja saanut siitä elinkautisen ja sitten vapautunut ja nyt uusii tekonsa. Varsin aiheellinen kysymys, mikä elinkautinen sitten oikein on? Tuossa keskustelussa amerikkalainen lainsäädäntö sai huomattavasti enemmän kiitosta. Me ja tiedä onko niinkään, mutta varmasti meidän pitää pohtia Suomessakin rangaistuskäytäntöjämme ja ennen muuta myös vapautuvien elinkautisvankien ja muidenkin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden riskikartoitusta rikoksen uusintaan. Minusta tällainen käytäntö riskikartoituksesta pitäisi ottaa automaatioksi ja osaksi mahdollista vapautusprosessia. Samalla pitää myös tarkentaa ja tiukentaa seksuaalirikollisten rangaistuksia, mutta se ei liity tähän tapaukseen, mutta kokonaisuuteen kylläkin. Otan mielelläni tästä aiheesta myös kommentteja ja ajatuksia ja ehdotuksiakin vastaan.

….

Aivan toisenlainen kummastus oli keskustan varapuheenjohtajan entisen luomuviljelijän Timo Kauniston pohdinta genimanipulaation eli GMO:n sallimisesta ruuantuotannossa kasvienjalostuksessa Suomessa. Kaunisto toteaa Verkkoapilassa, että ”se on minun mielestäni ekologisempi tapa lisätä viljelykulttuurin kestävyyttä kuin se, että mennään epätäsmälliseen luomuviljelyyn tai tavanomaisen viljelyyn”. Kaunisto vähättelee jutussa myös GMO-ruuan riskejä ja uhkia. Itse osallistuin keväällä Kauniston kanssa ympäristövaliokunnassa laajaan asiantuntijakuulemiseen liittyen juuri GMO-viljelyyn ns. rinnakkaiselolain käsittelyssä. Minulle jäi täysin erilainen kuva tilanteesta ja sen hallinnasta ja siksi itse sanon näin epävarmassa tilanteessa EI geenimunnellulle ruualle.

Kyllä tuossa asiantuntijakuulemisessa tuli hyvin vahvasti esille ja selväksi se, että GMO-viljely tuhoaisi maastamme luomuviljelyn. Itse en esimerkiksi usko, että luomupeltoja voitaisiin enää tuollaisen Kauniston toimintamallin jälkeen pitää GMO-vapaina kun pelkään, että jo pelkkä rinnakkaiselolakikin voi tulevaisuudessa mahdollisesti laajentuessaan muihinkin lajikkeisiin kuin nyt tärkkelysperunaan vaarantaa sen.Luomutuotannossahan geenimuuntelu ei ole luonnollisestikaan sallittu. Ja itseasiassa jo hyvin vähäinenkin GMO:n leviäminen tai voisiko puhua jopa GMO-saastunta olisi turmiollinen koko luomuviljelyn jatkamiselle. Ei muutamien metrien tai kymmenien metrien suojaetäisyydet suojaa esimerkiksi edes perunan leviämiseltä. Mukuloista leviävänä peruna on helpoiten hallittavissa, mutta riski on edelleen suuri.

Itse näkisin mieluumminkin tilanteen täysin päinvastoin. Minusta pitää panostaa aivan uudella tavalla luomuviljelyyn, lähituotteisiin ja korkeaan laatuun. Ja tehdä esimerkiksi GMO-vapaasta maasta todellinen kilpailuvaltti. Allekirjoitankin ajatuksen siitä, että tällaisella lähiruualla ja luomulla pitäisi olla esimerkiksi muuta ruokaa alempi verokanta.

Minusta meidän ei pidä lähteä Kauniston GMO-tielle vaan meidän tulee jatkaa työtä EU:ssa sen eteen, että voimme kansallisesti päättää maamme GMO-vapaudesta. Mutta varmasti keskustelu tästäkin asiasta jatkuu. Varsinkin kun nyt keskustan varapuheenjohtaja liputtaa tällä tavalla.

….

Suurella mielenkiinnolla joudumme seuraamaan nyt myös läpi kesän miten maamme ja Euroopan ja itseasiassa koko maailman talous kehittyy. Meillä Suomessa työttömyysluvut edelleen liian korkealla vaikka onnistunut elvytyspolitiikka onkin pystynyt pitämään tilanteen edes kohtuullisesti kurissa. Työtä kuitenkin riittää vaikka käänne parempaan on jo tälläkin saralla tapahtunut.

Vaikka on vaikea uskoa niin tässäkin tilanteessa edessä on pian aivan toisenlainen haaste. Maamme väestön eli työvoiman ikääntymisestä ja suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtymisestä johtuen työvoiman tarjonta alkaa supistua tästä vuodesta eteenpäin. Työmarkkinoilta poistuu tästä eteenpäin noin 17 000 henkilöä joka vuosi, vaikka maahanmuuttajien määrä kasvaisi 7 500 henkilöllä vuodessa. Kaikkiaan vuosina 2010-2025 työikäinen väestö vähenee arvioiden mukaan noin 265 000 henkilöllä. Maamme siis siirtyy kaikesta tästä taantumasta ja sen aiheuttamasta työttömyydestä huolimatta pian niukkenevan työvoiman aikaan. Työmarkkinoilta poistuvien määrä ylittää työmarkkinoille tulevien määrän. Näin tilanne on varsin haastava ja tietyllä tavalla jopa uskomaton.

Mutta edelleen meidän pitää tehdä aktiivisesti työtä kaikkien heidän eteen jotka nyt juuri ovat työttöminä. Heitä ei inhimillisellä tasolla yhtään helpota se tieto, että tulevaisuudessa työvoimasta tullee olemaan jopa pulaa.

Mutta nyt maamme talouden kokonaistuotannon arvioidaan kääntyneen kasvuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 kesän. Tämä on hyvä tieto. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kokonaistuotanto eli BKT kasvoi huhtikuussa 2,9 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja maaliskuusta kasvua mitattiin 1,2 prosenttia. Tuo huhtikuun hyvä kasvu lupailee siis parempaa ja myös se, että teollisuuden jalostustoimialan kasvu oli huhtikuussa jo 8 prosenttia ja itseasiassa vahvinta kasvu oli maa- ja metsätaloudessa alkutuotannossa. Mutta vaikka nämä enteilevät parempaa ja ehkä hyvääkin niin siitä huolimatta olemme edelleen kaukana parin vuoden takaisesta. Arvion mukaan BKT on edelleen noin kymmenisen prosenttia alempana.

Mutta seurataan tilannetta ja eletään edelleen vahvasti ajassa. Voi olla että tarvitsemme vielä lisätoimenpiteitäkin. Myös Euroopan tilanne voi vielä tuottaa ongelmia.

….

Tänään töitä alkuun koneella. On se vaan oiva laite tuo läppäri ja Soneran-nettitukku. Toimii täällä järvenrannassakin ja tuo koko maailman ruudulle. Nyt kirjoittamaan. Yksi kolumni odottaa ja yksi haastiskin. Mukavia juttuja.

….

Päivä näin päätökseen. Illansuussa saimme vielä otettua muutamat uudet mainoskuvatkin jotka alkuviikolla jäivät ukkosmyrskyn takia väliin. Kirjoitustyötkin tehty ja nyt jälleen kotona. Enkeleitä onneksi kotimatkassakin. Jouduimme pieneen auto-onnettomuuteen, mutta kaiken pitäisi olla hyvin. Huomenna uusi päivä ja jälleen Hämeenlinnaankin. Maakuntamatkailua siis.

Kommentit