Keskiviikko, 07.07.2010

Blogi, keskiviikkona 07.07.2010

Esitykseni eduskunnan poliittisen vaikuttamisen eettiseksi säännöstöksi on saanut erinomaisen vastaanoton. Aihe on noussut entistäkin ajankohtaisemmaksi kun ex-pääministerit ovat ottaneet tavakseen nyt siirtyä yritysten ja vastaavien lobbaustehtäviin. Mutta muutenkin lobbaukselle on syytä luoda läpinäkyvät pelisäännöt ja minusta meilläkin pitäisi ottaa käyttöön EU:n tapaan eettiset ohjesäännöt poliittiseen vaikuttamiseen eli lobbaukseen. Samalla eduskuntaan tulisi perustaa erillinen rekisteri lobbaajista. Tämä olisi itseasiassa tärkeä ja luonteva jatko vaalirahoitus- ja lahjuslainsäädännön uudistamistyölle.

Me tarvitsemme selkeät eettiset pelisäännöt tällaiseen vaikuttamiseen. Tämän viimeisen kolmenkin vuoden aikana ns. käytäväpolitiikka on yleistynyt koko ajan ja nyt on hyvä paikka luoda siihen pelisäännöt.

Tiedämme hyvin miten aikanaan nykyinen ulkoministerimme silloinen MEP Alexander Stubb sai läpi vastaavien sääntöjen luomisen EU:ssa. Euroopan Parlamentin työjärjestyksessä on nyt sen seurauksena lobbareille ohje, jossa he sitoutuvat eettisiin sääntöihin. Termi ”lobata” herättää meissä intohimoja ja sillä on meidän mielissämme usein negatiivinen kaiku, vähän samoin kuin valitettavasti myös vaalirahoituksella. Mutta toisaalta meidän lainsäätäjien ja poliitikkojen on kuunneltava kaikkia tahoja tasapuolisesti hoitaakseen hyvin tehtävänsä. Hyvään hallintotapaan kuuluu nimittäin, että kaikkia tahoja kuullaan päätöksenteon yhteydessä.

On kiistaton tosiasia, ja myös aivan hyväksyttävääkin, että vaikuttaminen kuuluu päätöksenteon arkeen kaikissa parlamentaarisissa järjestelmissä. Haluamme tai emme, puhumme sitten lobbaamisesta tai vaikuttamisesta, keskusteluista tai tapaamisista, niin on päivänselvää että eri tahot pyrkivät vaikuttamaan meihin lainsäätäjiin. Minusta tämän takia kaikkien lobbaajien pitää olla samalla viivalla, oli kanta asiaan sitten mikä tahansa. Jo nyt on olemassa eri näkemyksiä siitä, onko lobbaus ongelma tai onko nykykäytäntö hyvä.

Kun pelisäännöt on selvät ja kaikille samat, niin lobbauksessa ei ole kyse moraalisesti arveluttavasta väkisin vaikuttamisesta, vaan nimenomaan henkilökohtaisista tapaamisista ja keskusteluista, joissa omat, yleensä asiantuntemukseen perustuvat näkemykset ilmaistaan meille päätöksentekijöille.

Esitinkin nyt maamme hallitukselle, että vaalirahoituslainsäädännön ja lahjuslainsäädännön lisäksi työlistalle pitää nyt ottaa myös lobbaussäädökset ja seurata Stubbin EU:hun tuomaa mallia. Näin vaikuttamisen ja päätöksenteonkokonaisuus tulisi entistä avoimemmaksi. Mitä mieltä te olette aiheesta?

Sähköä näyttää olevan ilmassa edelleen. Aamulla heräsin eilistä paljon hentoisempaan jyrinään, mutta ukkosta siis edelleen ja pilviä roikkuu aika alhaallakin. Tänään tarkoitus suunnata päivällä ensin Riihimäelle ja sitten illalla vielä kollegani 50-vuotissyntymäpäiville Espooseen. Mutta nautitaan lämmöstä nyt ainakin vielä, kun sitä piisaa.

….

Kello 23.04 ja juuri hetki sitten Espoosta Teekkarikylästä kotiin. Siellä tänään juhlistimme kollegani ja tulevan Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän 50-vuotispäiviä. Paikalla paljon tuttuja politiikasta niin kunta kuin valtakunnankin tasolta, mutta myös paljon Espoon väkeä ja teekkarijoukkoja tietenkin. Mukavat juhlat ja erinomaisen hyvä tunnelma niin kuin yhden parhaan tuntemani seuramiehen juhlissa pitääkin olla. Mäksyä tulee kyllä ikävä eduskunnassa. Hänen työnsä siellä jää pahasti kesken ja olen vakuuttunut, että hän olisi ollut kovassa hississä jo seuraavien vaalien jälkeenkin. Kovassa hississä hän nytkin on. Oikeastaan korkeammalle ei enää kaupunginjohtajana oikeastaan voikaan nousta. Jukalla hoidettavana yksi maamme tärkeimmistä kaupungeista monessakin mielessä ja mitä tunnen häntä politiikasta ja mm. eduskunnasta ja sivistysvaliokunnastakin niin tiedän, että parempaa miestä olisi saanut etsiä. Erittäin osaava ja taitava moniottelija. Vain eduskuntaryhmämme puolesta tilanne harmittaa. Me häviämme. Mutta toisaalta Mäksy pääsee nyt sinne minne hän tässä tilanteessa Tapiolan omana poikana halusi.

Muuten päivä tänään aikalailla vapaalla. Muutamia Lopen asioita tullut hoidettua ja muutama myös loppuviikon sovituksi. Mutta muuten kesälomaa. Huomennakin päivässä kivasti tilaa, mutta illalla sitten jälleen töidenkin pariin. Nyt kuitenkin jännittämään Saksan ja Espanjan välieräpeliä. Espanjalla maalin johto, mutta aikaa on vielä.

Kommentit