Perjantai, 09.07.2010

Blogi, perjantaina 09.07.2010

Uusi päivä käyntiin. Aurinko paistaa jälleen ja lämmintäkin näyttää riittävän. Tänään aamupäivä lomaa ja sitten Hämeenlinnaan Vanajanlinnalle iltapäiväksi ja illaksi. Huomenna sitten tuo Hauhon Kesätori. Siellä olen paikalla kello 11-13 markkinatunnelmissa eli toivottavasti jälleen näemme mahdollisimman monen kanssa. Nautitaan Suomen ja Hämeen Suvesta.

….

Arvoisa oikeusministeri – teillä on mahdollisuus toimia ja hoitaa asia. Pelkkä puhe ja päivittely ei nyt ministeri Tuija Brax riitä.

Kyse siis vapautuvien vankien vaarallisuuden arvioimisesta ennen vapautumista. Aihehan nousi jälleen kerran esille, kun nyt elinkautisesta vapautunut vanki tappoi lyhyen vapaanaolon jälkeen kolme sivullista Porvoossa. Iltapäivälehdessä Vihreä oikeusministeri Tuija Brax totesi, että hän ”teettäisi huomattavasti laajemmat arviot vankien vaarallisuudesta”. Vaarallisuusarviointi tulee laajentaa nykyisestä minusta kaikkiin väkivaltarikollisiin ja myös rikollisten seurantaan tai valvontaa vapautumisen jälkeen mm. väkivaltarikoksissa, murhat, tapot ja seksuaalirikokset tulee merkittävästi uudistaa ja tehostaa. Brax esimerkiksi toteaa, että tietyissä tapauksissa voitaisiin tehdä uudelleen myös mielenkitilatutkimus. Eikö näin pitäisi mieluumminkin aina olla.

Nykykäytännössähän väkivaltarikoksista tuomituille tällainen vaarallisuusarvio tehdään vain silloin kun heillä on takana pitkä väkivaltarikollisen tausta ja kun he he suorittavat tuomionsa päivälleen. Sen sijaan elinkautisvangeille ei tällaista psykiatrien vaarallisuusarviota tehdä nykyisin lainkaan ennen vapauttamista.

Kyllä varmasti samaan aikaan pitää myös pohtia sitä, että onko tuontyyllisestä rikoksesta mistä tämäkin tekijä oli 90-luvun puolivälissä tuomittu elinkautiseen syytä vapauttaa vajaan 15 vuoden päästä. Kun meillä Suomessa vielä keskiarvo istunta elinkautisessa on vielä tätäkin lyhyempi reilu 13 vuotta.

Arvoisa oikeusministeri, emme voi aina vain odottaa. Nyt teillä on mahdollisuus tehdä. Ja teidän on syytä tehdä. Syksyllä asiasta on tultava eduskuntaan esitys, jossa ongelmaan puututaan laintasolla pelkkien päivittelyjen ja puheiden sijaan. Ministerillä on siihen aito mahdollisuus ja ehdoton velvollisuus.

….

Mukava kesäpäivä takana. Tämä siis aikalailla lomalle ja perheelle siis vaan. Niin sitä välillä pitääkin. Nyt ilta kavereiden kanssa Hämeenlinnassa ja huomenna aamusta Hauholle. Siellä torilla kello 11-13. Nähdään. Nauttikaahan tekin.

Kommentit