Torstai, 08.05.2008

Blogi, torstaina 08.05.2008

Helsingin Sanomat kirjoitti eilen Ylen toiminnasta ulkomaalaisten sarjojen kanssa. Itse olen samaa ihmetellyt pitkään ja kritisoinut mm. sitä, että lupamaksuilla hankitaan kalliita formaatteja ja myös uhrielukilpailujen oikeuksia. Joista osaa ei muuten edes koskaan näytetty tv:ssä! No nyt Hesari nosti uutisissa esille tuon jonkin aikaa jo keskusteluissa esillä olleen asian liittyen suosikkisarjoihin Sopranos, Mullan alla, Kylmä rinki ja Sinkkuelämää. Ylehän osti nyt noin vuodessa miljoonalla eurolla oikeudet amerikkalaisen HBO:n tekemiin sarjoihin, elokuviin ja dokkareihin. Nuo edellä mainitut sarjat siis juuri HBO:n tuotantoja ja ennenhän ne ovat olleet tuttuja Neloselta ja MTV3:ltä. Eli tulleet tv:stä ilman lupamaksujen niihin kuluttamistakin.

Yle ei tuota miljoonasummaa ole julkistanut, mutta miettiä vaan sopii paljonko kilpailutilanne hintaa on nostanut. Ja kuka tuon lystin maksaa – joka tapauksessa me suomalaiset. Siis myös sen, että sisäisen kilpailun kautta hinnat nousevat ja nousevat. Me maksamme sen tv-maksuina ja tai tv-mainosten kautta tuotteissa ja siksi tällaista kilpailua on aika vaikea ymmärtää. Nimenomaan siltä osalta, että Yle on tässä kilpailemassa meidän tv-lupamaksuilla.

Olen täysin samaa mieltä Nelosen liiketoimintajohtajan Juha-Pekka Louhelaisen kanssa siitä, mitä hän Uudessa Suomessa totesi. Louhelainen sanoi: ”Jos tämän tapainen toiminta jatkuu (eli Yle alkaa operoida liiaksi kaupallisten kanavien alueella), niin kyllä me ryhdytään asialle jotain tekemään. Ei tämä tuo mitään lisää suomalaiseen televisioon, vaan menetetään pelkästään lupamaksurahoja ohjelmiin, jotka joka tapauksessa nähtäisiin.”

Òlisiko tuolla HBO-miljoonalla tai miljoonilla voinut tuottaa vaikka jotain uutta suomalaista tv-draamaa? Tai laadukasta kotimaista muuta kulttuuritarjontaa? Kotimaista urheilua joka ei muuten tv:ssä aikaa saa? Tai puhumattakaan pahasti ontuvista tekstitys yms. palveluista.

Miettikääpä tätä?

Eilen saimme odotetun uutisen julkisuuteen kun hallitus kertoi kiirehtivänsä sosiaaliturvan kokonaisuudistusta. Aikataulua kiristettiin Sata-komitean työn osalta tämän vuoden loppuun ja on enemmän kuin perusteltua hieman puristaa tuloksia ja esityksiä nopeammassa aikataulussa. On hyvä että nyt korjataan suurimpia epäkohtia jo etupainotteisesti mm. kansaneläkkeen korotus, opintorahan korotus ja yksinhuoltajien lapsilisäkorotus, mutta myös isommalle kokonaisremontille on kiirettä. On totta, että kokonaisuudistus ei astu voimaan silmän räpäyksessä, mutta pääasia on, että nyt on hallitus joka haluaa ja pystyy uudistamaan sosiaaliturvaa nimenomaan huolehtivaan ja kannustavaan suuntaan.

Itse olen ehdottomasti valmis uudistamaan sosiaaliturvaamme ja tekemään siitä kannustavamman mm. niin, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa. Itse myös olisin valmis antamaan enemmän mm. opiskelijoille mahdollisuuksia valita itse kuinka paljon opintojen aikaan tekee työtä. Minusta opintorahan perusteeksi riittää pääperiaatteena se, että opinnot etenevät. Opintopisteitä kertyy riittämiin. Miksi tällöin emme antaisi nuoren tehdä myös työtä ja kerätä kokemusta työmarkkinoillekin. Tärkeää on myös miettiä sitä miten pienet työt eivät leikkaisi tai viivyttäisi esimerkiksi työttömyyspäivärahaa niin, että työnvastaanottaminen ei olisi järkevää. On järkevää luoda malli jossa työnvastaanottaminen on aina järkevää ja kannattavaa. Myös eläkeläisten kohdalla tässä on tänään päinvastainen tilanne.

Sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa minusta pitää myös erityisesti nostaa esille lapsiperheet kokonaisuutena. Paula Risikko toisti kokoomuksen yhteisen kannan mm. lapsilisien indeksiin sitomisesta ja sen takana olen ehdottomasti. Mutta tarvitaan myös muita ratkaisuja perheiden tilanteessa. Tarvitaan myös korjauksia varusmiesten tilanteeseen nimenomaan kotiutumistilanteessa. Myös vajaakuntoisten sosiaaliturvassa on merkittävää korjattavaa. Tärkeintä on se, että pidämme huolta silloin kun huolta tarvitaan ja silloin kun siihen ei ole perusteltua syytä olemme valmiita myös toimimaan toisinpäin. Kannustamaan tekemään työtä ja pitämään itsestään huolta. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä että nyt tätä sillisalaattia ja sotkeutunutta verkkoa – johon jää usein kiinni eikä pääse enää irti – selvitetään. Verkon sijaan sosiaaliturvasta pitäisi saada joustava ponnahduslauta.

Tänään saan eduskuntaan vieraaksi Lopen veteraanien ison ryhmän ja päivään mahtuu myös ryhmäkokous ja kyselytunti. Sivistysvaliokunnalla ei tänään kokousta eli se antaa päivään hieman aikaa. Kello nyt 7.25 ja kohta töitä kohden.

Kokoomuksen varapuheenjohtajakampanjamme sivu on avattu nyt myös tänne. Sivu löytyy nimellä Kampanja 2008 ja mukaan tukiryhmään odotan teistä kaikkia. Myös Facebookin oma tukiryhmä kasvaa hienoa vauhtia. Sinnekin pääsee kampanjasivun kautta. Kiitos mukanaolijoille – tekijöille.

….

Kello 17.36 ja kohta tämä päivä valmis. Päivällä sain erityisen mieluisan vierasryhmän kun joukko loppilaisia Sotaveteraaneja tuli vieraakseni eduskuntaan. Matkassa myös veteraanien ystäviä ja myös luonnollisesti auttajia. Ikä jo monella varsin kunnioitettava. Ryhmässä oli mukana myös kansanedustaja Outi Mäkelän isoäiti ja pyysinkin Outin mukaan isännöimään ja emännöimään vierasryhmää kanssani. Lehtereillä kunnioitettavaa veteraanien ja lottien joukkoa kävi tervehtimässä myös puolueemme puheenjohtaja Jyrki Katainen ja täytyy kyllä todeta, että kovasti sai hänkin kehuja hallituksen toimista nimenomaan veteraanien kuntoutuksen parantamisesta. Nythän ohjasimme 10 miljoonaa extrarahaa veteraanien ja heidän puolisoiden kuntoutukseen ja on myös totta, että tarve on koko ajan kasvava. Nimittäin ainakin itse olen sitä mieltä, että nyt kun tuo kunnioitettu joukko harvenee niin meidän tulee pitää heistä erityisen hyvää huolta ja unohtaa erilaiset haitta-asteet ja kategorioinnit ja muistaa ja hoitaa heitä samanarvoisina veteraaneina ja lottina ja puolisoina. Ja myös vaalia heidän perintöään ja kertoa siitä myös eteenpäin lapsille ja lapsenlapsille. Mutta tietysti hyvältä tuntui tuo palaute mitä myös puheenjohtajamme sai. Tekomme on siis huomattu ja otettu kiitollisuudella vastaan. Työtä ja meidän puolen kiitollisuutta tulee kuitenkin jatkaa. Ja me jatkamme.

Kyselytunti tänään kovin rauhallinen. Esillä sosiaaliturvan taso ja siihen oli hallituksen helppo vastata kun tehty ja tehdään paljon ja esillä myös verotus, jossa oppositio kovaa haluaisi laittaa yrittäjyyttä ahtaammalle. Onneksi tällä hallituksella myös tuo yrittäjyys lähellä sydäntä. Kummallista kyselytunnilla oli se, että varapuhemies Johanne Koskinen jätti meidän ryhmän kokonaan väliin kysymyksissä? Kaikki muut ryhmät pääsivät kysymään ja luonnollisesti Koskisen oma ryhmä useammankin kerran. Hieman erikoinen ratkaisu.

Tänään vapaailta ja taidan pyörähtää hyvällä kahvilla ja nauttia vain sen jälkeen keväästä ja lehdistä. Yhtä asiaa täytyy täälläkin taas kommentoida. Asia on tietyllätavalla paikallinen, mutta tietyllätavalla myös yhteinen. Eli tuo keväinen jätteenmäärä. Sain jälleen tänään palautetta ja kuvia siivottomista kuntamme molok-astioista. Kuvissa pursuaa jätettä joka puolelle ja kaikkea muuta kuin sitä kotitalousjätettä mitä varten keräyspisteet on olemassa. Tuo loputtomasti kasvava jätemäärä ja ennen muuta se, että järjestelmää ei käytetä vastuullisesti ja oikein onkin nyt pakottanut kuntamme luopumaan muuten varsin fiksusta ja järkevästä jätekeräysmallista. On nimittäin väärin ja epäoikeudenmukaista, että rehelliset molokien käyttäjät joutuvat tällä järjestelmällä maksamaan joka vuosi lisää jätemaksuja kun jätteenmäärä kasvaa ja kaikki jätteemme joudutaan lajittelemaan Kiertokapulassa akkujen, maalipurkkien yms. sinne kuulumattoman jätteen erottelemiseksi. Sen jälkeen maksetaan ongelmajätteistä vielä erikseen. Tämä kaikki lankeaa nyt tasaisesti jokaiselle järjestelmän piiriin pakotetulle ja se enemmän kuin epäreilua.

Tässä vielä hieman faktaa miten reilun 8000 asukkaan Lopella ja reilun 3000 kesäasunnon kunnassa jätemäärä on kasvanut. Mukana ei siis kolmen taajamme väki lainkaan. Taajamissa on kiinteistökohtainen jätteenkeräys jo nyt käyttössä.

Lopen kunnan MOLOKien tyhjennyskerrat:

vuosi tyhjennyskerrat
-98 1801
-99 2245
-00 2535
….
-05 3406
-06 3937
-07 4505

Ja sitten tämä vuosi: tammikuu 320, helmikuu 303, maaliskuu 348, huhtikuu 487- Eli uutta jäte-ennätystä ollaan jälleen tekemässä. On totta, että myös väkilukumme kasvaa, mutta ei tässä suhteessa edes sekään. Jotain rajaa.

No summa summarum. Nyt olemme siinä pisteessä, että meidän on pakko poistaa Molokit ja siirtyä malliin jossa jokaisella talolla ja mökillä on oma tai ns. kimppapytty. Silloin jokainen maksaa omat maalipurkkinsa ja autonrenkaassa. Autonrenkaatkin vaikka ne voisi jo nyt lainmukaan toimittaa mihin tahansa renkaita myyvään yritykseen ilman maksua. En ymmärrä miksi ne sitten täytyy molokiin tunkea. En usko, että enää silloin kun lasku lankeaa vain itselle näinkään toimitaan. Kaiken kaikkiaan valitettava juttu – mutta ennen muuta reilu. Maksa siitä jätteestä jonka itse tuotat.

No tulipahan nyt hieman saarnattua, mutta minua tämä harmittaa. Ehkä se kahvi auttaa.

Kommentit