Torstai, 08.04.2010

Blogi, torstaina 08.04.2010

Eilen ilta venyikin pitkään. Koneella kirjoitustöitä vielä työpäivän päätteeksi muutama tunti ja nyt jo aurinko taas noussut ja uusi päivä huutaa alkuaan. Tosin tuo aurinko nyt aika sankan sumun sisällä täällä Hämeessä ainakin.

Lueskelin tuossa eilen illalla muutamia asiakirjoja ja esityksiä ja ne laittoi todenteolla miettimään. Olen entistä vakuuttuneempi, että Hämeen pitää vahvistaa yhteistyötä ja yhtä ääntään. Tämä on väistämättä meidän kaikkien etu. Puhutaanpa sitten maakunnistamme, Kanta- ja Päijät-Hämeestä tai alueemme seutukunnista tai talousalueistamme.

Alueellamme on monta vahvaa seutua joilla kaikilla on mahdollisuus menestyä, mutta pelko on myös siinä, että jos viestimme on kovin pirstaleinen ja epäjohdonmukainen niin olemme helposti häviäjinä erilaisissa ”kisoissa”.

Hämeenlinnan seutu on jo vahvistanut hienosti ääntää kuntaliitoksen kautta, Lahden seudulla mm. jälleen eilen illalla valmisteltiin Uusi Kunta –hanketta ja meillä Riihimäenkin seutukunnalla viedään eteenpäin hyvässä yhteisymmärryksessä sosiaali- ja terveyspalveluiden suurta kuntarajat ylittävää uudistusta ja olen vakuuttunut, että näillä toiminnalla saadaan aikaan oikeanlaista viestiäkin.

Olen kuitenkin hieman huolissani siitä miten esimerkiksi oma Riihimäen seutukuntamme ja Hyvinkää-Riihimäen talousalue, mutta myös siitä miten Lounais-Häme ja Heinolan seutu tulee tulevaisuudessa pärjäämään ja myös jopa siitä miten maakuntamme – kumpikin – tulevat pärjäämään. Edessä on nimittäin yhä tiukkeneva kaupunkiseutujen ja seutukuntien välinen kilpailu ja siinä tulevat pärjäämään vaan yhtenäisimmät ja vahvimmat. Suunnitelmien pitää olla vahvat, selkeät ja niiden takana pitää olla kaikkien. Erityisesti maankäyttö on tässä oleellisessa roolissa, mutta myös peruspalvelut ja elinkeinopolitiikkakin. Itseasiassa ne kaikki nivoutuvat aika vahvasti toisiinsakin.

Itse uskon, että vahvalla strategisella kumppanuudella tulemme pärjäämään monessa. Meidän on terävöitettävä yhteistä viestiämme tietyissä asioissa yhdessä koko vaalipiirimme eli Päijät- ja Kanta-Hämeen kanssa. Uskon, että mm. erilaiset liikennehankkeet ovat sellaisia. On varmasti tehokkaampaa kun pystymme hieman hankkeitamme laittamaan järjestykseen ja antamaan niille vahvan tuen alueeltamme – kaikki yhdessä kuntina, liittoina ja myös kansanedustajina. Esimerkiksi Helsinki-Forssa -tieyhteys, Hanko-Hyvinkää-radan sähköistäminen, Kantatie 54 -perusparantaminen, pääradan lisäraidepari jne.

Ja sama on tilanne, kun kyseessä on suuremmat muutkin hankkeet joissa eri alueet kisaavat keskenään. Näistäkin on aivan viime kuukausiltakin esimerkkejä. Uskoisin, että vahvalla yhtenäisellä viestillä pärjäisimme paremmin. Antaisimme tukea toisille kaupungeillemme ja toisille seutukunnillemme. Vuoroin vieraissa periaatteella. Näin uskon, että pärjäämme paremmin alati tälläkin sektorilla kovenevassa kilpailussa. Yksi tällainen iso juttu on pian ratkaisun edessä oleva opettajankoulutuksen turvaaminen alueellamme. Nyt tarvitsemme kaiken tuen Hämeenlinnan OKL:lle. Sitä tukea tarvitaan niin Päijät-Hämeestä kuin Kanta-Hämeestäkin ja mitä vahvemmin sen parempi. Ja olen varma, että tässä kilpailussa oikealla tuloksella me olemme voittajia kaikki. Juttu on niin suuri. Maammekin kannalta ratkaisevan tärkeä ja toivotaan, että sen ymmärtävät myös tamperelaiset jotka nyt Tampereen Yliopistossa ja sen hallituksessa istuvat asian ratkaisijoina.

Sitten on tärkeää, että pystymme myös välittämään viestiä seutukunnittain yhtenäisenä. Tunnen parhaiten tietenkin oman Hyvinkää-Riihimäen talousalueen ja sen osana Riihimäen seutukunnan, mutta paljon saan viestejä ja yhteydenottoja myös Forssan seudulta, Hämeenlinnan seudulta kuin aina Heinolaa myöten. Heinolakin on nyt sellaisessa tilanteessa, että yhteinen tuki ja viesti olisi elintärkeää. Tätä olemmekin nyt tehneet.

Mutta siis Riihimäen ja Hyvinkään alue on myös haasteellinen. Ja otan sen nyt esimerkiksi. Neljä kuntaa. 100 000 asukasta. Mutta välissä maakuntaraja, vaalipiiriraja ja sairaanhoitopiirin raja jne. Ja pelkona minusta aidosti se, että tämä 100 000 asukkaan alue häviää lopulta lähes kaikessa. Voi kysyä miten esimerkiksi meidän käy tulevaisuudessa erikoissairaanhoidon kanssa. Nyt esimerkiksi on jo vahva pelko siitä, että esimerkiksi laadukas ja toimiva yksikkö, ympärivuorokautinen psykiatrinen hoito, loppuisi Riihimäeltä. Kuutisen vuotta sitten aluesairaalamme liitettiin Kanta-Hämeen Keskussairaalan alaisuuteen ns. Riihimäen yksiköksi ja nyt teemme alueellamme laajempaa terveydenhoidon uudistustyötä ja siinä osana myös nämä toiminnot. Toivotaan, että Hämeessä nähdään tämän toimivan yksikön tärkeys ja ennen muuta se, että alue on väestöpohjaltaan varsin suuri ja itseasiassa vahvimmin koko Hämeessä kasvava. Talousalueemme tulee nyt antaa vahvaa yhtenäistä viestiä erikoissairaanhoidon tarpeesta. Tukea saamme toivottavasti myös Hyvinkäältäkin – yli sairaanhoitopiirin rajankin.

Samanlainen huolenaihe on sitten suunnitelmat joita ollaan tekemässä ammattikorkeiden suhteen. Nythän tällä samaisella 100 000 asukkaan alueella toimiin Hämeen Ammattikorkeakoulu Riihimäen puolella ja Hyvinkäällä taasen Laurea. Lueskelin tuossa muutamia asiakirjoja ja vahva pelko on siinä, että tämä alue on pian ilman näitäkin toimijoita. OPM:n virkamies, johtaja Anita Lehikoinen ”esittää” virkamiestyönä jo sitä, että ammattikorkeakouluopetus keskitettäisiin Hämeenlinnaan, Lahteen ja Espooseen. Hyvä, että Hämeenlinna ja Lahti saisivat edes pitää tärkeät koulutuskeskittymänsä, mutta karu on kohtalo Forssalla ja Hyvinkää-Riihimäen talousalueella ja koko AMK-opetuksen tasolla, jos tällainen esitys etenee. Olen aiheesta jo opetusministerimmekin kanssa keskustellut. Jos Lehikoisen esittämä malli ja suunnitelma siis etenee niin sektorilla Kerava- Hyvinkää- Riihimäki ei olisi tulevaisuudessa yhtään ammattikorkeakoulua vaikka opkiskelöijoita ja teollisuutta on yllin kyllin. Mutta onneksi kyseessä nyt vain virkamiestyö, mutta jos emme yhtenäistä viestiämme ja korota ääntämme niin 100 000 asukkaan alue ja jopa suurempikin alue on pian ilman ammattikorkeakouluopetustakin. Ja mielelläni tukea annan myös Forssan seudulle.

Hämeen ammattikorkeakoulua eli HAMKia on kehitetty vahvasti viime vuosina eri paikkakunnilla ja jatkossakin on tarkoitus kehittää sitä niin Hämeenlinnassa kuin myös Riihimäelläkin. Tänä vuonna mm. Riihimäen yksikköä ehostetaan uusia koulutusohjelmia paremmin vastaavaksi. Vain esimerkiksi tämä ja monenlaista tulevaisuus työtä on jo tehty ja toivotaan, että saamme näin jatkaakin.

Itse olen sitä mieltä, että ammattikorkeakoulun menetyminen on erittäin paljon kiinni juuri yritysyhteistyöstä. Voi hyvin kysyä OPM:stä johtaja Lehikoiselta, että paraneeko se keskittämällä kaikki toiminnot yhteen paikkaan? Mielestäni ei. Ja tiedän, että ei. Siksi vastustan tällaisia suunnitelmia, mutta kannatan toiminnan kehittämistä ja uudistamista – strategista vahvistamista oikeissa paikoissa.

Vastaavia häviämme-esimerkkejä on vaikka kuinka paljon. Käräjäoikeudet, hätäkeskukset, sairaalatapaukset ja moni muu. Meidän tulee vahvistaa hämäläistä yhteistyötä yhdessä kaikki. Vain sitä kautta tämä kasvava alue menestyy myös huomenna. Itse siis vannon vahvasti luottamukseen perustuvan yhteistyön nimeen. Ja sitä olen tehnyt ja tulen tekemään jatkossakin. Kuka sanoo tälle ei?

….

Eilen illalla kävin muuten kotimatkalla katsomassa myös konkreettisesti sitä miten Häme kasvaa. Juuri saimme meillä Lopella valmiiksi hienon uuden asuinalueen Lopen Launosiin. Siis vain noin 10 minuuttia Riihimäen juna-asemalla ja ei sitäkään Tampere-Helsinki –moottoritielle. Tällaisilla yhteyksillä kun omakotitalotontteja ja vielä järkihintaan on tarjolla niin olen myös vakuuttunut siitä, että alueemme kasvaa huomennakin. Myös loistavia juttuja Janakkalassa ja Hämeenlinnassa ja niihin sain tutustua juuri viime viikolla ja muutamista jutuista myös yhteyksiä Lounais-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseenkin mm. uusien asuinalueiden energiaratkaisujen suhteen. Monessa suunnassa siis tehdään. Näistä meidän Lopen uusimmista upeista Kesijärven läheisyydessä sijaitsevista Marjarinteen tonteista lisää helppoiten netistä: Marjarinne ja mielelläni lähden vaikkapa henkilökohtaisesti tontteja näyttämään jos kiinnostus herää. Yhteyttä vaan vaikkapa sähköpostilla timo.heinonen@eduskunta.fi tai puhelimella. Niin ja toukokuun helatorstain jälkeisenä lauantaina sitten Lopen Pilpalassa upean kylän omat tonttimarkkinat ja jos oikein ymmärsin niin Kormussakin samanlaisia suunnitelmia. Kormusta sitten matkaa moottoritielle enää viitisen minuuttia. Upeita paikkoja. Siis minua saa vaivata näissäkin.

Mutta nyt jo Helsinkiä kohden suunnistettava. Tänään ei valiokuntia, mutta mielenkiintoinen lukiolaisten seminaari, erittäin mielenkiintoinen eduskuntaryhmämme kokous ja sitten kyselytunnit jne. Matkaan.

….

Mielenkiintoinen päivä. Aamusta ensin hieman sporttipuolen rakentamishankeasioita läpi eduskunnassa ja sitten Suomen lukiolaisten liiton 25-vuotisseminaari Pikku Parlamentissä. Erinomaisia puheenvuoroja ja erityisen tyytyväinen olin siitä, että opetusministeri Henna Virkkunen nosti esille tavoitteensa turvata lukio-opetus koko Suomessa ja samaan aiheeseen paneutui myös liiton nykyinen puheenjohtaja Teppo Säkkinen. Myös se tietenkin odotettua ja toivottua, että lukioasiat ovat nousemassa nyt seuraavaksi sivistyspoliittisen keskustelun eikä vain keskustelun vaan myös toimien kohteeksi. Opetusministeri painotti erittäin vahvasti lukio-opetuksen arvostuksen nostoa mm. yliopistoihin pyrittäessä sekä samalla tarvetta lisätä ja kehittää opinto-ohjausta lukioissa. Aiheesta onkin nyt lähdössä liikkeelle opinto-ohjaukseen tähtäävä pilottihanke osaa lukioita ja toivotaan, että saisimme Hämeestäkin mukaan jonkun. Mielelläni asiassa toimin, jos kiinnostusta jossain lukiossa on. Suosittelen.

Mutta nyt lounaalle ja sitten ryhmäkokoukseen. Aikamoinen kuhina.

…..

Eduskuntaryhmämme kokouksessa käytiin erittäin mielenkiintoinen varapuheenjohtajavaali. Tehtävästä luopunut Marja Tiura antoi ryhmällemme seikkaperäisen selvityksen kohusta ja kuvaisin sitä ryhmämme puheenjohtajan sanoin loogiseksi. Se kuvaa sitä hyvin. En sen syvemmin aiheeseen mene. Mutta sen jälkeen sitten uuden puheenjohtajan valinta. Ehdokkaista lupautuneista lopulta paikalla oli Lenita Toivakka, Leena Harkimo ja Ulla Karvo ja heidän kesken vaali sitten käytiin. Sain Mäkelän Outin kanssa ääntenlaskijan tehtävän ja olikin mielenkiintoista seurata tiukkaa vaalia ensimmäisenä. 41 kansanedustajaa oli paikalla ja äänet jakaantuivat Toivakalle 18, Harkimolle 14 ja Karvolle 8 ja yksi tyhjä. Näin toiselle kierrokselle Toivakka ja Harkimo ja siellä äänet Toivakan hyväksi 21-18 ja yksi tyhjä ja yksi hylätty. Näin mikkeliläinen ensimmäisen kauden aivan erinomainen kansanedustaja Lenita Toivakka nousi toisella yrittämällä puheenjohtajistoomme. Tänään kuulin Lenita valtavasti hyvää myös muiden puolueiden kansanedustajilta mm. valiokuntatyöstä ja olenkin vakuuttunut, että Lenitasta kuulemme vielä tämänkin jälkeen. Onnea kovasti ja yhteistyötä. Se tullee sujumaan.

Sitten vaisu kyselytunti ja sen perään mielenkiintoinen Afganistan-keskustelu ja aivan lopuksi vielä rakennusperinnönsuojeluun liittyvän lain palautekeskustelu. Ei meitä montaa enää salissa kahdeksanmaissa ollut, mutta mielenkiintoinen keskustelu ja debatti kuitenkin aiheesta joka varmasti tulee jatkossa puhuttamaan entistä enemmän. Onko pian jo edessä se tilanne, että halutaan suojella 70-lukulaisia betonikerrostaloja ja kantatien pätkiä. Ehkäpä näinkin ja ehkä se myös tarpeellista muistoksi tuleville sukupolville vai onko?

Nyt kuitenkin jo kotona. Kello 22.28 ja juuri tässä päättelen päivää. Vielä muutama huominen juttu läpikäytävänä ja sitten pehkuihin. Huomenna valiokunnat ja istunto. Ympäristövaliokunnassa kuultavana mm. ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja sen jälkeen sitten iltapäivällä ammattikoulutukseen liittyvä puheenvuoro Hyvinkäällä Hyriassa ja ilta vielä toisessa tilaisuudessa Karkkilassa. Mielenkiintoinen päivä siis tulossa.

Kommentit