OECD julkisti tällä viikolla omat esityksensä maamme talouden vakauttamiseksi. Esitys on kova, mutta niin on myös haasteemmikin. OECD esittää, että julkisia menoja tulisi vähentää, työuria odotetusti pidentää ja tehdä myös mm. kulutusverotukseen korotuksia. Heidän arvionsa mukaan maamme ns. kestävyysvaje on jo noin 8 prosenttia eli 14 miljardia euroa. Merkillepantavaa tässä on sekin, että OECD aivan samalla tavalla kuin maamme hallituskin painotti, että vakautusohjelmaa pitää toteuttaa maltillisesti ja sen mukaan miten talouskasvumme vahvistuu. Väärillä liikkeillä joita jo nytkin muutamat puolueet oppositiosta ovat esittäneet todennäköisesti vain kasvatettaisiin kestävyysvajetta ja syöstäisiin maamme entistä pahempaa kriisiin. OECD:n mukaan kestävyysvaje olisi kurottavissa umpeen kuitenkin jopa kahdessa vaalikaudessa ja toivotaan, että talouskasvumme antaa tähän mahdollisuuden.
Raportissa painotetaan myös sitä, että kuntien tulee jatkossakin hillitä menojensa kasvua ja samaan aikaan siirtää verotuksen painopistettä palkkatulojen eli työnverotuksesta entistä vahvemmin omaisuuden mm. kiinteistöjen verotukseen. Heikkenevää tuottavuutta neuvotaan parantamaan rakenteellisilla uudistuksilla ja myös uusilla kuntaliitoksilla.
Mutta sitten yksi asia johon on pakko älähtää ja älähdinkin jo eilen. Siinä ei ole mitään uutta, että OECD neuvoo myös nopeuttamaan opiskelijoiden työelämään tuloa. Opetusministeri Henna Virkkunen onkin tehnyt tässä hyviä avauksia ja mm. työtä tehdään jo sen eteen, että nykyinen jopa 21 vuoden keskiarvoikä yliopistoon pääsyssä laskisi. Kokonaan pääsykokeista ei olla luopumassa, mutta osaltaan ja samalla ollaan korostamassa lukion roolia ja vaikutusta ja panostamassa lisää opinto-ohjaukseen.
Mutta sitten se mitä ei voi ymmärtää eikä hyväksyä. OECD esittää opintotuen opintorahasta luopumista ja siirtymistä opintolainaa. Tämä olisi kertakaikkisen typerä ja väärä ratkaisu. Tasa-arvoinen pääsy koulutukseen ja osaamisen vahvistaminen turvaavat talouden vakautta myös tulevaisuudessa. Nyt OECD:n esittämä opintorahan korvaaminen kokonaisuudessaan lainalla ei kannustaisi opiskelemaan. Olen vakuuttunut, että tällaisilla toimilla hukattaisiin lahjakkaita henkilöitä ja vaikeutettaisiin heidän kouluttautumistaan taipumustensa mukaan. OECD:n ehdotuksessa tasa-arvon ja sivistyksen tavoitteet on kummatkin hukattu, vaikka niistä kasvaa talouden vakaus.
Minun mielestä ja kokoomuksenkin mielestä jokaisella suomalaisella pitää olla mahdollisuus varallisuudesta riippumatta hakeutua korkeakoulutukseen taipumustensa ja lahjakkuutensa perusteella. Ja juuri tämän vuoksi pidimme yhtenä lähes hallitukseen tulon kynnyskysymyksenä kokoomuksessa sitä, että nykyhallitus korotti opintorahaa 15 prosenttia sekä opiskelijan tulorajoja 30 prosenttia. Ja tämän vuoksi myös me kokoomuksessa vastustamme lukukausimaksuja suomalaisille ja EU-alueen kansalaisille. Pitää muistaa, että opintorahaa myönnetään tälläkin hetkellä tarpeeseen perustuen ja vain päätoimiselle opiskelijalle. Vuositasolla sen kustannukset valtion budjetissa ovat noin 520 miljoonaa euroa.
Nyt olisi mielenkiintoista kuulla haluaako joku puolue Suomessa tehdä opiskelijoista ainoan ihmisryhmän joiden normaaliarki ja eläminen olisi lainarahan varassa. Pitäisi siis elää puhtaasti velaksi. Se ei olisi suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan periaatteiden mukaista eikä se kannustaisi myöskään hyvinvointiyhteiskuntaa pelastamaan ja rakentamaan. Sanon siis tällaisille suunnitelmille yksiselitteisesti EI.
….
Eilen saimme myös tuon Afganistan keskustelun myötä julkisuuteen erittäin odotetun uutisen. Ulkoministerimme Alexander Stub kertoi, että maamme on ottamassa aivan uudenlaisen aktiivisen otteen rauhanvälitystyössä. Idea olisi siis nimenomaan siirtää panostamamme korkeaan osaamiseemme ja ennen muuta rauhanvälittämisen suuntaan jopa ennaltaehkäisijöinä ja kyse ei siis nyt vain Afganistanista vaan yleisesti toiminnastamme. Tämän vuoden budjetissahan tehtiin uudistus siihen suuntaan, että osa osa siviilikriisinhallintaan varatuista rahoista voidaan käyttää nimenomaan rauhanvälittämiseen. Asia on osa isompaa suunnitelmaa, jonka tavoitteena on saada maamme YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi vuosiksi 2013–14.
Mutta eilen siis keskustelussa erityisesti Afganistan ja maamme suunnitelma nostaa joukkojen määrä väliaikaisesti 145:stä 195:een. Esityksen takana myös tasavallan presidentti Tarja Halonen ja esitys menneekin läpi hallituksen ja myös SDP:n tukemana. Hyvä näin.
….
Mutta nyt sitten kohti eduskuntaa. Aamusta ensin ympäristöministerin tapaaminen ja siitä päivä liikkeelle. Toivotaan, että normaali arki jo taloon palannut, sillä töitä ei tästä keväästä tule puuttumaan. Tänään eduskuntapäivän jälkeen sitten puhumaan toisenasteen koulutuksesta Hyvinkäälle Hyriaan ja illalla vielä iso tilaisuus Karkkilassa.
….
Ympäristövaliokunnassa hioimme tänään Pallas-tunturin lainsäädäntöä loppuun. Paikalla myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja ensi viikolla tarkoitus edetä tämän vaikean asian kanssa. Sitten sivistysvaliokunta ja nyt itseasiassa pieni hetki aikaa sähkäposteille, joita jälleen – kiitos kaikille – tullut mukavasti. On tärkeää, että asioita kommentoidaan ja mielipiteitä esitetään. Siihen kannustan jatkossakin.
….
Kello 16.37 ja juuri Hyvinkään kotiin. Kävin puhumassa Hyria Koulutus Oy:n seminaarissa, jossa pääaiheena oli koulutuksen nivelvaiheet ja erityisopetuksen toimet ammatillisessa koulutuksessa. Oma puheenvuoroni siis käsitteli laajemmin koulutuspolitiikan toimintaympäristöä 2007-2010 aikavälillä ja sen haasteita ja tulleita uusiakin haasteita. Paljon olemme tällä sektorilla nyt tehneetkin mm. lähes 9 000 uutta aloituspaikkaan ammattikouluihin, ammattistartin vakinaistaminen ja valtakunnallistaminen, nyt alkava opinto-ohjauksen lukiopilotointi, johon jo kovaa kiinnostusta jne. Vielä etenemässä mm. ammatillisen koulutuksen opetushenkilöstön pätevyysvaatimukset ja monta monta muuta juttua ja ensi hallituskaudella sitten toivottavasti keskiöön vuorostaan lukio-opetus. Näin ainakin jos kokoomus hallitusvastuuseen pääsee. Lukiolle voi käydä huonostikin, jos toisenlaisia hallituspohjia virittyy. Toivotaan siis parasta.
Mutta nyt sitten puheenvuoro jo takana ja keskustelutkin ja Riihimäen kautta kotona. Tunti aikaa hengähtää ja sitten illaksi Karkkilaan. Työt jatkuvat siis.
….
Ilta tänään meni siis Karkkilassa rallin 5. kertaisen suomenmestarin Juha Salon ralligaalassa. 16 vuotta eikä siis todellakaan suotta ja paikalla olikin lähes 200 kutsuvierasta juhlistamassa upeaa uraa, joka jatkuu ja saanee seurakseen seuraavan mestaruuden jo tulevana syksynä Hyvinkäällä. Ainakin toivomme niin. Karkkilan kaupungintalon aulatilat tarjosivat upeat puitteet iltagaalalle ja tunnelma oli hieno. Kiitos, että sain olla mukana ja meillä muuten Juhan kanssa jo yhteinen suunnitelma helmikuulle 2011. Palataan siihen myöhemmin joskus.