Torstai, 08.01.2009

Blogi, torstaina 08.01.2009

Tuoreimmat Työ- ja elinkeinoministeriön TE-keskuksilta saamat arviot kertovat, että jopa 46 000 suomalaisista yhteensä 4100 eri yrityksestä on parhaillaan lomautettuna. Yli 36 000 näistä on 730 yrityksestä joiden lomautusmäärät ovat vähintään kymmenen työntekijää ja ajallisesti lomautukset ovat määräaikaisia 21 900, toistaiseksi 4 600 ja lyhennettyä työaikaa tekee runsaat 4 400 suomalaista.

Alueellisesti eniten lomautuksia on Uudellamaalla vajaa 10 000 ja meillä Hämeessäkin lomautettuja on lähes 6 500 kun luvut jäävät Satakunnassa reiluun 3000 ja Varsinais-Suomessa noin 4000. Pääpaino lomautuksissa on puualalla, metallialalla sekä koneiden valmistuksessa sekä myös vähittäis- ja tukkukaupassa.

Lomautusten määrä on siis kasvanut ja varmasti tullee vielä kasvamaakin. Tilanne on kuitenkin yrityksillekin haastava, sillä tiedossamme on myös hyvin se, että työvoimasta tullee myös pian pula väestön ikärakenteen muuttuessa. Ehkä tämän takia juuri lomautukset ovatkin nyt korvanneetkin irtisanomisia. Toivotaan siis, että jokaisesta työntekijästä osataan nytkin, tässäkin tilanteessa, pitää parasta mahdollista huolta. Osaava työvoima on lopulta yrityksen paras voimavara ja sitä kannattaa vaalia ja siitä pitää huolta.

Tänään päivä mennee jälleen töiden parissa tiukasti. Olemme illaksi sopineet myös Lopen kokoomuksen järjestäytymiskokouksen ja Lopen luottamuspaikkojen jakokokouksen. Pieniä muutoksia sielläkin vielä tulossa. Mutta sitä ennen vielä paljon muuta tehtävänä.

……

Illan kokoomuksen luottamuspaikkakokous meni varsin hyvissä tunnelmissa läpi. Saimme vahvistettua paikkajakomme. Kunnanhallitukseen tullee meiltä Saija Grönholm, joka ottaa myös kakkospuheenjohtajan paikan hallituksessa sekä Eeva Pyhälammi ja Kari Maunula. Itse jatkan toiselle kaudelle valtuustonpuheenjohtajana mikä sopii tähän nykytyöhön hyvin ja on aikalailla yleinen käytäntö monissa kunnissa. Perussuomalaisten Heimo Peltola tullee mukaan valstuustoryhmämme kokouksiin ja meidän yhdelle kunnanhallituksen varajäsenen paikalle. Heimo on valtuustomme ainoa perussuomalainen ja näin hän saa itselleen myös ryhmän oman yhden miehen valtuustoryhmän kaveriksi. Olen tyytyväinen hänen ratkaisuunsa.

Tekninenlautakunta vielä jäi hieman avoimeksi, mutta Lopen kokoomuksen hallitus ja uusi valtuustoryhmä ratkaiseen sen kysymykset nyt viikonlopun aikana. Sivistyslautakunta menee suunnitelmiemme mukaan eli puheenjohtajaksi nousee uusi valtuutettu Pasi Tarkkala ja jäseniksi Jenni Talja ja Outi Ranta. Perusturvaan tulee Antti Rusi, Karoliina Saari ja Risto Hämäläinen ja Rakennus- ja ympäristölaukuntaan Anniina Nummelin varapuheenjohtajaksi ja Erkki Holttinen toiseksi jäseneksemme. Vapaa-aikalautakunnan ottaa johdettavakseen Tiina Seppälä ja toisena kokoomuslaisena mukana Seppo Rintaluoma ja tarkastuslautakuntaan tulevat Kristiina Vuorimies ja perussuomalaisten paikalle meiltä Jarmo Laukkanen. Tuossa nyt tuollainen nopea yhteenveto meidän sisäisestä paikkajaosta. Ehkä vielä voisi mainita nyt jo varmistuneen terveyskeskuskuntayhtymän paikan jolle tulee Sirpa Hopearuoho sekä saman paikan tarkastuslautakunta jossa Loppea edustaa meiltä seuraavan nelivuotiskauden Sanna Kallela. Ekesin hallituksessa jatkaa Antti Rusi ja RAOL:n hallituksessa nyt loppuajan Kallelan Sanna. Tarkistimme vielä tänään muutaman väitteen jääviyskysymyksistä Kuntaliiton parhailta lakimiehiltä ja sellaisia epäselvyyksiä ei ole. Voimme siis edetä tällä pakalla. Mutta palaillaan näihin vielä ja sitten ainakin kun maakunnalliset paikat tulevat ajankohtaisiksi. Niiden parissa jatkamme neuvotteluja jo ensi viikolla Hämeenlinnassa.

Tänään muuten päivä töiden parissa. Sain ensi viikon juttuja hyvin eteenpäin ja myös muutama puhelinpalaveri eduskuntaan ja eduskunnan asioista. Nyt jälleen kotona ja kello jo kohta kymmenen. Sähköpostissa vielä muutama yhteydenotto odottamassa vastauksia tältä päivältä ja ne tulevat kohta.

Kommentit