Perjantai, 09.01.2009

Blogi, perjantaina 09.01.2009

Tiedot EU:n ja Venäjän välisistä neuvotteluista kertovat, että sopu kaasukiistoissa on löytyny tai löytymässä. Ukrainaan on suunnitelmissa lähettää tarkkailijoita ja näin varmasti päälimmäinen tarkoitus olisi hälventää Venäjän ja Ukrainan välistä sanaista sapelien kilistelyä. Asian eteneminen tullee avaamaan myös kaasuhanat jälleen Eurooppaan ja talvea värjöttelevä eteläinenkin Europpaa tulee saamaan lämpöä. Toivotaan, että päivä tuo asiaan jo lopullisen ratkaisun. Epävarmuutta ei sopukaan poista ja se on syytä myös muistaa jatkossa.

Eilen julkistettu selvitysmies Antti Tanskasen toimenpideraportti taloustilanteemme elvyttämiseksi on saanut hyvän vastaanoton. Ehkä ulkopuolisen henkilön tarjouksiin on helpompi tarttua yli puoluerajojen. Tanskanen esitys on mielenkiintoinen ja poikkeuksellisen kova ja toimenpiteiltäänkin poikkeuksellinen, mutta niin sitä ovat ajatkin. Hän esittää varattavaksi lisäpottina 10 miljardia euroa yrityslainojen takauksiin ja viennin erityisrahoitukseen sekä miljardia vielä valtion rahoitusyhtiön Finnveran kotimaisten pk-yritysten rahoitukseen. Järkevää on myös se, että Tanskanen linjaa, että väliaikaiset ongelmat eivät saa luoda uusia organisaatioita. Tämä ollut keskeinen tavoite myös koko ajan puhuttaessa ja tehtäessä toimenpiteitä vaikuttavuus lähestymisellä ja kertaluontoisina toimina.

Tänään päivä jälleen töiden parissa ja illalla kokoonnumme kuntamme järjestämään valtuustokauden päätöstilaisuuteen. Tänään siis vanha valtuusto viimeisen kerran koossa. Mutta sitä ennen jo paljon tehtävää.

Päivä meni tänään todellakin vauhdilla. Työt veivät kellon aina lähelle kuutta ja kohta pitäisi jo vaihtaa pukupäälle ja suunnata itseasiassa jo vuodenvaihteessa päättyneen valtuustokauden lopetustilaisuuteen. Päivään on mahtunut mm. muutama neuvottelu Kuntaliittoon ja myös talousalueemme asiat olleet tänään esillä. Mutta palaillaan näihin varmasti vielä tässä lähipäivinä ja lähiaikoina. Nyt kuitenkin kiirehdittävä eteenpäin.

Kommentit