Torstai, 06.08.2009

Blogi, torstaina 06.08.2009

Uusi päivä käyntiin. Edelleen palailen päivän tapahtumiin vain jälkikäteen. Muutama kysely tästä tullut eli se vielä tässä selvennykseksi. Katsotaan jos normaalitapaan voisin tai saisin palata ensi kuussa.

Eilen mielenkiinnolla luin laajaa raporttia Ylen Uutisten verokyselystä. Tuo koko raportti siis löytyy nyt myös Ylen sivuilta osoitteesta www.yle.fi. Kannattaa kurkata jos laajemmin kiinnostaa.

Mielenkiintoinen ja odotettu tulos selvityksessä. Yleisesti tutkimuksesta ilmeni tuo tuttu trendi, jonka mukaan kannatetaan kaikkien sellaisten verojen laskua jotka koituvat itsensä hyväksi ja sitten nostaa voisi kaikki sellaisia mitkä koituisivat naapurin niskaan. Siis hieman näin kärjistäen. Mutta ehkä yleisesti myös näkyvissä Robin Hood -ajattelu, jossa paljon tienaavilta otetaan enemmän ja annetaan vähemmän tienaaville. Tämä onkin meille suomalaisille edelleen hyvin vahvasti iskostunut malli ja varsin reilu onkin. Samaan aikaan kuitenkin pitää muistaa se, että kohtuuttoman kova verotus on sitten tulotaso millainen tahansa voi lopulta ajaa siihen, että verotulot eivät olekaan maksimissaan vaan kääntyvät laskuun. Siksi maltillinen ja tasainen tuloverotuksen lasku on oikea ratkaisu ja se kannustaa työntekoon kaikissa tilanteissa.

Myös tällaisessa selvityksessä tai mielipiteenilmaisemisessa pitäisi aina muistaa sekin, että kokonaisuuden pitäisi pysyä tasapainossa. Kun jotain veroa laskemme niin yleisesti pitää vastapainoisesti jotain muuta verotusta kiristää. Toki järkevä verotuksen korjaus voi vaikuttaa myös siihen, että pienemmällä verolla voi kertyä jopa sama tai enemmänkin verotuloja. Näin siis käy esimerkiksi juuri työnverotuksen ollessa oikealla tasolla. Se tarkoittaa sitä, että jokaisesta eurosta pitää saada itselle sellainen siivu, että sen eteen haluaa tehdä hieman lisää työtäkin. Minusta on kohtuutonta jos lisäeurosta menee veroa puolet. Se ei ole kannustavaa on sitten tulot millä tasolla tahansa.

Ylen selvityksen mukaan maamme hallituksen ajama linja verotuksen painopisteissä saa aika hyvän kannatuksen. Varsin vahva tuki on sillä, että verotuksen painopistettä siirretään nyt työnverotuksesta kulutuksen verottamiseen ja myös tukea löytyy sille, että verotuksen kiristämiseen on lähivuosina tarpeita valtionvelan nyt kasvaessa taantumaa hoitaessamme. Verokyselyyn vastanneista 67 prosenttia tukee tätä tavoitetta, että verottamisen painopiste siirtyy kulutusveroihin. Itse näen myös niin, että työnverotukseen ei olisi järkevää ainakaan ensimmäisenä kiristyspainetta kohdistaa. Samaan aikaan meidän on kuitenkin mietittävä tarkkaan se, että kaikissa tulotasoissa verotus on kannustava ja kannustinloukkuja ei syntyisi tai olisi. Lisäksi kun painopistettä siirretään kulutusverotuksiin niin on tärkeää selvittää myös se, että jonkin väestöryhmän elämä ei niiden myötä tule kohtuuttomaksi. Tällaisia pohdintoja itselleni ovat aiheuttaneet mm. autoilun verotuksen uudistukset. On tärkeää turvata se, että työssäkäynti on mahdollista ja kannattavaa noin 100 km päästä ja se tarkoittaa silloin työmatkavähennyksen kehittämistä. Ja toisena myös tilanteet joissa oman auton käyttö on välttämätönsä pitkien etäisyyksien ja esimerkiksi perheen myötä. On siis pohdittava myös tätä verotusta kompensoivaa esimerkiksi perhevähennysmallia. Esimerkiksi tämänkin tutkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia vastaajista hyväksyy sen, että ”mitä enemmän perheessä on lapsia, sitä kevyempää verotuksen pitäisi olla”. Itse allekirjoitan saman ja vastanneista jopa lähes 60 prosenttia on valmis korottamaan lapsilisiä. Ja ehkä tämän samaan lapsiperheitä tukevaa ajatteluun mahtuu sekin, että erittäin voimakasta vastarintaa aiheuttaa kysytty ajatus siitä, että asuntolainakorkojen verovähennysoikeus poistettaisiin.

Mielenkiintoinen osittain vaalirahoitustakin sivuava ajatus tutkimuksessa on se, että joka neljäs suomalainen olisi valmis poistamaan ammattiliiton jäsenmaksujen verovähennysoikeuden. Ehkä se tuon vaalirahoitukseen ja puolueille ohjaamisen jälkeen olisikin aivan pohdittava kysymys. Ehkä se ei kuitenkaan ole ollut alkuperäinen tarkoitus ja idea kun verovapaus näille maksuille on suotu.

Kun tätä kaikkea pohtii ja peilaa tuoreimpiin nyt Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n antamiin ennustuksiin taloudesta niin voi vai todeta, että työtä tullee riittämään. EK:n ennusteen mukaan taloustilanne ei tule paranemaan vielä loppuvuonnakaan ja lähikuukausien suhdanteet heikkenevät vielä entisestään. Synkintä tullee olemaan teollisuuden näkymien suhteen ja itse uskon, että myös rakennusalalla tulee vielä työttömyys nousemaan kun nyt keskeneräiset kohteet alkavat valmistua. EK:n mukaan kokonaisuutena maamme työllisyyskehitys tulee vielä loppuvuonna heikkenemään. Tarvitaan siis uusia toimia tilanteen pitämiseksi kurissa. Katsotaan löytyykö siihen keinoja.

….

Päivä jälleen pakettiin. Tänään ilta Loppijärvellä nauttien ja sitten vielä naapurien kanssa niittopuuhissa. Olemme tänä kesänä tehneet niittoja Loppijärvellä ennätysmäärän niin me yksityiset mökkienomistajat kuin Loppijärven Ystävät ennen muuta. En tiedäkään kuinka monta tuntia kaiken kaikkiaan rantoja on niitetty ja täytyy todeta, että paljon on saatu myös aikaiseksi. Vesi liikkuu ja rannat aiempaa paljon puhtaampia. Työtä kun tekee sitkeästi ja jaksaa toistaa vuodesta toiseen niin homma helpottuu koko ajan ja saamme kotijärvemme vuosi vuodelta paremmaksi.

Tänään päivä töiden merkeissä ensin Lopella ja sitten Riihimäellä. Päivään on mahtunut niin kunnan kuin seutukunnankin asioita ja mm. nyt elokuun kuntastrategian jatkotyön parissa olen hieman aikaani käyttänyt. Huomenna kun istumme Lopen kokoomuslaisten kanssa kesäkokoukseen niin pääsemme tässäkin työssä sitten eteenpäin. Nyt tässä tietokoneelta katselin miten Madonnan Helsingin keikka etenee. Itse en innostunut tuosta ruuhkasta enkä edes yrittänyt löytää lippuja tapahtumaan. Mutta upealtahan tuo näyttää ja kun eilen ystävääni jututin joka oli siis myös Tallinnan Madonna keikalla niin kyllähän paikanpäällä on mahtava tunnelma. On hienoa, että tällaisia Madonnan ja Metallican tapaisia huipputapahtumia saadaan meillekin ja kun lippukauppa käy näin niin varmasti jatkoakin seuraa. Juttelin tuossa Seinäjeon Vauhtiajojen järjestäjän ja mm. Britney Spearsin keikan tuoneen ja nyt Helsinki International Airshowta tekevän Kalle Keskisen kanssa ja kuulemma jatkoa seuraa. Jos tällekin vuodelle tulossa monenlaista. Hienoa.

Kommentit