Perjantai, 07.08.2009

Blogi, perjantaina 07.08.2009

Nyt vaalirahoitus- ja puoluerahoitus keskustelu alkaa saada oikeita uomia kun vaalirahoitustoimikunnan puheenjohtaja Lauri Tarasti nosti tikunnokkaan erilaisten tukiyhdistykset joiden takana osa poliitikoista ja kansanedustajista edelleen vuoden 2007 vaalirahoitustaankin piilottelee. Tarasti totesi, että osa nykyisistä kansanedustajista antoi kampanjoistaan liian ylimalkaisia selvityksiä ja kohusta huolimatta ei selvityksiä ole edes tarkennettu. Lakihan menee aina tukiyhdistyksiin asti eikä lakia ja vielä vähemmän sen henkeä täytä ilmoitus missä kerrotaan, että 25 000 euroa joltakin yhdistykseltä. Taisi suurin tällainen kätketty summa olla yli 57 000 euroa. Juuri tätä siis myös Tarasti piti nykymallin suurimpana ongelmana ja eilen todettiinkin se mitä itse olen täälläkin viimevuotisen ja tänkin kohun aikana näistä yhdistyksistä tai erityisesti niihin liittyvistä könttäsummailmoituksista todennut eli ”herää kysymys kuka tai häärivät sponsorointiyhdistysten taustalla”.

Tähän ongelmaan olisi nyt syytä löytää ratkaisu. Ongelma ei siis ole tukiyhdistys. On hyvä, että keräys ja työ tehdään yhdistysten kautta, mutta ongelma on siis tuo välinpitämättömyys vaalirahoituksen ilmoittamisesta. Ymmärrän Tarastin ongelman löytää asiaan selkeää lakipykälää jolla se korjaantuisi. Raha on kierrätetään esimerkiksi työväenyhdistyksen tai jonkin muun poliittisen yhdistyksen kautta niin alkuperäinen lähde hukkuu kummasti. Mutta siksi tätä vaatimusta nyt myös vuoden 2007 ilmoitusten täydentämisestä tulisi vaatia mediassa ja muutenkin samalla aktiivisuudella kuin montaa muuta paljon pienempää tähän sekametelisoppaan liittynyttä yksityiskohtaa.

Kollegani ja pitkänlinjan tekijä ja osaaja Jacob Söderman totesi asian ytimen. Hän totesi, että ”jos tukiyhdistykselle tulee yksikin lahjoitus, joka ylittää 1 500 euron rajan, se pitää erikseen mainita vaalirahoitusilmoituksessa. Tämä tulkinta ei ilmeisesti ole ollut kaikkien tiedossa eikä sitä ole valvottu”.

Tällaisesta kikkailusta on nyt päästävä eroon ja siksi tämä case vaatii vielä minusta yleistä painostusta ja asioiden selvittelyä. Sitä toivon nyt. Samanlaisia kysymysmerkkejä herättää myös osa Europarlamenttiin valittujen ilmotukset. Kun kampanjaa on tukenut valtavalla summalla ”oma puolue” niin rahan tulo sinne pitäisi myös avata. Tämä ei nyt jätetyistä ilmoituksista selviä.

Urakkaa siis riittää julkisessa keskustelussa ja mediallekin, mutta ennen muuta siis Lauri Tarastin työryhmälle. Tarastin tylryhmän raportti tai esitys pitäisi valmistua vielä tänä syksynä. Toivotaan sille onnea ja onnistumista.

Tänään Huomenta Suomessa opetusministerimme Henna Virkkunen otti kantaa aiheeseen jota olen itsekin esittänyt. Olen pohtinut aiemmin useammankin kerran opiskelemaan pääsyn vaikeutta ja pääsykokeiden pitkää väliä ja tämän myötä ”turhia” ja turhauttavia välivuosia. Olen esittänyt, että pääsykokeita voisi järjestää myös yliopistoon useamman kerran vuodessa ja näin antaa mahdollisuuksia päästä sisään nopeammin. Itse en usko, että ongelmaksi muodostuisi se, että osa aloittaisi joitain opintoja jo keväällä vaikka varsinainen pääryhmä starttaisikin vasta syksyllä. Koulutusohjelmia alkaa myös alkuvuodesta ja näin homma hoituisi varmasti hyvin. Hennan mukaan ammattikorkeissa koulutusohjelmia alkaa tammikuussa 15 prosenttia ja yliopistoissa viisi prosenttia. Eli hieman korjausta tähän pitäisi varmasti sitten myös saada. Henna nosti esille myös asuntopulan ja näki tässä tammikuun opiskelustartissa myös siihen yhden ratkaisunavaimen. Ehkä niinkin. Mutta toivotaan, että opetusministerimme johdolla myös tämä ”vanha perinne” saadaan nyt uudistettua 2000-luvulle.

Mielenkiinnolla tässä on saanut myös seurata SDP:n linjavetokiistaa. Alkuviikosta tuli esitys, että SDP ei enää rakentaisia tulevaisuuttaan keskustan tai kokoomuksen varaan eikä lähtisi näiden puolueiden kanssa edes yhteiseen hallitukseen. Tänään ajatuksen Turun Sanomien kolumnissa tyrmää puolueen entinen puheenjohtaja Paavo Lipponen. Lipponen hautaa Kalliomäen suunnitelmat muiden puolueiden varaan rakennettavasta hallituksesta kovin sanoin toteamalla, että
”Sdp:llä ei ole mitään syytä suurena puolueena heittäytyä sekalaiseen seurakuntaan tuottamaan punavihreätä mössöä”. Eli unelmahöttö ei siis saisi ainakaan Lipposen toimesta seuraa punavihreämössöstä.

Lipposen mielenkiintoinen kolumni pohtii nykyistä puoluekenttää ja kokenut tekijä toteaa, että nykyisestä oppositiosta ei ole hallitukseksi – ei edes täydennettynä vihreillä. Vasemmistoliitto saa Lipposelta täystuomion ”täysin arvaamattomana” ja ja vihreätkin ”täysin epäluotettavana”. Nyt olisikin korkea aika, että myös puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen ottaisi osaa tähän linjakeskusteluun. Linja näyttää nimittäin olevan täydellisen hukassa.

Uusi päivä tästä alkuun. Palaan päivään jälleen vain jälkikäteen. Valitettavasti.

….

Tänään tehokas kokoomuspäivä. Aamupäivä ensin kirjoitustöiden parissa ja sitten palaveri ja tapaaminen Hämeen Kokoomuksen piiritoimistolla toiminnanjohtajamme kanssa. Kävimme läpi nyt aivan uudenlaista konseptiamme eli olemme tekemässä ensimmäistä kertaa täysin omaa Hämeen Kokoomuksen Syysseminaaria ja sen ohjelman parissa tänään väänsimme. Samalla myös muuten syksyn juoksevia asioita ja katsetta hieman kauemmaksikin. Hämeenlinnassa myös ehdin torilla perinteiset torikahvit käydä juomassa ja jälleen tuttuja vuosien takaakin mukavasti liikkeellä. Erityisesti yksi ei vanha vaan entinen OKL-ystäväni oli mukava nähdä ja vaihtaa kuulumiset. Sitten hieman omia asioita Hämeenlinnassa ja sen jälkeen iltapäivä Vanajanlinnalla golfin Euroopan haastajakiertueen toisen päivän parissa. Paikka on täydellinen ja paikalla olleiden kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan valmis myös Eurooppa Tourille. Täytyy toivoa, että valtavaan pakettiin löytyy rahoitus sillä se olisi jymyjuttu Suomelle ja myös omaalle Hämeellemme. Paikat Vanajanlinnalla jo siinä kunnossa.

Huikeita suorituksia esittivät eilen kenttäennätyksenkin lyönyt Antti Ahokas ja tottakai eduskuntavaaleissa tukenani olleen Mikko Ilosen peliä oli myös ilo katsella kuin myös Roope Kakon peliä. Ulkomaalaisista eilen Ahokkaan kanssa saman tuloksen iskeneen Rhys Daviesin myös näin ja monta muuta lähinnä Eurosportilta tuttua nimeä. Huikea tapahtuma ja toivotaan sille hyvää jatkoa säänkin suhteen ja jatkoa myös ensi kaudella ja sitten jo vaikkapa Eurooppa Tourina.

Nyt kesäkokoukseemme illansuukahvin jälkeen.

Tänään siis illan hioimme Lopen kunnan asioita Lopen Kokoomuksen perinteisessä Kesäkokouksessa. Olemme jo useamman vuoden ajan pitänyt aina virallisen kesäkokouksen näin loppukesällä ja illan aiheet ovat vaihdelleet kunnallisvaaliohjelman hiomisesta talousarvioasioihin ja myös säästötoimenpiteisiin. Tänään pääpaino oli kuntamme ajankohtaisissa asioissa mm. elinkeinopolitiikassa, kaavoituksessa ja investoinneissa sekä isona asiana kouluverkossamme sekä myös Lopen seurakunnan asioista. Riihisalon Väentuvassa oli väkeä jälleen mukavasti paikalla ja keskustelu vilkasta. Sovimme jo samalla, että palaamme samanlaiseen palaveriin vielä syksymmällä kun ensi vuoden talousarvion koukerot alkavat selvitä. Meillä henki edelleen erinomaisen hyvä ja näyttää siltä, että aikalailla vahva yhteinen käsitys siitä miten tässä eteenpäin menemme. Vaikeat ajat edessä.

Tuossa illalla tutkailin hieman myös vielä kuntamme taloustilannetta. Nyt näyttää siltä, että selviämme tästä vuodesta ja tiukka menokuri ja kevään tasainen läpi kentän tehty säästötoimenpide riittänee. Tiukensimme hieman talouden seurantaa tällä valtuustokaudella ja nyt myös seuraamme kuukausittain työllisyystilanteen kehitystä. Olen pitänyt tätä säännöllistä seurantaa erittäin tärkeänä koko ajan ja se on myös osaltaan avannut oikealla tavalla kuntakokonaisuutta eri hallintokunnille. Nyt myös kasassa on taloustilanne puolivälin krouvissa eli 30.6.2009. Vertailua kun tekee viime vuoteen niin etenemme nyt varsin hyvin. Toimintatuoto ovat kasvaneet 4,2 prosenttia ja toimintakulut 3,7 prosenttia. Henkilöstökuluissa kasvua on 3,0 %, jossa palkat ja palkkiot 4,4 %). Myös Lopen kunnan verotulojen toteutuma on ollut hyvää, kunnallisveron kertymä on 55,6 % (55,7 %) ja yhteisöveron 57,9 % (59,2 %).
Valtionosuuksien kertymä oli 50,4 % (51,0 %). Edellisvuoteen verrattuna kuntamme verotulot kasvoivat siis ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 4,3 % ja valtionosuusennakot 7,4 %. Olemme siis etenemässä tässä taloutilanteessa varsin hyvin ja vuosikate näyttäneen noin 785 000 euroa ja tuloslaskelmakin noin 105 000 euroa ylijäämää. Olemme siis itseasiassa kirjanpidollisesti jopa viime vuotta paremmassa tilanteessa. Kesäkuun verotilitys oli peräti 21,4 % parempi kuin viime vuonna ja tässä yhtenä tärkeänä tekijä se, että eduskunnassa päätimme helpottaa talousahdinkoa mm. korottamalla kuntien saamaa osuutta yhteisöverosta 10 prosentilla. Em. perustuen kesäkuun verotilitys oli kunnallisveron osalta 13,4 % ja yhteisöveron osalta 165,5 % parempi kuin viime vuonna.

Myös heinäkuu toteutui varsin hyvin eli verotilitys oli kunnallisveron osalta 5,8 % parempi kuin viime vuonna ja ennakonpidätykset kasvoivat 6,1 %. Kaikkiaan kunnallisveron tilitykset ovat lisääntyneet alkuvuoden aikana 5,3 %, ennakonpidätykset 5,7 %. Kaikkiaan kumulatiivinen verotulojen kertymä on kasvanut viime vuodesta 4,5 %.

Hämeen TE-keskuksen katsauksen mukaan Lopen työttömyysaste kesäkuussa oli 7,6 %, mikä oli Kanta-Hämeen kunnista toiseksi alhaisin. Työttömyysaste oli 0,5 % korkeampi kuin toukokuussa ja 1,9 % korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. Eli haasteita tässä riittää ja itse pelkään, että jonkin verran vielä työllisyystilanteemme tullee Lopellakin heikkenemään erityisesti rakennusalan kohtuullisen suuren merkityksen myötä. Toivotaan, että ei paljoa, mutta näin uskon käyvän.

Tässä siis hieman nyt laajemmin oman kotikuntani tilannetta vuoden 2009 puolivälin krouvissa. Maanantaina nämä asiat kunnanhallituksessa ja samalla pöydälle myös puheenjohtajistossa jo keväälläkin esillä ollut omakotitalojen vuokraamisen mahdollisuuden käyttöönotto, isona asiana matkailun kehittämishanke Häjy 011 -hanke, määrärahan varaaminen Läyliäisten uuden Sale-ruokakaupan mahdollistavan alueen kunnallistekniikan rakentamiseen ja muutamia muita asioita. Tuo esityslista nyt myös siis jo netissä kotisivuillamme www.loppi.fi. Mielelläni vastaan kysymyksiin ja pohdintoihin jos sellaisia ilmenee. Ketä kiinnostaa niin tutkii.

Kommentit