Keskiviikko, 05.08.2009

Blogi, keskiviikkona 05.08.2009

Vasemmiston esittämä 18-vuoden oppivelvollisuus ei saa myöskään tukea lukiolaisilta. Suomen Lukiolaisten Liitto kertoi vastustavansa esitystä oppivelvollisuuden nostamista 18 vuoteen. Lukiolaiset totesivat juuri niin kuin minäkin täällä, että ”syrjäytyminen on iso ongelma, mutta sitä ei voiteta oppivelvollisuutta pidentämällä” ja että ”tärkeämpää huolehtia peruskoulun opintojen ohjauksesta ja siitä, että jokainen nuori löytää itselleen sopivan alan”.

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Ville Virtanen meni vielä pidemmälle ja totesi, että ”oppivelvollisuuden laajentaminen saattaisi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että perusopetuksen aikana syrjäytymiskehitykseen joutuneet nuoret syrjäytyisivät toisella asteella opiskelumotivaation puuttuessa yhä pahemmin”. Tämän on aivan totta ja varsin hyvä huomio ja siksi onkin huomattavasti tärkeämpää panostaa nyt erilaisiin tukitoimiin ja kannustavuuteen pakon sijaan. Lukiolaiset nostivat tällaisina kannustimina esille mm. perusopetuksen lisäopetuksen ja työpajatoiminnan ja sen, että jokaisella nuorella pitää olla oikeus toisen asteen koulutukseen. Lukiolaisten vastaus vasemmiston esitykselle oli ”Ohjausta, apua ja motivointia eikä pakottamista”. Myös Kuntaliitto ilmoitti vastustavansa Arhinmäen esitystä.

Loppujen lopuksi on hyvä muistaa ja tiedostaa sekin, että jo nyt vapaaehtoisesti 96 prosenttia jatkaa opintoja toisella asteella. Emme siis tarvitse pakkoa vaan tarvitsemme tälle neljälle prosentille erityisiä tukitoimia ja se on nyt meidän iso haaste.

Nyt kuitenkin töiden pariin. Tänään Päijät-Hämeeseen.

….

Tänään siis päivä Päijät-Hämeessä. Olin sopinut muutamia kokoomustapaamisia sinne ja päivän aikana saimmekin paljon aikaiseksi. Esillä niin Hämeen Kokoomuksen asioita, eduskuntavaali 2011 -asioita sekä hieman myös Lahden seudun asioita valtion näkökulmasta. Erittäin antoisa päivä. Päivällä ehdin myös Lahden torille ja nyt eilisten Hämeenlinnan kuukausimarkkinoiden jatkoksi Lahden kuukausimarkkinat. Valtavasti hellesäässä väkeä liikkeellä ja paljon tuttujakin. Oli mukava myös pitkästä aikaa nähdä Santapukin Sipeä. Tällä hetkellä Sipe menee niin kovaa Apulannan keikkarumbassa ettei motorsportiin ole aikaa riittänyt, mutta kuulemma kipinä vielä kytee ja joskus se jos F3:ten parissa oikeastaan ruihusikin. Siis tätä kautta Simoon aikaan tutustuin. Torilla myös sain nauttia herkulliset kahvit Vahterin Merjan kanssa. Merja on Hämeen Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja piirimme todellisia puuhanaisia ja tekijöitä ja tänään hänenkin kanssa hieman kävimme läpi tulevaa mm. Hämeen kokoomuslaisten syysseminaaria Lahdessa. Ja ei tyhjinkäsin torilta eikä Lahdesta muutenkaan. Pykälän Kimmolta kävin hakemassa kunnon raivaussahan ja ilta menikin sitten tänään raivaushommissa. Erinomaista palvelua – laitteet esikäytetty, säädetty ja käyttövalmiiksi laitettu eli voin sanoa, että suosittelen.

Politiikan pelikentällä tänään hämmensi SDP:n Jutta Urpilaisen esitys vahvistaa kuntien tulopohjaa vahvasti pääomaveroon tukeutuen. Rahaa kunnat tarvitsevat siitä olemme samaa mieltä, mutta minusta olisi varsin erikoista rakentaa kuntien rahoitus hyvin suhdanneherkän pääomaverotuoton varaan. Itse en siis rakentaisi kuntarahoitusta tai kuntien tulopohjaa tällaisen varaan vaan ohjaisin nykyiseen tapaan pääomaverotuoton valtiolle ja kehittäisin vakaata suhdanteista riippumatonta kuntien rahoituspohjaa. Olemme nyt jo huomanneet miten monissa kunnissa on käynyt kun toimintoja on rakennettu hyvien vuosien aikana yhteisöverotuoton varaan. Nyt näillä rahoilla luoduille palveluille ei löydykään enää rahaa. Ei siis tästäkään esityksestä pisteitä kuin ehkä populismissä.

Vaalirahakysymyksessä ollaan nyt etenemässä oikeaan suuntaan. Asiahan on jo laajentunut koskemaan myös puolueiden muuta saamaa tukea ja onkin hyvä, että pelikentästä tehdään avoin ja läpinäkyvä. Samaan aikaan on kuitenkin syytä avata myös alueyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja vastaavien rahoitus. Emme saa luoda mallia jossa osa rahoituksesta jää piiloon. Mutta nyt siis näyttää siltä asia etenee. Hyvä niin.

Kommentit