Tiistai, 04.08.2009

Blogi, tiistaina 04.08.2009

Eroja vasemmisto-opposition ja nykyhallituksen välillä tulee esille. Mahdollisuuksien tasa-arvon vastakohtana voidaan tarjota siis tasapäistämistä ja pakkoa. Tästä jälkimmäisestä esimerkin antoi jälleen vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki joka pidentäisi nyt peruskoulun 18 ikävuoteen asti. En ymmärrä mitä tällä pakolla saavutettaisiin. Vaan tärkeämpää on minusta panostaa riittävästi opinto-ohjaukseen jo yläkoulusta lähtien niin, että siirtymät peruskoulusta lukio tai ammatilliseen koulutukseen tapahtuisi hyvin sekä opinnot alkaisivat oikeilla aloilla ja etenisivät halutulla aikataululla. En usko, että pakolla kirvesmieheksi tai levyseppähitjaajaksi tai ylioppilaaksi luettaminen on järkevää tai estäisi edes syrjäytymistä, mutta halutut ja hallitut opintiet olisivat sitä. Sen takia on tärkeää huolehtia siitä, että erityisesti toisen asteen ammatillisessa koulutuksessa on riittävästi aloituspaikkoja ja ennen muuta oikeilla aloilla – aloilla joissa valmistutaan työllisyyteen eikä työttömyyteen. Edellisen hallituksen ajalta on jälkimmäisestä valitettavan paljon kohtalokkaitakin esimerkkejä. On vain yksinkertaisesti totta, että kaikkia ei voida kouluttaa heidän harrastuksensa tuomaan ammattiin eli esimerkiksi kulttuurialalle tai media-alalle, mutta linjoja tulee kehittää niin, että näistä lahjoista ja erityisosaamisesta olisi hyötyä eri ammateissa.

Eli minä sanon EI Arhinmäen ja vasemmiston 12-vuotiselle peruskoululle ja pakolle, mutta KYLLÄ riittävälle määrälle aloituspaikkoja ja hyvälle opinto-ohjaukselle.

Mielenkiinnolla olen seurannut uusiin kuntavaaleihin valmistautumista Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä. Olen lupautunut auttamaan vaalityössä myös näissä vaaleissa ja mielenkiinnolla odotankin, että tosikiri alkaa. On oikein, että valtio on nyt päättänyt myös korvata näille kunnille oikeusministeriön söhläyksistä sähköisessä äänestyksessä koituneet kulut kokonaan ja näin kunnat voivat keskittyä omaan toimintaansa sillä siihenkään ei rahaa yllin kyllin ole. Itse uskon, että budjettiriihessä on vielä väistämättä palattava kuntien rahoitukseen ja lisättävä tietyille sektoreille myös valtion kantamaa vastuuta. Lisämääräraha olisi syytä saada hoidettua kasaan jo budjettiriihessä, jotta se näkyisi myös kuntien talousarvioiden laadinnassa. Summan tullee olla jotain 200-250 miljoonan välillä ja se tulisi mielestäni jakaa niin, että se hyödyntäisi kuntia oikealla tavalla. Ei siis vanhoja kestämättömiä rakenteita tukien vaan kannustaen uudistuksiin.

Mutta siis kolmen kunnan kuntavaalirutistusta seurataan suurella mielenkiinnolla. Itse uskon, että tulemme saavuttamaan näissä kunnissa jopa hieman viime syksyä paremman lopputuloksen. Tsemppiä siis ehdokkaillemme näissä kunnissa ja pidetään yhteyttä ja tehdään yhdessä hyvä lopputulos.

Valtiovarainministerimme Jyrki Kataisen esittämä talous- ja verolinja saa tukea nyt myös mm. palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajalta Jaakko Kianderilta sekä
Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n toimitusjohtajalta Sixten Korkmanilta. Kiander totesi hallituksen linjan ja voisi sanoa hallituksen sanoin, että ”verojen nostaminen ei ole vielä tällä hallituskaudella järkevää, koska talous on vielä kriisissä, mutta seuraavalla kaudella se on valtiontalouden kannalta välttämätöntä” Tämä on juuri se linja ja strategia mitä nyt olemme noudattaneet. Mutta on myös totta, että taiteilemme valtionvelan kanssa nyt todellakin aallon harjalla ja siitä selviäminen vaatii heti nousun alettua myös toimia. Tähän viittasi myös Korkman toteamalla, että työuria tulee pystyä pidentämään. Hän totesi, että valtion valtion alijäämä on luonteeltaan rakenteellista ja siihen syy on nimenomaan väestön ikärakenteen muutos eli huoltosuhteen muuttuminen. Korkman totesikin, että nyt ei ole oikea aika veronkorotuksiin vaan luontevinta on pyrkiä pidentämään meidän suomalaisten työuria. Eli hyvin samalla linjalla maamme hallituksen kanssa on hänkin. Paraikaahan pohditaan keinoja juuri tämän asian hoitamiseksi ei siis pakolla eläkeikää korottamalla vaan porkkanaa tarjoamalla. Erittäin tärkeää tässä on myös se, että pystymme työpaikoilla tarjoamaan sellaiset työolosuhteet ja muutkin olosuhteet, että työnteko on mahdollista pidempään jaksamalla ja pysymällä terveenä. Tähän asiaan tullemme palaamaan vielä tämänkin vuoden aikana.

Kiander antoi myös vastauksen esitetyille väitteille hallituksemme ”väärästä talouspolitiikasta”. Kiander totesi, että ”tällä hetkellä ei hallituksen talouslinjalle ja velanotolle ole vaihtoehtoja. Veronkorotukset ja leikkaukset juuri nyt tehtynä vain syventäisivät lamaa.” On totta, että valtionvelan lisäottamista voisi hillitä menoleikkauksilla esimerkiksi eri tukien alasajolla, mutta olen itse vakuuttunut niin kuin Kianderkin totesi, että tällainen talouspolitiikka ajaisi maamme vielä syvempään työttömyyteen ja sitä kautta sosiaalimenojen huikeaan kasvuun ja jälkijättöiseen pakkolainanottoon. Nämä talouden tämän päivän faktat kannattaa tunnistaa ja tunnustaa kun esittää kritiikkiä nykylinjalle. Tyhjillä sanoilla ei maata rakenneta.

….

Tänään siis kuntammekin ”heräsi” kesälomalta myös luottamushenkilöiden toimesta. Uusi kunnanjohtajamme otti käyttöön Lopella ensimmäistä kertaa varsinaisen puheenjohtajiston ja tänään ryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa pöydänääreen. Esillä puheenjohtajiston tavan mukaan rakennushankkeita, talousasioita ja tulevia isompia ratkaisuja. Asioista osa saadaan jo ensi viikon kunnanhallitukseen ja silloin päätökseen mm. muutamia uusia linjauksia ja konkreettisia uudistuksia. Palataan niihin kun esityslistan myötä asiat julkisiksi.

Tänään myös kiersin hieman samoihin aiheisiin liittyen kuntamme rakennuskohteita. Isoimpana meillä nyt kesällä käynnistyi koulukeskuksemme pitkän saneeraus- ja uudisrakentamishankkeen viimeinen vaihe kun yläkoulu ja lukio saa uuden ns. B-rakennuksen. Samaan aikaan rakennamme myös uutta päiväkotia Launosiin minkä pitäisi valmistua vielä tämän vuoden puolella ja tällä viikolla käynnistyi myös uusimman asuinalueemme eli Launosten Marjarinteen kunnallistekniikan rakentaminen. Tontit myyntiin ja rakentamiskuntoon varsin nopealla tahdilla ja toivotaan, että kauppakin kävisi. Ainakin nyt näyttää siltä, että tonttikauppa olisi hieman elpymässä.

Mutta päivään mahtui myös vierailu Hämeenlinnassa perinteisillä Kuukausimarkkinoilla. Kokoomuslaiset olivat hienosti esillä torilla näin vaalien välilläkin ja juttuseuraa riitti. Hämeenlinnaan on aina mukava mennä ja tänäänkin useampia ihmisiä jutulle mm. liittyen omaishoidontukeen ja sen kehittämiseen niin että suuret kuntakohtaiset erot saataisiin pois. Erittäin hyviä keskusteluja ja huomenna varmasti lisää kun kesäkierrokseni jatkuu.

Kommentit