Torstai, 06.03.2008

Blogi, torstaina 06.03.2008

Esitykseni autokatsastuksen sallimisesta ainakin muun kuin raskaankaluston osalta esimerkiksi erikseen hyväksytyissä autokorjaamoissa on saanut erittäin hyvän vastaanoton. Henkilöautojen katsastuspalveluiden hinnathan ovat nousseet AKE:n julkaiseman selvityksen mukaan vuodesta 1994 tähän päivään yli 150 prosenttia, kun samaan aikaan yleisen elinkustannusindeksin nousu oli huomattavasti maltillisempaa eli 18%. Henkilöauton katsastuksen hinta päästömittauksineen on tällä hetkellä kutakuinkin 60 euroa, kun vielä vuonna -94 katsastus maksoi vain 17 €.

Valtaosa viesteistä on ollut kannustavia ja myös ideoita ja avauksia erikoisen kilpailumattomuuden ratkaisemiseksi on esitetty useampiakin erilaisia. Kiitos niistä. Vein asioita eteenpäin. On toki tehty myös kysymyksiä siitä aiheuttaako autokorjaamomalli tilanteen jossa korjaamo itse hyväksyy oman työnsä. Tietyllä tavalla kyllä, mutta itse uskon, että tarkastukset tehdään aina tiukimman mukaan kun kyse turvallisuudesta eikä läpisormienkatsomista tästä syystä tule. En minä ainakaan etsisi sellaista katsastusta jossa autoni hyväksyttäisiin heikoin jarruin ja pettävin ripustuksin? Toisinpäin ajatellen voisiko autokorjaamo sitten korjauttaa olemattomia vikoja omassa huollossaan? Periaatteessa kyllä, mutta tämäkin malli toimisi vapaankilpailun kautta ja kun kaupungissa olisi useampi vaihtoehto katsastukselle niin autonkäyttäjät ns. äänestäisivät autoillaan. Ja yksi yhteydenottaja kyseli nytkin nykyisten katsastusasemien vastuuta autojen hylkäämisistä, kun huollossa autosta ei hylkäyksen jälkeen löytynyt mitään vikaa. Kuka tällöin on vastuussa hylkkäyksen aiheuttamista kuluista ja ajasta? Oma lukunsa voisi tietysti olla muutos- ja käyttöönottokatsastukset. Uskon, että siihenkin löytyy ratkaisu. Eli kaikenkaikkiaan esitykseni on saanut erittäin hyvän vastaanoton ja asian valmistelu on etenemässä. Sitten katsotaan miten siihen suhtaudutaan, mutta nykyisellään ei malli toimi. Se on ainakin tosiasia.

Tänään talvinen päivä. Räntää tai oikeastaan lunta tulee nyt oikein kunnolla ja teillä kuulemma ruuhkia ja myös junaliikenteellä ongelmia. Mennään siis maltilla.

….

Taitaa käydä niin, että tuo kyselytuntini kysymys täyttää puolivuotta ennen kuin pääsen sitä esittämään. Eli tänäänkään ei vuoroa tullut. Mutta niin kuin totesin tämä kysymys on ajankohtainen juuri silloin kun se ei ole ajankohtainen ja todella toivonkin, että tämä asia ei nousisi otsikoihin. Mutta pahaa pelkään.

Kyselytunnilla tänään meidän ryhmän pääkysymyksen esitti Lenita Toivakka, joka nosti esille lasten ja nuorten pahoinvoinnin ja mielenterveysongelmat. Tämä aihe olisi tosin ansainnut pidemmänkin debatin, mutta oli hyvä kuulla, että töitä tilanteen parantamiseksi tekee niin peruspalveluministerimme kuin opetusministerimmekin. Opetusministeri kertoi mm. että hakemuksia ns. POP-ohjelman miljooniin tuli todella paljon ja monessa paikassa rahalla saadaan aikaan parannuksia juuri tässäkin aiheessa. Kyse siis siitä rahasta joka säästyy ikäryhmien pienentyessä. Nyt ensimmäistä kertaa maamme historiassa hallitus päätti ohjata tämän rahan perusopetukseen ja nimenomaan sen laadunparantamiseen erityisopetuksen, tukiopetuksen ja luokkakokojen pienetämisen kautta.

Tänään esillä myös ryhmässä monia mielenkiintoisia asioita joista kuulemme lähiaikoina lisää. Palataan niihin silloin. Päivään mahtui myös kaksi mukavaa tapaamista, kun Lopen hammashoitolan väkeä oli tutustumassa eduskuntatalon taiteeseen ja arkkitehtuuriin ja toisena ryhmänä Puolustusvoimien Ruotuväki lehden toimitus. Itseasiassa eduskunnasta ei löydy kuin kaksi entistä ruotuväkistä puolustusministeri Jyri Häkämies ja minä ja olimmekin kumpikin pikaisesti nykytoimitusta tervehtimässä. Tuli hieman muisteltua menneitäkin 🙂 Hammashoidon väen kanssa ehdin myös lyhyesti kahvilla ajatuksia vaihtamaan ja sain mm. tuoreen tiedon siitä, että nykyisistä Lopen hammashoitolan tiloista on juuri löytynyt erittäin paljon hometta. Vaikka olemmekin jo käynnistäneet uuden hammashoitola/neuvolatalon kaavoitustyön niin tieto oli huolestuttava. Terveyskeskuskuntayhtymän kanssa toteutettava rakennushanke vie joka tapauksessa vielä aikaa paljonkin ja täytyy toivoa, että jollain tavalla nykytilat saadaan toimimaan edes sinne asti. Toki terveydellä ei pidä leikkiä ja siksi asiaan on puututtava nopeasti.

Nyt juuri kotiin. Kotimatkalla pyörähdin katsomassa Riihimäen uuden ABC-aseman. Väkeä oli todella paljon ja aiempiin kirjoituksiini viitaten – hyvin se liikennöinti toimi yhdessäkin tasossa. Ei siis eritasoliittymiä tarvita. Ja lisäksi tällaisia liikennemääriä ei meidän Lopen risteykseen koskaan tulisi. Eli hyvin voi näin minusta edetä Lopellakin. Mutta kaikenkaikkiaan ABS oli upea tuttavuus erikoisliikkeineen ja palveluineen. Merkittävä juttu vaikka hetkeksi ehkä syökin asiakkaita tien muilta asemilta. Mutta huoltoa ja sen tyyppistä palvelua ei ABC:ltä saa kuin esimerkiksi Lopen Nesteeltä tai Essolta ja Shelliltä ja juuri se palvelu ja Nesteellämme huoltokin ovat niitä valtteja joilla uskon näiden pärjäävän kilpailussa hyvin. Kotiin tultua vielä pieni ulkolenkki ja nyt vain pakkailemaan huomiseksi tavarat valmiiksi. Työpäivän jälkeen suuntaan Nilsiään.

Kommentit