Keskiviikko, 05.03.2008

Blogi, keskiviikkona 05.03.2008

Tänään liikunnan ja urheiluasioiden päivä. Aamulla aloitamme ensin Valtion Liikuntaneuvostoa ennen ryhmäkokouksellamme ja sitten koko aamupäivä varattu näille asioille mm. liikuntapaikkarakentamiselle ja seurojen rahoitukselle.

Minulla oli tuossa viikonlopun koekäytössä Hondan uusi Hybrid-auto ja täytyy kyllä todeta, että mielenkiintoinen tuttavuus. Kulutuksessa en aivan näin pitkän matkan ajossa päässyt sellaisiin lukemiin joita odotin, mutta päästöjen kannalta ja kaupunkiajossa ehdoton peli. Ja tekniikka muutenkin korkeaa luokkaa. Idea siis tässä mallissa bensa- ja sähkömoottorin yhdistäminen ja rinnaiselo. Puhutaan siis ns. IMA-moottorista tai järjestelmästä. Tarkoittaa tai tulee siis Integrated Motor Assistenttia. Aiheessa myöhemmin lisää, mutta ensimmäisen tuntemukset siis tässä ja katsotaan mitä seuraavaksi seuraa.

Kello 21.39 ja hetki sitten vasta kotiin. Tänään tosin illalla ehdin täysistunnon jälkeen vielä ratsaillekin. Mukava ratsastustunti katkaisemaan tätä työviikkoa. Päivällä ei eduskunnassa sen kummempaa. Täysistunto, Valtion Liikuntaneuvosto ja pari tapaamista ja töitä koneen ääressä. Itseasiassa päivä sai hieman erikoista vipinää, kun iltapäivällä saimme tiedon, että oikeus oli vapauttanut Susan Ruususen ja kirjan kustantajan syytteistä, jotka pääministeri Matti Vanhanen oli nostanut yksityisyydensuojansa selvittämiseksi. Äärimmäisen vaikea ja hankala asia – vastakkain siis sananvapaus ja yksityisyydensuoja. Toki selvää, että kyllä pääministerillä ja kaikilla julkisuuden henkilöillä pitää ainakin minusta olla oikeus yksityisyyteen mm. perheen ja kotielämän suhteen. Mutta toisaalta mikä merkitys on sitten sillä, jos julkisuuden henkilö itse on jo avannut kotinsa medialle ja julkisuudelle? Tuonut perheensä ja lapsensa mediaan ja kertonut arjestaan – eikä keskittynyt siis vain työhönsä? Onko silloin itse jo madallettu tätä rajaa? Toisaalta kenellä on oikeus tehdä elämästään tai sen osasta muistellateos? Saako muistelmissa mainita muita henkilöitä? Heidän lähettämiä viestejä? Vai meneekö raja siinä, että koskeeko viesti henkilökohtaisuuksia vai työtä? Tällaisia olen itse pohtinut.

Mitä tämänpäiväinen päätös sitten tarkoittaa? Ei välttämättä vielä mitään sillä pääministeri tuoreeltaan kertoi valittavansa tuomiosta hoviin. Käsittely siis jatkuu. Mutta tämän päiväinen päätös tarkoittaa sitä, että yksityisyytemme on hyvinkin vapaata riistaa? Tai ainakin pääministerin yksityisyys? Vai pitääkö sitä kuitenkin siis itse ensin raottaa? Olen taas samoja kysymysten äärellä.

Olisiko kuitenkin ollut parempi jäättää oikeustoimet tässä asiassa alunperin pois? Oliko se loppujen lopuksi lainkaan järkevää? Antaa olla.

Tänään julkisuuteen tuli myös tieto, että suuremmille tiehankkeille ei näytä palavan vihreä valo. Hallituksen iltakoulu tänään päätti, että uudet tiehankkeet eivät voi ajaa jo päätettyjen hankkeiden edelle ja näin viime syksynä siirtyneet hankkeet tulevat ohjelmaan seuraavaksi. Kyseessä siis Lusi-Mikkeli -tieosuus, kehärata ja Kirkkonummen ja Espoon välinen tie. Näin varmasti oikein, mutta nyt on tärkeää laittaa katse tulevaisuuteen ja ainakin reilun kymmenenvuoden päähän. Liikennepoliittisessa selonteossa on minusta äärimmäisen tärkeää nyt katsoa kokonaisuutta ja koko maatamme niin, että pystymme turvaamaan liikenteen sujuvuuden myös tulavaisuudessa. Puhumattakaan pääasiassa 70-luvulla rakennetun tieverkostomme yleiskunnosta. Pitää varmasti katsoa yksityisliikennettä, mutta myös elinkeinoelämän näkökulma on tärkeä. Ja kyllä itse nostaisin tässä esille jälleen kerran Matkakeskukset ja saattoliikenteen ja saattoyhteydet junaradoille. Ja sen yhden tärkeän eli pääradan toisen raideparin Keravalta pohjoiseen. Se on pidettävä esillä ja myös toteutettava. Tulen nostamaan sen jälleen esille täysistunnossakin, jos ei muuten esillä ole. Liikennepoliittinen selonteko kokonaisuutena etenee vielä tämän kuukauden aikana.

Kommentit