Torstai, 05.06.2008

Blogi, torstaina 05.06.2008

Eilen illalla siis myöhään kotiin Seinäjoelta. Ilta Pohjanmaalla oli hyvä ja tavan mukaan siellä hyvin väkeä liikkeellä ja aktiivinen osallistuva paneeli. Tänään kiertueemme jatkuu Tampereelle illalla, mutta sitä ennen ohjelmaan mahtuu monenlaista mm. Riihimäen kansainvälisten Erämessujen avajaiset ja kyselytunti ja täysistunto.

Yöllä saimme upean tiedon. Valtteri Filppulasta tuli seitsemäs suomalainen NHL-mestari, kun Detroit Red Wings voitti Stanley Cupin. Upea päätös jännittävälle NHL-kaudelle ja tuo Filppulan rooli oli vielä suuri. Aika kovaan porukkaan Jari Kurrin, Esa Tikkasen, Reijo Ruotsalaisen, Jere Lehtisen, Ville Niemisen ja Teemu Selänteen kanssa Filppula nyt pääsi ja uskon, että tämä saa jatkoa. Sellainen pelaaja nuorimies on. Onnea kovasti.

Tänään aamulla Ilta-Sanomat jälleen kertoi lisää opposition pikkuhiljaa avautuvasta vaalirahoituksesta. Matti Ahde paljasti vasta nyt, että hänenkin kampanjaa Kehittyvien maakuntien Suomi eli KMS tuki ja summakin suurimmasta päästä 10 000 euroa. Ja nimenomaan raha kanavoitiin työväneyhdistykselle. Eli on syytä nyt saada kunnon selvitys näistä työväenyhdistysrahoistakin joita demarit vähättelevät ja väittävät olevan vain pienistä jäsenmaksuista yms. kertyviä pitkän aikavälin keräystuottoja. Ahteen tapaus vie tältä väitteeltä pohjan. Täydellisesti. Toivotaan, että nyt tämä saa pelin avoimeksi myös opposition puolella. Se olisi kansalaisten demokratiaa kohtaan osoittaman luottamuksen palauttamisessa kaiken a ja o. Itse eilen Seinäjoella totesin, että nyt on syytä myöntää tapahtunut kaikkien ja kertoa avoimesti mistä rahat tulivat. Tämä ei enää ole yhden tai kahden tai hallituspuolueiden kysymys vaan koko eduskuntaa koskeva kysymys joka pitää selvittää huolella. Niin kuin täällä olen monet kerrat todennut ei minun ilmoitus kaivannut lisäselvityksiä tai avaamisia vaan teimme sen jo vuosi sitten keväällä sellaiseksi, että kysymyksiä ei herää. Silloin myös erottelimme samalla täällä kotisivuilla kampanjamme menot ja nämä kaikki tiedot löytyvät Vaalirahoitus-sivun alta. Siksi onkin ollut entistä ikävämpää, että tämä kohu on heittänyt varjon kaikkien meidän niskaan. On nimittäin totta ja täysin laillista tukea ehdokasta. Siinä ei ole mitään laitonta. Virhe ja rikkomus on tapahtunut siinä, että tukia ja yli 1700 euron tukijoiden nimiä ei ole lain vaatimalla tavalla kerrottu. Tämä on ongelma ja tämä on rike mikä nyt on tapahtunut. Toinen luku on sitten se jos löytyy näyttöä, että vaalirahoitus olisi ohjannut jonkun toimintaa. Se on vielä paljon vakavampi paikka. Näyttöä tällaisesta ei ainakaan vielä ole – puheita lukuunottamatta.

SDP:n puheenjohtajaksi tähtäävä Kimmo Kiljunen kirjoittaa Uudessa Suomessa: ”Ei ongelma ole vaalirahoituksessa. Onhan sitä iät ajat tehty ja se on laillista. Ongelma on salailussa ja vaalirahoituslakien rikkomisessa. Se synnyttää luottamuskuilun. Salailun vuoksi on jatkuva epäilys, että hallituksen esityksissä ja esittämättä jättämisissä on kytköksiä. Politiikan uskottavuus murenee.”

Juuri näin, mutta erikoista on Kiljusen ajattelu, että ongelma olisi vain hallituksen toimissa. Eikö yhtä kyseenalaista tai epäilyttävää ole sitten vasemmistoliiton Ohjelmatyö ry:ltä saaman rahan vaikutukset tai sitten Ahteen, Lipposen ja Heinäluoman KMS:ltä suoraan tai kiertäen saamat tuet? Sitä voi jokainen itse miettiä.

Nyt eduskuntaan ja päivällä piipahdus Riihimäelle.

…..

Tänään yllätyshälytys myös lakivaliokuntaan ja sen jälkeen nyt jo takana Riihimäen kansainvälisten Erämessujen avajaiset ja ehdin siinä tunnin verran itse messuihinkin tutustua. Aivan mahtavat messut ja jos sää pysyy tällaisena niin väkeä varmasti riittää. Riihimäellä nyt muutenkin todellinen tapahtumaviikonloppu kun keskustassa Shopping ja Raviradalla kesän avausravit. Hellettäkin lupaa. Hieno viikonloppu tulossa. Nyt kuitenkin jo takaisin eduskunnassa ja täysistuntoon ja kyselytunnille. Illalla kohteenamme Tampere.

….

Kello 23.43 ja juuri Tampereelta kotiin. Huomenna herätys jo viideltä ja lento liikenne- ja viestintävaliokunnan ryhmämme kanssa Ouluun Rajalan Lylyn johdolla joten nyt vain aivan lyhyesti. Tänään kyselytunnilla hieman erikoinen tunnelma. Esille nousi hallituksen kyselytunnilla yksittäisten ministerien vaalirahoitus, mikä jo sinänsä ehkä ainakin jossain määrin tapahtuman hengen vastaista tai vähintäänkin erikoista. Välikysymys olisi tässä se oikea tapa toimia tai sitten jättää asia äänestäjien pohdittavaksi. Ehkä vielä loukkaavampaa oli minusta vasemmistoliiton kysymys jossa kyseenalaistettiin kolmen ministerin rehellisyys. Siis heidän jotka eivät ole tarkentaneet vaalirahoitusilmoitustaan. Aivan pöyristyttävää. Jos ei ole tarvetta tarkentaan ja on tehnyt ilmoituksensa ajallaan lain mukaisesti niin on todella törkeää tällaista edes vihjailla. Yksi mainituista eli ministerimme Paula Risikko totesikin aivan oikein, että ei ole tarvetta tarkentaa. Voisi vasemmistoliitto nyt katsoa omaan pesäänsä ja selvittää Ohjelmatyö ry:n valtaisan vaalirahoituksen ja sen alkuperät julkisuuteen. Siinä olisi avoimuuden paikka. Muuten ei mitään erikoista. Meidän edustajamme Outi Mäkelä nosti aiheellisesti esille koulujen kerhotunnit ja hyvä, että opetusministeri Sari Sarkomaa on nyt ryhtynyt toimii kerhotoiminnan palauttamiseksi koulujen arkeen.

Tampereella mainio puoluekokouspaneeli. Väkeä hyvin täynnä Siperiassa ja keskustelu vilkasta ja hyvää. Aiheet tuttuja jo, kun kiertuetta menty monta viikkoa ristiin rastiin, mutta tunnelma edelleen loistavan hyvä. Siitä olen tyytyväinen ja hieman ylpeäkin. Mutta huomenna niin aikainen herätys, että nyt luovutan. Kiitos palautteista tänäänkin. Niillä painamme eteenpäin.

Kommentit