Keskiviikko, 04.06.2008

Blogi, keskiviikkona 04.06.2008

Jyrki Katainen linjasi jälleen maamme verotusta. Tällä kertaa Turun Sanomissa ja viesti tuttua ja takuuvarmaa Kataista. Verojärjestelmämme on tullut tiensä päähän ja se kaipaa suurempaa kokonaisuudistusta eikä osaratkaisuilla enää saavuteta toimivaa kokonaisuutta. Turun Sanomissa kirjoittava Katainen toteaa, että nyt on oikea aika käynnistää uudistustyö kannustavan, oikeudenmukaisen ja reilun verojärjestelmän aikaansaamiseksi ensi vaalikaudella. Itse olen liittänyt vielä tavoitteisiin vastuullisen ja sekin elementti Kataisen tavoitteista löytyy. Vastuullisuutta on se, että tulevaisuudessa verojärjestelmämme tulee olla kannustava työntekoon kaikissa tilanteissa ja sen tulee ohjata järkeviin ja ympäristöystävällisiin kulutusvalintoihin. Tässä siis vastuullisuutta.

On hyvä, että Katainen ei jätä tätäkään asiaa vain puheiden varaan vaan nyt on jo perustamassa asian pariin valmisteluryhmää jonka toimeksiantona on selvittää kokonaisuus joka varmistaa parhaiten suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan nyt ja tulevaisuudessa. Ja idea siis se, että lähdetään tyhjältä pöydältä – ei parsien. Tämä on järkevä ratkaisu ja myös se, että tulevaisuudessa tulemme varmasti siirtymään entistä selkeämmin työnverotuksesta kulutuksen ja erityisesti ympäristöä rasittavan kulutuksen verotukseen. Oikea malli joka ottaa huomioon myös ehdottoman vahvasti kansainvälisen kilpailukykymme mm. pääomaverotuksen kohtuullisuudella on oltava ohjenuoranamme.

Kataisen työryhmän johtoon tullee valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki ja idea se, että vuoden 2010 lopussa olisi valmiina esitys johon voitaisiin ottaa kantaa seuraavissa eduskuntavaaleissa ja katsoa sitten millaisen kannatuksen malli saa ja miten se eri hallituspohjilla etenisi. Varsin järkevä malli tehdä suuruudistus.

Tänään aamulla saimme myös tuoreita tietoja puolueidemme kannatuksista. Hesarin toukokuun tutkimus kertoo, että kolmen kärki on tasoissa – virhemarginaalin sisällä. SDP 22,2, Kokoomus 21,8 ja keskusta 21,3. Kun nyt tuoreimpia lukuja peilaa viime vuoden eduskuntavaaleihin niin keskustan kannatus on ollut jatkuvassa alamäessä. Syöksy ollut aika raju 23,1 prosentin kannatuksesta. SDP:n kannatus nousi alkuun hieman, mutta jämähti sitten tälle tasolle ja myös meidän kannatuksessa ensin nousua ja sitten tasaisempi vaihe. Nyt 22 pyörteissä. Vihreät ovat vahvistaneet hallitusvastuussa asemiaan ja on selkeästi neljänneksi suurin puolue. Pikkupuolueissa ei mitään ihmeitä muutoksia. Ehkä ainoastaan se, että perussuomalaiset ovat tehneet hyvän nousun Kristillisten ja RKP:n rinnalle.

Tänään eduskunnassa mielenkiintoinen päivä. Nyt aamusta ensin ”toimistotöiden” pariin ja sitten saan vieraakseni aamupäivällä ennen valiokuntaan Pohjola-Nordenin vierasryhmän ja iltapäivällä täysistunto ennen Pendolino-matkaa Seinäjoelle. Ilta siis Pohjanmaalla.

….

Nyt junassa kotia kohden. Illan ehdokaspaneeli Seinäjoella jo takana nyt puhelimen varassa nopeasti hieman sähköpostia läpi ja muutama juttu eteenpäin. Pari sanaa samalla tännekin. Seinäjoen paneeli oli keskusteluiltaan minusta yksi kiertueemme parhaista. Tuttuja kysymyksiä, mutta tänään me ehdokkaat osasimme minusta ehkä hieman enemmän tiivistää sanomaamme ja näin ehdimme käydä läpi ennätysmäärän yleisökysymyksiäkin. Esillä tänään luonnollisesti myös monet päivän polttamat aiheet vaalirahoituksesta ministerivalintoihin, mutta myös paljon sellaisia mielenkiintoisia aiheita jotka liittyvät puolueemme kehittämiseen. Mutta yhteys hieman nyt hidas ja katkeileva. Palataan huomenna aiheisiin. Vasta puolenyön jälkeen kotiin.

Kommentit