Torstai, 05.02.2009

Blogi, torstaina 05.02.2009

Kello seitsemän ja aika jo lähteä kohti ensimmäistä päivän kokousta. Tästä se alkaa. Tänään kalenteri buukattu aivan ääriään myöten täyteen eli vauhtia saanen pitää. Palailen aiheisiin päivällä jos ruoka tai kahtitauolla ehdin. Viimeistään illalla kun palailen kotiin.

Kävikin hyvä tuuri ja kaksi päivän ensimmäistä kokousta alitettiin aikataulullisesti. Nyt siis hetki aika huoneessakin ennen sivistysvaliokunnan avauskokousta. Takana siis jo aamun kokous Keilarannassa ja ensimmäinen lakivaliokunta, jonka asioista jo tänäänkin salissa esillä mm. tekstiviestein tapahtuva kotirauhanhäirintä. Tullen aiheesta itsekin puhumaan ja hieman myös nostamaan esille tiukennuksia nyt esitettyyn malliin. Palataan siihen.

Tuo viime viikkoinen kaasuautokokeiluni on saanut jälleen kiitettävästi huomiota ja teiltäkin palautetta. Kiitos niistä. Ja myös kysymyksistä ja ajatuksista. Sen voisin tässä yleisestikin henkilökohtaisten vastausviestien lisäksi todeta, että paraikaa Forssaan rakennetaan Envor Biotech Oy:n toimesta biokaasun massatuotantoon keskittyvää laitosta. Kiimassuolle tulevaan laitokseen tulee kaksi kaasureaktoria joilla tehdään pian sähköä ja lämpöä lähes miljoonan suomalaisen tuottamista biojätteistä (ruoantähteen yms), johon sekoitetaan lehmänlantaa ja teurasjätteitä. Lehmänlannalla ”moska” saadaan elämään sen runsaan mikrobikannan avulla ja ilmatiivissä kammiossa syntyy näin biokaasua jota voimme tämän jälkeen käyttää myös maakaasuautoissa. Tietojeni mukaan homman pitäisi olla käyttökunnossa jo tulevana kesänä. Näin siis homma etenee ja saamme nämä jo sinänsä paljon puhtaammatkin autot aivan toisenlaisiin sfääreihin.

Mutta nyt tuo sivistysvaliokunnan lounastapaaminen Kopioston kanssa jo kohta painaa päälle. Yksi ylimääräinen kahvikuppi siis tässä välissä nautittu ja työpäivä jatkuu. Ollaan yhteyksissä.

….

Nyt jo ilta. Piipahdin vielä hetkeksi täysistunnon jälkeen Vartiotuvalle tervehtimään hyvää kaveriani Randellin Aleksia, joka siirtyi nyt ministerin erityisavustajan pestiltä Turun ykköspaikalle hallituksen puheenjohtajaksi. Pienet läksiäiset illansuussa. Aleksi oli yksi hieno erityisavustajamme jonka kanssa yhteistyö sujui ja erilaiset asiat oli helppo hoitaa. Turku saa hänestä jälleen pienen tauon jälkeen varmasti parhaan mahdollisen puheenjohtajan.

Mutta päivään siis mahtui tänään sivistysvaliokunnan neuvottelu Teoston kanssa. Esillä tekijänoikeusalan ajankohtaiset asiat ja haasteet mm. monikanavajakelun problematiikka kuten myös mm. matkapuhelimien hyvitysmaksusuunnitelmat. Itse suhtaudun hyvistysmaksuihin myönteisesti silloin kun niitä kerätään tasaisesti kaikilta tallentamiseen tarkoitetuilta laitteilta tai tuotteilta. Nykyisinhän kyseinen maksu mm. dvd-levyillä ja usb-muistitikuilla. Merkittävämpien puhelimien joissa on suurempi musiikin tallennuskapasiteetti niin voi minun mielestäni hyvin ulottaa myös vastaavan maksun piiriin. Ei tosin sellaisia joissa tallennus lähinnä vain itse puhelimen kameralla otettavia kuvia ja kuvattuja videopätkiä varten. Mutta silloin jos puhelin yhdistää mp3-soittimen puhelimeen. Itse siis edustan tässäkin ns. tekniikkavapaata ajattelua missä tärkeintä on se mihin tuotetta käytetään kuin se millä nimellä se kulkee. Tämä ajattelu minulle tuttua niin autoista kuin muiltakin nopeasti kehittyviltä aloilta. Me lainsäätäjät olemme aina kaksi kolme askelta tekniikkaa myöhässä jos pyrimme lainsäädännössä määrittelemään asioita jonkin tietyn tekniikan kautta. Siksi kannattaa autoissa puhua jonkin tietyn tekniikan sijaan siitä mitä esimerkiksi pakoputkesta tulee ulos tai nyt Teoston hyvitysmaksujen kohdalla tekniikan eli teityn laitenimen sijaan siitä mihin kyseistä kojetta käytetään.

Tämän jälkeen ryhmäkokous missä kävimme laajasti läpi mm. talousasioita ja ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa upean maamme ykkösvitjan johdolla. Todella merkittävää, että saamme tällaisen ryhmän kasaan ja saamme hyödynnettyä tätä osaamista näin. Aiheeseen ja puhumaamme palaamme jo ensi viikolla kun ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko tulee salikeskusteluun. Ryhmän jälkeen kyselytunti missä näimme harvinaista politiikan saralla. Valtiovarainministerimme pyysi upeasti ja suoraselkäisesti anteeksi kolumninsa aiheuttamaan mielipahaa. On hienoa, että tällaista rohkeutta ja suoraselkäisyyttä on vielä. On hyvä, että joku vielä uskaltaa myöntää, että käytin hieman huonoja sanoja ja pyydän anteeksi, jos niillä loukkasin. Se ei kuitenkaan ollut tarkoitus. Upeaa toimintaa jollaista politiikkamme tarvitsee. Ei meidän tarvitse olla täydellisiä ja on inhimillistä, että joskus joku sana voi pahoittaa jonkun mielen. Silloin pitää olla miestä ja naista pyytää anteeksi niin kuin Jyrki Katainen tänään teki isossa salissa kyselytunnilla. Kymmenen pistettä.

Opetusministeri Henna Virkkunen joutui tänään myös tulikasteeseen kyselytunnilla. Hennaa keskustalaiste yrittivät hiillostaa kunta- ja palvelurakennehankkeen ja kuntakoon yhteydellä peruskouluun. Me Hennan vieruskaverit katselimme takapenkistä tyytyväisinä. Virheetön ja vahva suoritus ja erinomaiset argumentit hyökkäyksen puolustukseksi. Meillä on jälleen vahva opetusministeri niin kuin me jo tiesimmekin.

Istunnossa esillä oli tänään kyselytunnin jälkeen vielä muutamia hallituksen lakiesityksiä. Itse osallistuin laajemmalla puheenvuorolla rikoslain uudistamiskeskusteluun missä olemme ottamassa myös tekstiviestipommituksen ja -häiriköinnin kotirauhan rikkomisen piiriin. Itse pidin esitystä hyvänä ja tervetulleena, mutta minä olisin valmis kirjaamaan lain niin, että viestien lähetysajankohdalla ei olisi merkitystä vaan nimenomaan määrällä ja sisällöllä. Nyt vihreän oikeusministerin esitys lähtee siitä, että törkyviestit tai sadat viestit työpäivän aikana ei ole rikos, mutta yöllä on. Tosin silloinkin vain siinä tapauksessa, että kyseinen vastaanottoja on kotona. Uskomaton linjaus ja mikä näyttöongelma arjessa. Mahdoton tehtävä ja tällä kirjauksella tärkeästä ja tarpeellisesta laista tehdään helpolla käyttökelvoton. Asia tulee nyt meille lakivaliokuntaa käsittelyyn ja katsotaan mitä asian kanssa tulee tehdä. Puhuttamaan se tullee ainakin ja varmasti laajaan asiantuntijakuulemiseen on tarvetta.

Oman kotiyhdistykseni Lopen Kokoomuksen 90-vuotisjuhlat lähestyvät. Juhlistamme 90-vuotistataivaltamme läpi vuoden mm. tapahtumissa ja markkinoilla, mutta virallinen juhla on Ystävänpäivänä 14.2.2009. Juhlista lisää Lopen Kokoomuksen sivuilla www.lopenkokoomus.fi. Väkeä juhlaan on tulossa valtavasti jo pitkälti yli suurimpien odotuksiemmekin ja mikä hienointa saamme juhlaamme vieraaksi myös Ilkka Kanervan. Tänään sain varmistuksen juhlamme juontajista. Upeat nuoret hoitavat tämän tehtävän tapojemme mukaan. Ohjelmamme on myös vaikka itse sanonkin upea. Tänään se keräsikin myös eduskuntaryhmämme kokouksessa kiitosta ja ihastelua. Eikä syyttä. Olemmehan rakentaneet juhlapäivän joka alkaa perustajäsenten haudoilta puoliltapäivin ja jatkuu juhlakokouksella ja virallisella vastaanotolla Lopen valtuustosalissa. Illalla kello 18 on luvassa virallinen juhla Timjamissa ja kaiken kruununa ohjelmallinen juhlaillallinen tansseineen. Tervetuloa mukaan.

Kommentit