Torstai, 04.12.2008

Blogi, torstaina 04.12.2008

Aikanaan syntymävuonnani Suomi avasi tietä ETYK-kokouksen isäntänä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksessa. Tänään 33 vuotta myöhemmin Suomi jälleen isännöi nyt jo perinteikkään ja arvostetun toimijan kärjessä ja Alexander Stubb isännöi ulkoministerikokousta. Tänään myöhemmin ETYK:stä ETYJ:ksi nimensä muuttaneeseen yhteistyö ja turvallisuuselimeen kuuluu kaikkiaan 56 valtiota. Kaikki Euroopan maat, Etelä-Kaukasian maat sekä kaikki viisi Keski-Aasian maata ja myös Yhdysvallat ja Kanada.

Itseasiassa nyt Stubbin hoitama ETYJ:n puheenjohtajuus on maallemme ensimmäinen. Ja jotain tapahtuman arvosta kertoo sekin, että 1975 perustamiskokouksen jossa Suomi toimi siis isäntänä ja sen jälkeen vain 1992 maassamme on järjestetty huippukokous. Mutta tänään Alexander Stubb ETYJ:n virallisena puheenjohtajana.

Mutta myös minulla päivä täynnä töitä. Eilisiltainen ratsutunti tuli hyvään väliin ja rentoutti kivasti. Nyt kuitenkin lakivaliokunta ja Neste Oilin kokoukset jo odottavat ja iltapäiväkin buukattuna täyteen.

….

Päivä jälleen pulkassa. Vaikka ei tässä jatkuvassa vesisateessa paljon pulkkaa tarvitse. Aamulla lakiovaliokuntaan missä tänään jatkoimme keskustelua vankiloiden ympärillä. Saimme perusteellisen tiedonannon oikeusministeriltä vankiloiden nykytilasta ja saneeraustarpeista ja tämä keskustelu ja työ jatkuu vielä pitkään. On tärkeää pohtia kyllä huolellisesti mitä esimerkiksi kahden vankilan lopettaminen tarkoittaisi alueellisesti työllisyyden näkökulmasta, mutta ennen muuta investointien kannalta muissa vankiloissa. Ja iso rooli on kyllä Pelson vankilan eläimillä. Pelson vankilassa on noin sata alkuperäisrotuihin kuuluvaa lapinlehmää ja lisäksi useita kymmeniä alkuperäisrotuihin kuuluvia Kainuun harmas-lampaita. Myös geenipankki sijaitsee vankilassa.

No tämä vankilakeskustelu kyllä jatkuu ja lisämäärärahan tarve on noin 15-20 miljoonaa euroa vuodessa jos vankiloita ei esitetyllä tavalla ajeta alas. Vai onko säästö todennäköisten investointien yms. jälkeen tätäkään.

Tänään tuo uraa uurtava ja maailmankin laajuisesti ainutlaatuinen hallituksen esitys kansallisesta laajakaistaohjelmasta eteni. Eli nyt hyväksytyn toimintasuunnitelman vuoden 2010 ulottuvassa ensimmäisessä vaiheessa taataan kaikkiin vakinaisiin asuntoihin ja lisäksi yritysten ja julkishallinnon toimipaikkoihin vähintään 1 megabitin laajakaistayhteys. Laajakaistasta siis tulee tietyllä tavalla perusoikeus. 2015 mennessä nopeutta kasvatetaan vähintään 100 megabittiin. Etäisyys tilaajalta yleiseen televerkkoon saa olla korkeintaan kaksi kilometriä. Nyt sovitun mukaan taajamissa tavoitteet saavutetaan 95 prosenttisesti markkinaehtoisesti. Haja-asutusalueille nettiyhteys saadaan osittaisella julkisella tuella. Tavoite on kova yli 99 prosenttia väestöpeitosta.

Rahallisesti tämä kova lupaus maksaa noin 200 miljoonaa euroa. 66 miljoonaa investoinnista tulee valtion piikkiin vuosina 2010-2015. Julkisen tuen tarve itseasiassa kohdistuisi vain alle viiteen prosenttiin väestöstä. Muulle alueelle yhteydet syntyvät selvitysten mukaan kaupallisin perustein jo nopeamminkin. 2015 95 prosenttia maasta on katettu näin.

Tätä hanketta täytyy pitää kyllä yhtenä kovimpana juttuna sähköisenviestinnän puolella. Ministeri Suvi Linden ansaitsee tästä sulan.

Mielenkiinnolla olemme tänään saaneet seurata myös Stubbin isännöimää ETYJ-kokousta Messukeskuksessa. Hieman ristiriitaisia uutisia sieltä. Ei aivan helppo tuo urakka näytä olevan. Hieman huolestuneena kuuntelin mm. Venäjän Lavrovin suunnitelmia ja puheita turvakeskustelussa. Yhdysvaltain ulkoministeriön Matthew Bryza totesikin puheen olleen vastaisku Natolle, joka on onnistunut tehtävässään Venäjän näkökulmasta liiankin hyvin. Venäjä siis hahmottelee jälleen jotain kokonaan uutta turvarakennelmaa maailmaan. Ehkä tämä nokittelu johon myös Ranska osallistui voisi hyvin enteillä sitä, että julkilausumaa ei Helsingistä saada. Toivon kuitenkin edelleen niin.

No nyt tässä tuli hieman laajemminkin päivän antia läpi käytyä. Kynästä osiossa tänään tuoretta ulkopolitiikkaa ja hieman meidän suomalaisten tuntemuksia tutkimusten valossa. Jos kiinnostaa niin sen voi lukaista sieltä. Nyt kuitenkin istunnosta kotiin. Tänään ilta venyikin salissa pitkäksi mm. oppisopimuskeskustelun ja erikoisen tasa-arvokeskustelun myötä. Tasa-arvokeskustelussa kyse EU:n direktiivistä mikä tiukimman tulkinnan mukaan oli suurinpiirtein kieltämässä pelkkien naisten tai pelkkien miesten parturi- tai kampaamopalveluita tarjovat yritykset. No ei nyt sentään niin. Mutta ”kaksi naista yhden hinnalla” -tyyppiset risteilyt tai sukupuoleen sidotut edut ravintoloissa tai sisäänpääsyissä se kieltää. 3000 euron uhkasakolla. Onneksi valiokunnassa sentään hiottiin direktiiviä Suomeen paremmin sopivaksi ja mm. Äitienpäivän, Isänpäivän ja myös erilaisten urheilutapahtumien satunnaiset edut ovat jatkossakin mahdollisia. Kummallista EU-näpertelyä mihin ei minusta tuon toimijan pitäisi lainkaan puuttua. Arvostan ja kunnioitan sukupuolten välistä tasa-arvoa ja en hyväksy vähääkään sukupuoleen liittyvää syrjintää. Siitä ei ole kyse. Mutta järki käteen.

Kommentit