Torstai, 04.09.2008

Blogi, torstaina 04.09.2008

Keskustelu ensi vuoden valtion talousarvion ympärillä on ollut varsin laimeaa. Kertooko se esityksen hyvyydestä ja sosiaalisesta vastuusta. Näin ainakin osittain luulen. Tuohan ensi vuoden budjetti meidän arkeen monenlaisia uudistuksia ja myös historiallisiakin parannuksi. Yksi historiaa tekevä parannus on minimiäitiys, -isyys, -vanhempain ja -kuntoutus ja myös sairauspäivärahojen merkittävä korottaminen. Koskaan aikaisemmin ei mitään yksittäistä sosiaalietuutta ole nimittäin korotettu ja parannettu näin paljon. Ensi vuonna nämä kaikki tuet nousevat peräti 170 eurolla kuukaudessa. Vuositasolla korotus siis yli 2000 euroa. Korotuksella edellä mainitsemani tuet nousevat työmarkkinatuen tasolle ensi vuoden alusta lähtien.

Tämä erittäin hyvä esimerkki siitä miten nykyhallitus haluaa tehdä suurimmat ja eniten vaikuttavat korotukset nimenomaan sinne ja heille jotka eniten tukea tarvitsevat eikä ripotella meille kaikille muutamaa euroa. Näin esimerkiksi lapsia saavien opiskelijoiden tilanne tullee korjaantumaan tai paranemaan huomattavasti.

Perheille ensi vuoden budjetti on muutenkin kohtuullisen hyvä. Esimerkiksi kotihoidontuen hoitoraha nousee 20 eurolla kuukaudessa ja samaan aikaan myös yksityisen hoidon tukea korotetaan reilulla kahdellakymmennellä eurolla.
Näin siis yksityisen hoidon tuki nousee 160 euroon kuukaudessa ja kotihoidontuen hoitoraha ensimmäisestä lapsesta 314,28 euroon kuukaudessa.

Lapsilisät on tietysti myös yksi sellainen aihe joka aina puhuttaa ja aiheestakin. Olen edelleen harmissani siitä että emme saaneet tämän hallituksen hallitusohjelmaan kirjausta ja vahvistusta lapsilisien indeksiin sitomisesta. Se oli ja on edelleen meille kokoomuslaisille tärkeä kysymys ja olemme sitä pitäneet esillä aina ministereitämme myöten ja uskon ja toivon, että tuokin kova tavoite voidaan hoitaa kuntoon sinivihreän hallituksen toimesta.

Mutta ennen isompaa indeksiin sitomista nyt kuitenkin saimme budjettiin mahtumaan jälleen selkeän ohjauksen niille perheille joille lisä tulee isoimpaan tarpeeseen. Viime vuonnahan samalla vastuullisella periaatteella korotimme yksihuoltajaperheiden lapsilisiä 10 eurolla kuukaudessa ja nyt seuraava ohjaus menee monilapsisille perheille. Lapsilisä nousee kymmenellä eurolla kuussa kolmannesta lapsesta lähtien. Minusta varsin hyvä ja oikeudenmukainen päätös. Tasajakona tuo olisi tuonut lapsilisiin vain hyvin pienen korotuksen. Näin saamme ohjattua isomman – ei toki riittävän ison – summan sitä eniten tarvitseville ja kaipaaville. Se on sitä sosiaalisesti oikeudenmukaista sinivihreää politiikkaa.

Sain tuossa joku päivä palautetta yhdestä lehtikirjoituksestani ja ennen muuta siitä, että en puhunut eläkeläisistä mitään. Pahoittelin ja totesin, että kaikki ensi vuoden uudet jutut eivät mahtuneet lehden tiukkaan juttupituuteen. Mutta paljon on siis eläkeläisillekin luvassa. Lapsiperheiden lisäksi erityisesti eläkeläiset on ensi vuoden budjetissa huomioitu aivan erityisesti.

Tämän vuoden alustahan jo korotimme 13 000 – 31 000 euroa vuodessa tienaavien eläkeläisten verotuksen eläketulovähennystä. Ja nyt ensi vuoden alusta tehtävä tuloveron kevennys auttaa jälleen myös eläkeläisiä. Eläkkeensaajien verotusta kevennetään työn verotusta vastaavasti. Eläkkeestä jää jatkossa joka tilanteessa vähintään saman verran, useimmiten enemmän, käteen kuin vastaavasta palkkatulosta. Tämä siis selkeä uudistus ja parannus omaan rahapussiin ja arkeen. Ja myös tietysti ruuan alvin alennus ensi syksynä tullee auttamaan meitä kaikkia mutta erityisesti eläkeläisiä joiden kulurakenteesta ruoka näyttelee isoa osaa.

Mutta eläkeläisiä tuetaan ensi vuoden budjetissa myös palveluita parantamalla. Vanhustenhuollon palveluiden parantamiseen laatusuositusten mukaisiksi ja ikäihmisten palvelutarpeen arviointiin lisätään yhteensä noin 19 miljoonaa euroa. Tässä laatusuosituksissa painotetaan nimenomaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Tulemme lisäksi tukemaan ikäihmisten kotona asumista ja palvelutarpeet arvioidaan yksilökohtaisesti. Neuvonta- ja muilla ehkäisevillä palveluilla monipuolistetaan palveluvalikoimaa. Ikäihmisten asuin- ja hoitoympäristöjen laatua kehitetään esteettömyyteen, turvallisuuteen ja viihtyisyyteen panostaen.

Ja jos aivan lopuksi nostan tänään esille vielä yhden sekä perheitä että ikäihmisiäkin merkittävästi auttavan uudistuksen niin se ehkä nyt aamutuimaan riittää. Eli kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousee ensi vuoden alusta 3000 euroon. Lisäksi samalla kotitalousvähennyksestä poistetaan käyttötarkoituksen sisällä olleet rajoitukset eli ensi vuonna esimerkiksi perhe voi käyttää koko summan vaikkapa lastenhuoneiden tai keittiön remontoimiseen ja ikäihminen kotipalveluihin.

No yhden vielä nostan esimerkkinä siitä miten nykyhallitus eroaa edeltäjästään. Edellinen punamultahallitushan oli jo kirjannut hallitusohjelmaansa vaikeavammaisten henkilökohtaisen avun järjestämisen. Kirjaus oli vain ilmaa ja asiaa ei hoidettu kuntoon. Nyt kokoomuksen tultua hallitukseen tuo uudistus toteutuu sinivihreän hallituksen tekemänä. Henkilökohtaisen avun järjestäminen tulee perustumaan erityiseen palvelusuunnitelmaan. Vammaisen henkilön palvelut on jatkossa kyettävä suunnittelemaan huolellisesti ja kohtuullisessa ajassa. Tämän takaamiseksi lokakuussa eduskuntaan tulevaan uudistettuun vammaispalvelulakiin on tulossa säännökset vammaisen henkilön palvelutarpeen selvittämisestä, palvelusuunnitelman laatimisesta sekä palveluja koskevan asian viivytyksettömästä käsittelystä. Henkilökohtaisen avun järjestämisen käynnistämiseen varataan ensi vuoden talousarvioesityksessä yli kaksi miljoonaa euroa.

Kun monien sosiaaliturvaparannusten lisäksi huomioidaan merkittävät perusterveydenhuoltopanostukset, niin ainakin itse voin olla erittäinkin tyytyväinen sosiaali- ja terveysbudjettiin. Talousarvioesityksessä otetaan jälleen askel kohti välittävää, vastuullista ja kannustavaa Suomea. Hyvä niin.

Tänään itselläni tiukkapäivä kirjoitustöiden parissa. Syksyn ohjelmatyöt vaativat vielä hiomista ja jotain muutakin pöydällä. Töihin siis.

…..

Tänään saatu monenlaista aikaiseksi. Yksi kolumni matkassa lehtiin ja nippu muita odottamassa syksyn kiireitä. Myös muutamat muut työasiat mukavaan malliin istuntokauden alkua ajatellen. Nostetaan niitä pintaan sitten. Mutta myös kunnallisvaalipuolella tänäänkin tapahtunut. Yksi tapaaminen illassa ja uskon senkin tuottavan tulosta ja myös kunnallisvaaliohjelmamme on ottanut tänäänkin askelia eteenpäin. Ensi viikon alussa tarkoitus saada esille Lopen oma ohjelma ja sitten myöhemmin puolueemme valtakunnallinen ohjelma. Kunnallisvaaliohjelmista puheenollen hieman hymyilytti kun katseli miten Eduskuntavaalikampanjamme Hullunkurisen perheemme jäseniä oli jo eksynyt Vasemmistoliitonkin kunnallisvaalikampanjaan. Hyvä, että huolta kannetaan muuallakin perheistä ja tavallisista ihmisitä ja saahan sitä Mikko ja Minnakin kylässä käydä.

Tänään itse allekirjoitin myös Lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun. Kyse on Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin kampanjasta jolla kunnallisvaaliehdokkaita herätellään lasten ja nuorten asialle. Minua ei tarvinnut herätellä, mutta nyt myös virallisesti mukana tässä kampanjassa. Hyvä juttu.

Kommentit