Torstai, 04.06.2009

Blogi, torstaina 04.06.2009

Eilinen välikysymys kaatui eduskunnassa selvinluvuin 107-63. Työllisyyttä ja nuorisotyöllisyyttä hoidetaan siis aktiivisesti ja nimenomaan ajassa. Juuri muutama viikko sitten toimiin osoitettiin yli 60 miljoonaa lisärahaa eli juuri se summa mitä tällä hetkellä alalla toimivat ilmoittivat uupuvan. Eli työ- ja elinkeinokeskukset ovat arvioineet tarpeeksi noin 60 miljoonaa euroa. Vasemmiston mielestä palo on siis väärin sammutettu. SDP huusi lisärahaa 200 miljoonaa ja kun SDP vaati tämän verran niin vasemmistoliitto tuplasi kuin huutokaupassa vaatimuksensa 400 miljoonaan euroon. Eli sellaista huiskimista.

Lisäksi selvitetään olisiko mahdollista ottaa vielä käyttöö 90-luvulta tuttu vastavalmistuneiden palkkatuki. Tuki oli käytössä 1990-luvun lamavuosina. Eletään siis ajassa tämänkin kanssa ja tehdään oikeat ja riittävät toimet silloin kun niihin on aina tarve. On varmasti totta, että tarvitsemme vielä lisätoimia ja niihin on varmasti valmiuttakin niin, että maamme ja meistä jokainen yksilönä selviäisi tämän taantuman yli mahdollisimman pienin kolhuin.

Kohu Destian ympärillä on saanut päivittäin uusia käänteitä. Myös minuun on asiasta oltu yhteydessä ja jo viime kesältä tutut väitteet tarjouskilpailujen polkemisesta ovat vahvistuneet. Monet pienemmät yksityiset yrittäjät ja rakentajat ja eivät aivan pienetkään vaan maakuntatason toimijat ovat joutuneet vaikeaan tilanteeseen Destian tehdessä määrätietoisesti 15-20 prosenttia pienempiä tarjouksia hankkeista. Mielenkiintoista onkin nyt nähdä onko tarkoituksella hankkeet tarjottu alihintaan. Tällä tavalla kilpailijoita voi alalta dumpata pois ja nostaa sitten hinnat entistä korkeammiksi. Mielenkiintoista siis nähdä seuraavat Destian tilinpäätöstiedot. Aiheen ympärillä olen luvannut jo muutaman tapaamisenkin.

Mutta nyt lakivaliokuntaan aamun töiden jälkeen. Sadetta Puolustusvoimain Lippujuhlaan. Niin se Suomen suvi vaihtelee.

….

Yliopistolaki meni tänään jo hyvinkin ratkaisevasti eteenpäin. Perustuslakivaliokunta antoi toisen lausuntonsa ja tarkoitus vielä huomenna saada nämä huomioiduksi. Se tarkoittaisi sitä, että jo ensi viikolla saisimme kokonaisuuden takaisin suureen saliin ja juhannusviikolla loppulliseen päätökseen. Lakivaliokunnassa myös muutama asia etenemässä vielä ennen kesätaukoa. Mm. kielituomarikysymys tänään eteenpäin ja mahdollisesti vielä alkoholirikosasiakin saadaan valmiiksi. Katsotaan miten sen kanssa käy.

Kyselytunnilla nostin itse esille tänään minua pitkään huolettaneen lasten ja nuorten koululaisten terveydenhoitopalvelut. Koululääkäri- ja terveydenhoitajamäärät eivät ole monessakaan paikassa suositusten mukaisia ja tarkastuksista lippusataan pahasti. Kouluterveydenhoito on kuitenkin mielestäni erittäin keskeinen osa lastemme perusterveydenhoitoa ja myös ennaltaehkäisevää toimintaa ja siksi asiaan olisi nyt syytä puuttua vakavalla kädellä. Myös kuntien väliset erot eli samalla myös lasten väliset erot ovat maassamme suuret ja tasa-arvoisuus ei toteudu nimeksikään. Onneksi tänään peruspalveluministeri lupasi asiaan korjauksia ja kunnollisia toimia mm. peruskoulunpäätösvaiheen tarkastuksiin. Asialla on kiire ja huoli on iso. Toimia emme voi kauaa odottaa.

Kello nyt 17.38 ja tänään illalla vielä Puolustusvoimain lippujuhlan kunniaksi illallinen ja sitten tarkoitus tavata vielä kollegoja. Nyt kuitenkin takaisin töiden pariin. Istunto jatkuu.

Kommentit