Torstai, 04.03.2010

Blogi, torstaina 04.03.2010

Olen tyytyväinen, että oma puolueeni Kokoomus sanoi jyrkästi samantien EI pohdinnoille suomalaisten ja eurooppalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista Suomessa. Korkea osaaminen on ollut maamme kivijalka pitkään ja sitä perinnettä ei pidä heiluttaa viemällä koulutusta tähän suuntaan. Minulle tärkeää on, että maassamme peruskoulu, toisenasteen koulutus ja myös korkeakoulutus on kaikkien suomalaisten tavoitettavissa taustoista tai taloudellisesta asemasta välittämättä.

Toinen asia on sitten korkean koulutuksemme hyödyntäminen toisin. Tässä yksi mahdollisuus on ns. koulutusvienti, joka voi hyvinkin olla tulevaisuudessa yksi maamme vahva uusi vientiala. Olen vakuuttunut, että maailman parhaan PISA-maan koulutus kiinnostaa. Itseasiassa jo aiemminhan maamme kulttuuriosaamista on alettu markkinoida ulkomailla. Tuhatkunnan puheenjohtaja Jenny Nyman totesi tiedotteessaan, että ”Suomalaisen korkeakoulutuksen viennissä on huomioitava viennin eri muodot. Tilauskoulutuksen ja suoran opiskelijarekrytoinnin lisäksi korkeakouluja on tuettava verkostoitumaan kansainvälisesti ja kehittämään yhteistyötä partneriensa kanssa. Tällöin tulevat kyseeseen esimerkiksi yhteiset maisteri- ja tohtorikoulutusohjelmat ulkomaisten korkeakoulujen kanssa. Kumppanuuksien on perustuttava koulutuksen ja tutkimuksen tunnustetulle laadulle sekä tukevan kunkin partnerin omia tieteellisiä tai taiteellisia tarkoitusperiä. Korkeakoulujen saaman julkisen rahoituksen perusteita on muokattava tukemaan joustavammin näitä tavoitteita”.

Nyman esittikin, että maamme tulee käynnistää heti yhteistyössä korkeakoulujen kanssa erityinen ohjelma parantamaan korkeakoulutuksen vientiedellytyksiä. Ja hänen lopputoteamansa kertoo miksi: ”Kansainvälisesti houkuttelevat suomalaiset tutkinnot ovat myös suomalaisen opiskelijan etu”.

Koulutus on tällä hetkellä nimittäin yksi maailman nopeimmin kasvavista bisnesalueista. Koulutusvientiä pohtinut strategiatyöryhmähän esitti yhtenä vaihtoehtona selvittää mahdollisuutta periä lukukausimaksuja EU- ja ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta. Asiantuntijaryhmän mukaan tämä lisäisi koulutusviennin mahdollisuuksia. Tätä varmasti tulevan hallituksen tulee vakavasti pohtia. Tänä vuonnahan eduskunnan päätöksellä aloitettiin jo viisivuotinen kokeilu, joka sallii lukukausimaksujen perimisen EU- ja ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta vieraskielisissä maisteriohjelmissa. Nyt alkaneen vuoden aikana näitä maksullisia koulutusohjelmia on käynnistymässä noin nelisenkymmentä ehkä hieman alle.

Lukukausimaksut nousivat jälleen pintaan tuon työryhmän pohdinnoissa, mutta siinäkin vain pohdinnan tasolla ja koskien vain siis EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevia opiskelijoita. Työryhmä ei lukukausimaksuja esittänyt vaan totesi, että sitäkin kannattaisi poliittisesti miettiä. Tänään lukukausimaksut nousivat esille toisen työryhmän kautta kun opintoaikojen lyhentämistä pohtinut työryhmä nosti ne esille. Työryhmä pohti 1000 euron maksua tai sitten maksuttoman opinto-oikeuden rajaamista yhteen ylempään korkeakoulututkintoon tai myös sitä, että opiskelija voisi maksaa lukukausimaksunsa valmistumisen jäleen jonkinlaisena erillisverona Australian malliin. Näillä pohdinnoille minä sanon ei.

Sen sijaan muut kuin maksut joita esitetään korkeakoulujen kannustamiseksi järjestää opinnot niin, että opiskelijat valmistuvat tavoiteajoissa on kannatettavia ja selvitettäviä. Siksi olenkin ihmetellen kuunnellut huhuja ja pohdintoja siitä, että Tampereen yliopiston Hämeenlinnan OKL mahdollisesti siirrettäisiin Tampereelle. Ehkä tässäkin kannattaa nyt kurkata hieman sitä miten Hämeenlinnan OKL:stä valmistutaan ja missä ajassa työmarkkinoille ja miten Tampereelta. Ihan nyt mutu-tuntumalla uskallan sanoa, että Hämeenlinnan OKL on kilpailukykyinen.

Tällaisia opiskelujen etenemistä tukevia malleja voisivat olla joustavampi aloitus ja opiskelijavalinta. Laadukas ja tehokas opinto-ohjaus, mutta myös mahdollisuudet opiskella tehokkaammin läpi vuoden. Mutta palataan näihin aiheisiin kun tuo työryhmäraportti saadaan valmiiksi. Se on tarkoitus luovuttaa opetusministerille maaliskuun puolenvälin tienoilla.

Mutta totean nyt vielä kerran, että kiveenhakattu on ainakin Kokoomuksen kanta siitä, että myös huomenna ja tulevaisuudessakin maamme koulutusjärjestelmä aina korkeakouluja myöten on maksuton eikä lukukausimaksuja suunnitella eikä tuoda suomalaisille eikä EU:n asukkaille. Opetusministeri Henna Virkkunen sen myös vahvisti ja alleviivasi toteamalla, että ”Tämmöistä ei ole vireillä. Suomalaisille tai eurooppalaisille ei ole esitetty eikä ole tulossa lukukausimaksuja”.

…..

Keskustelu tuon gennimuunnellun kasvinviljelyn ympärillä saa entistä kovempia piirteitä.

Itse toivon, että maamme olisi tässä nyt vielä kaukaa viisas ja tekisi ratkaisun, että Suomi säilyisi geenimuunnellusta ruuantuotannost vapaana maana. Nyt ehkä kannattaisi ottaa pieni aikalisä oman lainsäädännön suhteen sillä EU:ssa paraikaa tehdään toimenpiteitä siihen suuntaan, että kukin maa voisi itse tästä päättää. Komissio on tästä antanut lupauksensa ja siksi minusta ei nyt pitäisi kiirehtiä tämän oman GMO-perunalakimme kanssa. Esimerkiksi Itävalta ja Italia jo ilmoittivat, että he eivät hyväksy geenimanipuloituja kasveja omalla maallaan. Tässä kannattaa nyt herätä ja olla aktiivinen.

….

Tänään sitten myös käynnistyi tuo pelätty ja maamme kannalta ehkä hyvinkin kohtalokas satamalakko. Osapuolet kinastelevat ja tästä kinasta kärsii eniten me kaikki suomalaiset – Oy Suomi Ab. Lakko pysäyttää siis niin kuin eilen kerroin lähes kokonaan maamme ulkomaankaupan ja sitä kautta hentoisen laman jälkeisen kasvun ja myös pelko työpaikkojen paosta ulkomaille on ilmeinen. Siksi toivonkin, että tässä asiassa nyt niin työantaja kuin työntekijä puolikin olisi vastuullinen ja ratkaisu löydettäisiin. Yksin kukaan ei riitele, mutta yhdessä me tässä häviämme.

Jos lakko venyy viikkoonkin niin se jo tarkoittaa tehtaiden sulkemisia mm. paperi- ja metsäteollisuudessa ja myös kaupoissa lakko näkyy pian tuonninkin pysähtyessä. Seurataan siis tilannetta.

….

Nyt kuitenkin kohta jälleen Hämeenlinnaa kohden. Lakkojen ja laman keskellä siis tässä eletään…

…….

Ilta ja ensimmäinen päivä nyt näin kotona. Kiitokset lukuisista kukkapaketeista ja vielä onnentoivotuksistakin. Ihana, että tuota onnea toivotetaan edelleen, joka päivähän sitä meistä itse kukin tarvitsee. Päivä siis täynnä pieni ihmeitä.

Olen todella onnellinen, että maassamme on mahdollisuus isyysvapaaseen. Näistä ensimmäisistä hetkistä on todellakin ollut ilo nauttia, mutta tärkeää on myös se, että erilaiset asiat saadaan tässä hoitumaan. Ymmärrän erittäin hyvin myös sen, että isyyslomalla sellaisissa perheissä missä on jo isompia lapsia niin tärkeä tehtävä on isällä myös antaa aikaa niille isosiskoille ja -veljille vaikkapa sitten hiihdellen tai lasketellen tai mitä vaan puuhastellen. Siksikin on siis tärkeää, että isyyslomaan ja vanhempainvapaan käyttöön kannustetaan yhä aktiivisemmin meitä isiä, mutta myös luodaan sellaisia malleja, että kaikilla isille on mahdollisuus isyysvapaalle jäädä työtehtävistä, työasemasta, taloudellisesta asemasta tai myös työpaikan asenteista riippumatta. Tai siis niin, että nuo työpaikkojen asenteet käännetään aktiivisella työllä isyyslomamyöteisiksi sen varmasti jokainen perhe, lapsi, äiti ja isä ansaitsee.

Tänään maamme hallitus sai myös valmiiksi odotetun esityksen puolue- ja vaalirahoituksen, mutta myös vaalijärjestelmän uudistamiseksi. Olemme ottaneet keskeiseksi tehtäväksi vaalirahoituksen avoimuuden lisäämisen ja nyt esitys on valmis. Rahoitus halutaan jatkossakin pitää mahdollisena, mutta ilmoitusvelvollisuudet tulevat aivan uudelle tasolle ja hyvä niin on sitten kyse ehdokkaan tai puolueenrahoituksesta. Niin kuin tuossa joku päivä sitten täällä varsin laajasti pohdin ja kävin läpi vuoden 2007 ehdokkaiden kampanjoiden rahoituksia ja niissä olevia puutteita niin on hyvä, että nyt tästä tehdään loppu. Toivoin, että tuo kirjoitukseni olisi vielä saanut liikkeelle yhden läpikäynnin niihin, sillä nyt näyttää siltä, että muutamissa puolueissa edelleen on päätetty pitää linja: ”Emme korjaa vaalirahailmoituksia. Näin meitä ei media keksi”. Ja tuo on todella valitettavaa. No aiheesta laajemmin siis tuolla muutamia päiviä aiemmin (Blogini 22.2.2010), jos joku haluaa katsoa mitä vaalirahailmoituksissa vielä mättää.

Totesin silloin ja totean edelleen, että on vaikea ymmärtää miksi tässä asiassa pitää edelleen venkoilla ja leikkiä. Puolueet ovat luvanneet, että ilmoitukset korjataan ja täydennetään, mutta näin ei ole toimittu. Olen pettynyt ja ihmeissäni.

Mutta nyt siis lainsäädäntö etenemässä myös puolueiden rahoituksen osalta kuten myös vaalijärjestelmän uudistamiseksi. Uusi vaalijärjestelmä tullee voimaan siis eduskuntavaaleihin 2015 ja silloin vaalitulos laskettaisiin puolueiden koko maassa saamien äänimäärien mukaan ja tässä yhteydessä samalla voimaan tulisi myös sovittu 3 prosenttin äänikynnys. Lisäksi myös vaaliliito kiellettäisiin. Nämä siis voimaan vasta ei ensi vaan sitä seuraavissa vaaleissa. Mutta nyt samalla myös tehtiin esitys siitä, että jo seuraavat eli 2011 eduskuntavaalit siirtyvät kuukaudella keväämmäski eli huhtikuun lopulle. Lisäksi myös presidentinvaalien aika hieman muuttuisi. Tulevaisuudessa pressanvaalit järjestettäisiin tammikuun neljäntenä sunnuntaina eli nykymallia viikkoa myöhemmin.

Mutta nyt ei tämän pidemmin. Asiat siis etenevät. Juna kulkee. Toivottavasti pian myös taas laivatkin.

Kommentit