Perjantai, 05.03.2010

Blogi, perjantaina 05.03.2010

Viime viikolla saimme uutisen, että maamme suurin oppositiopuolue SDP haluaa karsia kovalla kädellä verovähennyksiä ja tukia. Asia nousi esille kun SDP:n puoluehallitus asiaa käsitteli ja linjasi Verkkouutisten mukaan, että tukia on vähennettävä nykyisestä. Demarileiristä nousee esille myös erittäin kova halu korottaa pääomavero aina 35 prosenttiin tai tehdä siitä progressiivinen. Vaikka SDP:n poistama varallisuusvero saa kannatusta puolueen riveistä ja sen poisto edellisen hallituksen aikana demarikannattajien mielestä oli suurimpia virheitä niin tukea sen palauttaminen ei puolueelta saa. Itseasiassa Keravan Demarit totesivat, että varallisuusveron poisto oli yksi SDP:n suurimmista vaalitappion syistä vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Mutta SDP:n puoluejohto eli puoluehallitus totesi, että vanhan varallisuusveron palauttainen ei olisi paras tapa omaisuuksien verotuksen kiristämiseen. Mutta sen sijaan pääomatulon suhteen SDP on etenemässä kovaa linjaa. Puoluehallitus esittää, että pääomatuloveroa kiristetään ja sen tehtäisiin samalla progressiiviseksi.

Mutta eniten huolissani olen tuosta linjasta jolla ollaan karsimassa verovähennyksiä ja vielä huolestuttavammaksi tilanteen tekee se, että Ruotsissa on samanlainen vaalikampanja sikäläisillä demareilla menossa. Oppositio vaatii siellä kotitalousvähennyksen poistamista ja lupaavat tehdäkin sen, jos he valtaan seuraavissa vaaleissa nousevat.

Itse olen huolestunut siitä, että millainen vaikutus kotitalousvähennyksen poistolla olisi työllisyyteen jos tämä into leviää myös meille. Merkkejä on. Kotitalousvähennyshän on nimittäin lisännyt työtä merkittävästi pienille ja yksin yrittäville kodeissa tehtyjen töiden osalta ja toisaalta mahdollistanut monessa tapauksessa asumisen pidempään omassa kodissa. Sen avulla lukuisat talot ovat saaneet myös uusia energgiatehokkaampia ikkunoita, ovia, ilmalämpöpumppuja ja lämmitysjärjestelmien kokonaisremonttejakin jne. Eli tuota itse tehtyä työtä palkan osalta on haluttu tukea ja meillä vähennyksestä on tullut toimiva ja suosittu.

Kotitalousvähennys otettiin meillä käyttöön jo 2001 ja nyt nostimme 2009 kotitalousvähennyksen enimmäismäärän 3000 euroon. Samalla poistimme vähennyksen käyttötarkoituksen rajaukset eli nykyisin sitä voi nyt käyttää hyvin laajasti kodin remontointiin ja halunamme oli nimenomaan tukea pientalojen energiatehokkuutta parantavia hankkeita ja ohjata lämmitystapoja ympäristöystävällisempään suuntaan. Samanlaisia tukia on suunnattu toisella tavalla merkittävästi kerrostalojen ja muiden asunto-osakeyhtiöiden käyttöön. Nyt juuri nostimme kevääksi asunto-osakeyhtiöiden vastaavaan käyttöön tarkoitetun remonttituen 15 prosenttiin eli lisähoukutinta myös tällaisissa taloissa asuville mm. ikkunaremontteihin ja putkiremppoihinkin. Kannattaa selvittää mahdollisimman pian.

Mutta juuri nyt yksi hyvä huomio on, että kotitalousvähennystä voi siis myös käyttää esimerkiksi lumitöiden teettämiseen, mutta myös lumen pudottamiseen katolta. Tämä kannattaa muistaa ja käyttää ammattilaisia tässä työssä. Itse ei liukkaille katoille ole syytä mennä ilman asianmukaisia turvavarusteita. Mutta lumi katoilta on syytä poistaa tai sulatessaan varsinkin tasakatoilta se valuu helposti sisään.

Mutta toivotaan, että meillä kotitalousvähennykset tärkeys ymmärretään myös seuraavassa hallituksessa ja mallia kehitetään oikealla tavalla. Sen suuntaaminen oikein on tärkeää. Ja tätä kehitystä olemme nyt koko ajan määrätietoisesti tehneetkin.

Nyt uuteen aurinkoiseen päivään.

….

Nämä erilaiset työryhmät ja heidän esityksensä ovat nyt mielenkiintoisella tavalla sekoittaneet keskustelua julkisuudessa. Opetusministeri Henna Virkkunen on mm. todennut monta kertaa julkisuudessa, että kun hän asettaa työryhmiä niin hän antaa niille työrauhan eikä ilmoittele ammattilaistyöryhmille reunaehtoja tai vaatimuksia mitä heidän tulee raporteissaan esittää. Tällaisiakin vaatimuksia on lähinnä SDP:n toimesta esitetty ja ihmetelty miksi Virkkunen ei ohjeista työryhmiä. Juuri siksi ei ohjeista, että työryhmät ovat laaja-alaisia ja ammattilaisryhmiä joiden tehtävä on vain tehdä esityksensä ja antaa vastauksensa tehtävän antoon. Näin toimittiin myös ministeri Stefan Wallinin asettaman opintotukiuudistusta pohtineen työryhmän kanssa kuin myös Virkkusen asettamien mm. peruskouluntuntijakoa pohtivan työryhmän, koulutuksen vientistrategiaa pohtineen työryhmän kuin myös nyt julkisuuteen nousee opintoaikojen lyhentämistä pohtineen työryhmän suhteen.

Eli emme ole halunneet ohjeistaa puoluepoliittisin painotuksin ammattilaistyöryhmien työtä eikä se olisi työryhmien koostumuksen kannalta edes mahdollista. Jos niin tekisi ei tällaisia laajoja ammattilaisryhmiä olisi mahdollista saada edes kokoon ja työtä tekemään. Eli työryhmässä joka mm. peruskoulun tuntijakoa pohtii on mukana puolueita niin hallituksesta kuin oppositiostakin mm. SDP sekä tietenkin myös mm. Kuntaliitto, Suomen Rehtorit, Suomen Vanhempainliitto, SAK ja EK eli laaja työryhmä. Yhteensä kaiken kaikkiaan ryhmässä on 16 jäsentä laajasti yhteiskunnan eri alueilta.

Mutta nyt siis jälleen lukukausimaksut nousivat esille kun yksi tällainen laaja-alainen työryhmä pohti keinoja miten opiskelijoiden valmistumista voitaisiin nopeuttaa. Painotan, että työryhmän työ on edelleen kesken ja se tulee tekemään esityksiä ja keskustelun avauksia siitä miten parhaiten nopeutamme nuorten siirtymistä toiselta asteelta korkeakouluopintoihin ja toisaalta koulutuksesta työelämään. Painotan vielä että ne jälleen vain taustaesityksiä joista käydään keskustelu julkisuudessa ja puolueidenkin välillä ja sen jälkeen tehdään esityksiä jos niihin on tarvetta ja aihetta. Mutta lukukausimaksuja ei tulla suomalaisille eikä EU:n kansalaisille esittämään.

Itse arvostan opetusministerimme Henna Virkkusen ja koko hallituksemme tapaa toimia näissä asioissa erittäin paljon. Hän ei puutu työryhmien työhön kesken vaan antaa tehtävän ja toimeksiannon ja antaa sitten 110 prosenttisen työrauhan ammattilaisille. Meidän politiikkaan ei kuulu ohjailla työryhmien esityksiä puoluepoliittisesti miellyttäviin suuntiin vaan haluamme aina ammattilaisista kootuilta työryhmiltä toimeksiannon kannalta parhaan esityksen. Sen jälkeen on siis tuon arvokeskustelun paikka ja esitysten aika.

Niin ja jotain tästä laaja-alaisuudesta kertoo sekin, että tuota nyt lukukausimaksuja opintoaikojen lyhentämiseksi vetävää työryhmää johtaa itseasiassa demari. Työryhmän johdossa on sosialidemokraattinen virkamies Anita Lehikoinen ja tämä taisi unohtua SDP:n kanansaedustajilta kun he kovin sanoin arvostelivat työryhmän keskeneräistä työtä. Lehikoisen johtama ryhmä on OPM:n sisäinen opintojen nopeuttamista selvittävä työryhmä ja ohjausryhmä. Lisäksi tässäkin ryhmässä on mukana mm. SAK, STTK, EK, Kuntaliitto, Akava, opiskelijoita edustavana SAMOK, Lukiolaisten Liitto ja Arene. Mutta katsotaan mitä siis demarijohtoinen työryhmä esittää. Työn pitäisi olla valmis maaliskuun loppuun mennessä. Esitys voi pitää sisällään myös lukukausimaksut jos työryhmä niin tehtävänantonsa kannalta tärkeäksi näkee.

Mutta se on kuitenkin selvä, että kokoomus ei tule poliittisesti hyväksymään tästäkään lähestymiskulmasta lukukausimaksuja. Opetusministerimme ja puolueemme varapuheenjohtaja Henna Virkkunen totesikin jälleen kerran, että tällaista ei suunnitella eikä tulla toteuttamaan. Tämä on meille kokoomuksessa kiveenhakattu periaate korkean osaamisen turvaamiseksi, että kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus opiskella eskarista, peruskoulun kautta aina ammattiin asti korkeakouluja myöten taustasta ja esimerkiksi tulotasosta välittämättä. Toivoisi, että muutkin puolueet kertoisivat kantansa tähän yhtä selkeästi.

….

Mukavia leppoisia päiviä. Tänään päivällä ajelin hakemaan Helsingistä hieman posteja ja samalla tapasin ystäväni Fatbardhe Hetemaj ja kotimatkalla kävin vielä onnittelemassa pikaisesti Ojapalon Tainaa syntymäpäivien kunniaksi. Mutta sitten jo olikin kiire kotiin ja mukava ilta täällä kummien kanssa ja nyt vain aikaa. Tällaisesta ihminen nauttii. Kohti viikonloppua.

Kommentit