Torstai, 03.12.2009

Blogi, torstaina 03.12.2009

Tänään eduskunnassa keskustelemme illansuussa esityksestä lisäjoukkojen lähettämiseksi Afganistaniin. Kyse siis Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin pyynnöstä, että maamme voisi lähettää kouluttajia Afganistaniin. Ulkoministeri Alexander Stubb jo totesi, että asia on sellaisissa mittakaavoissa, että päätös ei vaadi eduskunnalta kuitenkaan uutta päätöstä. Nykyinen kriisinhallintalaki määrittää suomalaissotilaiden määrän 145:teen ja nyt Afganistanissa on noin 120 suomalaissotilasta. Stubb kuitenkin jo totesi, että voi olla, että kouluttajiakaan ei lähetetä ja että ”vastuun siirtäminen afganistanilaisille on yksi meidän päätehtävistä”. Juuri sen takia maamme on halunnut keskittyä Afganistanissa nimenomaan koulutukseen ja kouluttajiin. Olen itse täysin samaa mieltä. En usko, että voimalla Afganistania rauhantielle saadaan vaan laaja-alaisilla neuvotteluilla, joissa on mukana maan eri väestönryhmät mahdollisimman laajasti, jopa maltilliset talibanit. Siksi nyt on syytä keskittyä siivilikriisinhallintaan ja koulutukseen niin kuin maamme on tehnytkin. Mutta tästä aiheesta siis tänään keskustelu isossa salissa kyselytunnin jälkeen. Maamme ulkopoliittinen johto käsittelee sitten asiaa ensi viikolla. Puolustuministeri Jyri Häkämies totesi, että päätöksiä ei ole vielä tehty, nimittäin presidentti ja hallitus eivät ole vielä käsitelleet asiaa. Häkämiehenkin mielestä painopisteen pitää olla siviilikriisinhallinnan vahvistamisessa. Juuri näin.

Nyt siis eduskuntaa kohden. Aamusta valiokunnat ja yksi kolumni vielä niitä ennen tehtävänä. Eilen muuten varmistui yksi uusi kolumnipalsta kuukausittain ilmestyvään maanlaajuiseen lehteen. Hieno juttu. Mutta tämä siis käsittelee uutta asunto-osakeyhtiölakia jota siis nyt työstän. Sitten päivällä Hämeenlinnasta neljä nuorta lukiolaista vieraakseni Kaurialan Lukiosta ja sen perään ryhmä, kyselytunti jne. Illalla olen vielä lupautunut puhumaan Kansallissäätiön isännistön kokoukseen.

….

Ilta venyi Benin kanssa tänään aina yli yhdeksään. Illan puheen ja moniaiheisen keskustelun jälkeen palasimme vielä takaisin keskustaan ja tunti taisi mennä siinä vielä kahdestaankin maailmaa parantaen. Ja minulla oppien. Pidin siis tänään puheen varsin mielenkiintoiselle ja kovalle joukolle Itä-Pasilassa Van Goghissa. Kävin ensin hieman läpi sitä edeltäneen kyselytunnin antia eli presidenttimme lautasongelmaa ja sitten laajasti ajankohtaiset asiat lopettaen pieneen tulevaisuuspohdintaan. Täytyy myöntää, että tuollaisen joukon edessä poliittisen katsauksen pitäminen hieman jännitti, mutta ehkä selvisin jotenkin. Antoisa ilta ainakin minulle.

Mutta niin oli päiväkin. Ensin Itämeri-selonteon maantalousaiheisia asiantuntijakuulemisia ympäristövaliokunnassa ja sitten ihmisoikeusselonteon lasten ja nuorten oikeuksia koskevia kuulemisia sivistysvaliokunnassa. Isot aiheet ja erittäin onnistuneet kuulemiset. Mielenkiintoisia näkökulmia kummassakin. Sitten ennen ryhmäkokousta sain vieraakseni muutaman viikon takaisista Kaurialan Lukion vierasryhmistä neljä uudestaan eduskuntaan tahtonutta nuorta. Riina Toivonen, Pihla Orkoneva, Zahra Hussein ja Samuli Korhonen ottivat yhteyttä tuon luokkansa vierailun jälkeen ja tänään sopivasti ohjelmamme kohtasivat ja vietimmekin mukavan parituntisen eduskunnassa tavaten mm. Jyrki Kataisen, Ben Zyckowitchin, Pertti Salolaisen ja Ilkka Kanervan. Kaikille miehille nuorille upeasti aikaa ja sen päälle hyvät kahvit ja makeat ja vielä hieman spesiaalikierros eduskunnassa. Hauska joukko ja kaikilla halua olla mukana vaikuttamassa niin lukiolaisten toiminnassa kuin politiikassakin. Hienoa. Itseasiassa tänään tuon vierailun jälkeen sovinkin jo alkuvuoteen tapaamisen uuden kokoomuslaisen Lukiolaisten Liiton puheenjohtajan kanssa. Tuli vain tästä mieleen.

Sitten ryhmäkokous Sata-komitean aiheiden ympärillä ja kyselytunti tuon iänikuisen lautaskiistan kanssa. Tosin kyselytunnilla Eero Heinäluomakin toisti, että kun EU-kokouksissa maallamme on vain yksi paikka niin silloin paikka kuuluu pääministerille ja samalla linjalla oli myös Erkki Tuomiojakin. Eli ei oikeastaan aidosti presidentin läsnäololle EU-kokouksissa löytynyt tukea eduskunnasta lainkaan. Esimerkiksi Tuomioja totesi puheenvuorossaan lautaskiistasta, että ”Hallituksen linjaus on oikea ja selvä”. Hän vertasi, että aikanaan Paasikivikin istui Suomessa eikä matkustanut rauhanneuvotteluihin Moskovaan. Siitä huolimatta yhteistyö toimi silloin. Olen täysin samaa mieltä. Nyt Lissabonin sopimus tuo meille ja myös esimerkiksi Ranskalle vain yhden paikan huippukokouksiin. Se tarkoittaa sitä, että pääministeri edustaa maatamme siellä ja hakee neuvotteluille tuen niin Utvasta eli ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnasta missä istuu ulkopolitiikkamme johto presidentin johdolla, kuin myös eduskunnasta mm. Suuresta Valiokunnasta ja Ulkoasiainvaliokunnastakin. Näin siis homma tulee jatkossa toimimaan. Ei tässä ole mihinkään kiistaan aihetta. Jos ei sitten sisäpolitiikkaa aiheella haluta tehdä. Siltä se nyt vain näyttää.

Mutta nyt siis jo kello yli yhdentoista. Huomenna aamulla kello 8.50 olen mukana Radio Voicen Heräämössä ja siitä se päivä alkuun. Ilta sitten Hattulassa, mutta sitä ennen monenlaista pääkallopaikalla.

Tässä vielä tuo eilinen ryhmäpuheenvuoromme:

Kommentit