Perjantai, 04.12.2009

Blogi, perjantaina 04.12.2009

Uusi aamu ja uusi päivä käyntiin. Eilisillan Afganistan keskustelu nosti esille tuttuja teemoja. Ehkä tärkeimpänä juuri sen mitä ulkoministeri Alexander Stubb ja puolustusministeri Jyri Häkämies ovat esille nostaneet eli panostamisen erityisesti siviilikriisinhallintaan sotilaallisen kriisinhallinnan sijaan. Samasta aiheestahan täällä jo kirjoittelinkin. Toivotaan, että tällaisia isoja ja vastuullisia asioita voitaisiin jatkossa käsitellä Suomessakin ilman keinotekoisia sisäpolitiikan virityksiä. Yhdessä olemme vahvempia ja pystymme tekemään parhaat ja järkevimmät päätökset.

Kohta siis myös Voicen Heräämön haastatteluun ja siitä päivä sitten jatkuu. Iltaan venyy tänäänkin kun ensin eduskuntapäivä ja sitten Hämeenlinnaan ja sieltä illaksi Hattulan Kokoomuksen syyskokoukseen.

Lisäsin linkin tuonne eilisen päivän blogin alle myös videoon missä tuo meidän eduskuntaryhmän pitämäni puheenvuoro liittyen Kööpenhaminan ilmastokokoukseen. Nyt töitä jatkamaan.

….

Tänään annoin sivistysvaliokunnan puheenjohtajan Raija Vahasalon kanssa julkisuuteen muutaman tavoitteemme mitä haluaisimme seuraavaksi tehdä opintotukikokonaisuudelle. Vaadimme opintotukikokonaisuuteen seuraavaksi korjausliikkeeksi sitä, että työnteko sallittaisiin opiskelijoille ns. vapaasti ilman pelkoa, että Kelan takaisinperijät ovat kintereillä. Eli idea olisi se, että kunhan opinnot etenevät sovitusti niin opintotuen saa ja sen jälkeen muun ajan saisi käyttää haluamallaan tavalla työntekoonkin niin halutessaan. Samalla haluamme taata myös sen, että opintorahan taso pysyy oikeanlaisena tulevaisuudessakin. Sen turvaamiseksi esitämme, opintorahan sitomista indeksiin.

Nimittäin vaikka me nyt olemme hoitaneetkin opintososiaalisiaetuuksia määrätietoisesti niin voi olla, että maahan tulee vielä joskus jälleen hallitus joka ei edellishallitusten tapaan arvosta näitä asioita. Tästä esimerkkinä voisi mainita vaikkapa sen, että kun nyt nostimme opintorahaa 15 prosentilla niin edellisen kerran sitä oli korotettu 15 vuotta sitten vaikka tarve korotukselle tiedettiin pitkään. Nämä ovat siis arvovalintoja. Edellisen kerran opintotuen määrää oli korotettu vuonna 1992, jonka jälkeen elinkustannukset ovat kasvaneet huomattavasti. Samalla lunastimme myös opiskelijoiden toiveen tulorajojen korotuksesta 30 prosentilla.

Nyt esittämämme indeksiin sitominen turvaisi opiskelijoiden perustoimeentulon. Tulorajojen poistaminen puolestaan kannustaisi hankkimaan työkokemusta jo opiskeluaikana sekä vähentäisi tukien palautuksiin ja tulovalvontaan liittyvää byrokratiaa. Vuosittain yli 40 000 opiskelijaa palauttaa opintotukea, koska heidän tulorajansa ovat ylittyneet.

Itse nostaisin vielä esille myös perheelliset opiskelijat ja toivon, että heidän opintotukeen saisimme myös vielä edelläolevien lisäksi jonkinlaisen perhekorotuksen mahdollisimman pikaisesti. Perheelliset opiskelijat ovat yksi maamme pienimmillä sinnittelevä joukko ja ansaitsevat ehdottomasti yhteiskunnan tukea tärkeisiin töihinsä lisää.

….

Kello 13.21 ja juuri täysistunto ja samalla eduskuntaviikko päätökseen. Tänään siis normaalit valiokunnat takana kuulemisten kanssa ja sitten myös puoluehallituksemme joulukuun kokous Suomalaisella Klubilla. Kiireinen päivä kaiken kaikkiaan, mutta nyt onneksi hieman vapaata ja sitten Hämeenlinnaan ja sieltä Hattulaan.

Kiitokset muuten palautteista joita olette lähettäneet liittyen tuohon esityksiimme opintotuen kehittämisestä. Ja myös muutamista muutos- tai jatkokehittämisideoistakin. Nekin otamme huomioon. Työ jatkuu.

….

Kello 22.05 ja juuri Hattulasta kotiin. Ilta siis tänään mukavissa tunnelmissa paikallisten kokoomuslaisten kanssa Inkalan kartanossa. Hattulan Kokoomus piti ensin syyskokouksensa ja sitten sellainen tuhti puolituntinen politiikkaa ja alustusta ja tämän jälkeen kartanon herkullinen joulupöytä. Hattulassakin hienosti uusia jäseniä yhdistyksessä ja sen hallituksessakin ja ilta venyikin mukavan pitkäksi hyvässä seurassa hyvän ruuan kanssa. Inkalan kartano ei ollutkaan minulle entuudestaan tuttu paikka. Tai itseasiassa joskus sitä selvitimme yhdeksi seminaaripaikaksemme, mutta silloin talon majoituskapasiteetti ei riittänyt meidän väelle. Mutta nyt kun taloon tutustuin niin täytyy laittaa korvan taakse ja joskus hyödyntää. Kauniit puitteet ja vanha tunnelma yli 200 vuotta vanhassa kartanossa ja sen pihapiirissä.

Ennen Hattulaan piipahdin vielä Hämeenlinnassa palaverissa liittyen jo vuoteen 2011. Hyvä keskustelu ja joitakin askelmerkkejä jälleen selväksi. Jäi erittäin hyvä mieli siitäkin. Nyt ilta kotona ja huomenna vapaapäivä ratsastustallilla. Illalla sitten Hämeenlinnaan Vanajanlinnaan juhlistamaan maakunnanväen kanssa Suomen Itsenäisyyttä.

Kommentit