Torstai, 03.05.2012

Blogi, torstaina 03.05.2012

Päivä edennyt jo iltaan. Työhuoneessa istun nyt kyselytunnin jälkeen. Päivä mennyt kokouksissa ja tavaten Hämeenlinnan ysiluokkalaisia. Mukava porukka jälleen vieraanamme Ismo Soukolan kanssa ja rytmitti mukavasti päivää valiokuntien kokousten jälkeen ennen eduskuntaryhmän työvaliokuntaa ja ryhmäkokousta. Valiokunnista saamme nyt valmiiksi lausuntomme valtion talouden kehyksistä. Tänään valmiiksi mm. lausuntomme ulkoasiainvaliokunnasta ja ympäristövaliokunta jo valmis ja puolustusvaliokuntakin. Iso puristus, mutta nyt ehkä hieman aikaa hegähtää.

Perussuomalaiset nostivat tänään jälleen eduskunnan kyselytunnillakin esille poliittiset virkanimitykset. Jälleen jättivät kertomatta omat tapansa toimia. Yksi esimerkki heidän omasta tavastaan toimia olisi voinut olla vaikkapa Vapaa ja demokraattinen Eurooppa -ryhmän virantäyttö. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini muokkasi avoimen paikan hakukriteerit sellaisiksi, että ne täsmäsivät juuri tarkasti omaan avustaajansa Jukka Jusulaan.  on kuin luotu perussuomalaisten puheenjohtajan ja EU-edustajan Timo Soinin pitkäaikaiselle tukijalla Jukka Jusulalle. EDF:n suomenkieliseltä työntekijältä edellytettiin yllätys yllätys mm. 15 vuoden kokemusta mainostoimistotyöskentelystä ja vähintään 7 vuoden kokemusta puolueviestinnästä. No nämä rajat Jusula juuri täytti ja 8000 euron palkkiopaikka oli hänen. Tässä esimerkki perussuomalaisten toiminnasta.

No tänään kovaa meuhkaamista poliittisista virkanimityksistä ja keskustankin riveistä mm. Helsingin kaupunginjohtajavalintoja arvosteltiin. Samaan aikaan keskustan edustaja unohti kertoa, että samaan aikaan, siis eduskunnan istunnon aikaan, yksi heidän kansanedustajista oli haastattelussa Rovaniemen kaupunginjohtajaksi. Ja kertoihan lehti tänään miten keskustan entinen puoluesihteeri ja kansanedustaja mielii Hattulan kunnanjohtajaksi. Jotenkin tuntuu, että rikka huomataan toisten silmässä mutta malka jää huomaamatta omasta silmästä. Uskallan näin lonkalta veikata, että maassamme on ylivoimaisesti eniten keskustalaisia kuntajohtajia. Jos olen väärässä niin korjatkaapa.

Itse en poliittisia virkanimityksiä kannata. Itse kannatan sitä, että jokaiseen tehtävään valitaan aina paras ja osaavinen henkilö. Mutta tämä tarkoittaa myös sitä, että ei jonkun puolueen jäsenkirjakaan voi olla este tulla valituksi. Mutta minusta tärkein kriteeri pitää aina olla osaaminen. Toivottavasti tämä kulttuuri valtaa alaa myös perussuomalaisten ja keskustankin riveissä. Ja kaikkien puolueiden.

Nyt jatkamaan töitä. Pitkä ilta edessä vielä.

….

Illan aikana kävimme tiukkaakin keskustelua Euroopan talouskriisistä. Sinänsä ikävää, että kerta toisensa jälkeen joudumme näitä Euroopan ja ennen muuta muiden maiden aiheuttia asioita käsittelemään. Ja varsinkin siksi kun aikanaan nimenomaan maiden kesken sovittiin, että jokainen maa pitää huolen omasta taloudestaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hyvin vierailessamme Mäntyniemessä totesikin, että Suomi on ollut solidaarisista solidaarisin silloin kun sitä piti kaikkien olla. Siis parasta solidaarisuutta toisia kohtaan on ollut se, että on pidetty oma talous kunnossa eikä näin eletty toisten velaksi ja riesaksi. Mutta niin kuin tänään salissakin totesin keskustellessani Mauri Pekkarisen kanssa aiheesta muutamaan otteeseen, että isoimmat virheet tehtiin silloin kun Euroa synnytettiin. Silloin olisi pitänyt luoda jo keinot valvoa eri maiden taloudenpitoa ja myös toisaalta myös olla tarkempi uusien maiden liittyessä Euroon. Nyt esimerkiksi Kreikka pääsi euron jäseneksi talouttaa vääristellen ja nyt sitä taakkaan joudumme kantamaan me kaikki.

Keskustelussa edelleen osa keskustan ja kaikki perussuomalaisten edustajat olivat sitä mieltä, että ei meidän pidä kantaa mitään huolta Kreikasta ja muista maista. Itse en oikein tätä letkut irti -toimintamallia ymmärrä. Uskovatko nämä edustajat todellakin siihen, että Kreikan totaalisella konkurssilla ei olisi mitään vaikutuksia Suomeen puhumattakaan muusta Euroopasta. Siis edelleen tässä ja aiemmissakin päätökissä tehdään pakonedessä sellaisia ratkaisuja, että suomalaiset työpaikat ja sen kautta maamme hyvinvointipalvelut voitaisiin jatkossakin turvata. Kreikan ja Euroopan konkurssi ajaisi maamme sellaiseen tilaan, että emme ole sellaista ennen nähneet. Nyt on siis syytä yrittää tehdä kaikkemme, että talous tasaantuisi ja saisimme meidänkin talouden kasvavalle uralle.

Mutta olen varma, että ei tämäkään ollut viimeinen keskustelu Euroopan talouskriisistä isossa salissa. Ongelmat ovat mittavia ja täytyy todellakin toivoa, että nyt kaikissa maissa tehdään pakollisia toimenpiteitä omien maiden talouksien kuntoolaittamiseksi. Pääjärjestys pitää siis edelleen olla se, että ensisijaisesti jokainen maa vastaa omasta taloudestaan ja sen ongelmista, sitten sijoittajat ja muut ja vasta tämän jälkeen katsomme yhdessä koko Euro-alue mitä meidän pitää tehdä. Haasteet ovat valtavat.

Mutta nyt kello 21.47 ja juuri hetki sitten kämpille. Nyt jään Helsinkiin. Illalla istunnon jälkeen vielä yksi tapaaminen tuleviin vaaleihin liittyen. Mielenkiintoisia juttuja. Niihin palaan myöhemmin.

 

 

 

Kommentit