Torstai, 03.04.2008

Blogi, torstaina 03.04.2008

Tänään eduskunnassa ensin päivä – ohjelmassa mm. sivistysvaliokunta, ryhmäkokous ja kyselytunti, mutta myös kaksi tapaamista. Toisessa Helsingin asioita ja toisessa Hausjärven ja seutukuntamme asioita yhdessä Hausjärven Yrittäjien kanssa. Niin ja sitten illalla vielä Hauholla Hämeen Kokoomuksen Piirihallitus. Paljon siis mahtuu tähänkin päivään. Nyt kello hieman yli seitsemän ja aamunlehdet Aamuposti ja Hämeen Sanomat ja kuppikahvia.

….

Kello jälleen yli ilta kymmenen – itseasiassa 22.21 ja juuri kotiin. Tänään illalla pidimme Hämeen Kokoomuksen piirinkevätkokouksen Hauhon Hauhotalolla ja varapuheenjohtajana ja uutena kansanedustajana olen halunnut näissä aina olla mukana. Tänään poliittisen tilannekatsauksen piti Hauhon oma kansanedustaja Jari Koskinen ja esillä muuten sääntömääräiset asiat. Hauhotalon sali täynnä ja hieno hämäläinen tunnelma. Mutta ennen Hauhon keikkaakin ehti päivässä paljon tapahtua. Aamulla ensin hytissä töitä ja sitten puoliltapäivin sivistysvaliokuntaan ja sitten lounasvieraaksi sain uuden tulevan helsinkiläisen kunnallisvaaliehdokkaan. Yrittäjänä jo nuoresta iästään huolimatta hienon uran tehnyt Heidi Ekholm-Talas tullee varmasti olemaan syksyn vaaleissa mielenkiintoinen nimi. Kannattaa tsekata kotisivut: www.heidiekholmtalas.fi. Uskon, että kuulemme vielä monellakin saralla.

Sitten ennen ryhmäkokousta vielä saimme Risto Aution kanssa vieraaksemme Hausjärven Yrittäjät ja perinteisen kierroksen jälkeen keskusteluissa esillä mm. seutukuntamme yhteiset asiat mm. kantatie 54 ja sen tulevaisuus. Jaoimme hieman Riston kanssa aikaa ja näin saimme kumpikin mahtumaan vierailun lomaan myös ryhmäkokoukset, jossa tänään meillä esillä luonnollisesti perintöveroasia ja tänään syntynyt ratkaisu maa- ja metsätilojen kohtalosta. Lopulta hallituspuolueet olivat todenneet ns. yritystoimintaan rinnastettavien pelkkien metsätilojen määrittelyn siinämäärin haasteelliseksi, että pelkkien metsätilojen perintöveron alennuksista päätettiin luopua. Itse olisin toivonut MYEL-pohjaista ratkaisua, mutta ehkä tämä selkeämpi. Jonkin hehtaarimäärän määrittely ”yrityspohjaisen metsätilan” määrittelemiseksi olisi ollut hyvinkin vaikeaa. Aina jollekulle se olisi ollut enemmän kuin kohtuutonta. Raja olisi aina osunnut jollekin väärään kohtaan. Alunperinhän nyt tehtävän sukupolvenvaihdosuudistuksen oli tarkoitus kattaa suurimmat metsätilat eli juuri nämä ns. yritys-elinkeinonharjoittamispohjaisesti toimivat metsätilat. Tällöin jopa 90 prosenttia metsätiloista olisi joka tapauksessa jäänyt uudistuksen ulkopuolelle.

Muutenhan perintöveron uudistus etenee suunnitellusti niin, että verotusta kevennetään yritysten sukupolvenvaihdoksissa merkittävästi – käytännössä hyvin lähelle nollaa – muutama prosentti, kun perintöverosta vapaa osuus yrityksen verotusarvosta nousee 60:sta 80 prosenttiin. Kyse ei siis ole ”oikeudenmukaisuus ajattelusta” vaan asia lähtee nimenomaan liikkeelle työllisyyden ja yrittäjyyden jatkuvuuden edistämisestä. Hän kuka jatkaa maatilaa, tai hän kuka jatkaa yritystoimintaa saisi yritystoiminnan jatkamisen tueksi tällaisen helpotuksen. Ja niin myös tämän hallituksen aikana saakin. Se on meille tärkeää. Tänään pääministeri Matti Vanhanen arvioi asian tulevan lähiaikoina käsittelyymme. Itse tosin tänään ryhmäkokouksessa toin esille kantani, että koko perintöverojärjestelmästä olisi syytä luopua. Toivoin, että asia voisi edetä jopa tämänkin hallituksen kaudella.

Tänään ryhmässämme oli mukana myös tuleva ulkoministerimme. Oli ilo paikasta tällä kertaa Alexin kanssa kättä nyt tällaisen asian merkiksi. Upea tyyppi vaikka edelleen tämä prosessi ja tapahtumaketju minua ahdistaa ja painaa. Vaikka luottavaisena voimmekin katsoa tämänkin tapahtumasarjan jälkeen tulevaisuuteen. Olemme hyvissä käsissä ja ulkosuhteemmekin ovat.

Kyselytunnilla minun oli tarkoitus nostaa ryhmämme kysyjä eräs ajankohtainen aihe vielä esille, mutta sovimme että palaamme aiheeseen ensi viikolla. Hieman ennen kyselytunnin loppua suuntasin nimittäin jo kohti Hauhoa mistä vasta hetki sitten kotiin. Huomiseen.

Kommentit