Perjantai, 04.04.2008

Blogi, perjantaina 04.04.2008

Hyvää huomenta. Uusi aamu ja aurinkokin jo näyttäytyy. Kevät kohden menemme hyvää vauhtia. Keskiviikkona 2. huhtikuuta näin jo ensimmäisen sitruunaperhosen ja tallilla puhuivat jo nähneensä nokkosperhosenkin. Eilen sitten joutsenia jo matkalla kohti kotijärviään ja kuulemma kurjetkin jo huutavat. Niin ja tuo eduskuntahuoneeni harakkaparikin jo perheenperustamispuuhissa. Hienoja keväänmerkkejä.

Tänään eduskuntaan ennen kokousten alkuja Lopen Lukion väkeä bussilastillinen. Nuorten ryhmät aina mieluisia vieraita ja juuri heille tässä valmistelin aamutuimaan tuoreen ajankohtaispaketin. Nyt sähköpostit ja sitten lukiolaisten kanssa pariksi tunniksi ennen sivistysvaliokuntaa ja täysistuntoa.

….

Kello 13.30 ja juuri täysistunto päätökseen. Perjantaina siis vain tämä puolentunnin pikaistunto, kun sen perään EU-asiat painavat ministerit ja suurenvaliokunnan omaan istuntoonsa. Aamulla vielä sivistysvaliokunta missä esillä mm. valtion talouden kehysratkaisu ja myös muutama muu ajankohtainen hallituksen esitys. Kaikkea tätä ennen kuitenkin jo aamulla töitä hytissä ja sitten Lopen Lukion vierailu eduskuntaan. Oli mukava saada oman kunnan lukiolaiset taloon ja tässä ryhmässä paljon niitä omia oppilaitani Lopen Kirkonkylän koulusta alakouluajoilta. Teimme kolme upeaa vuotta yhdessä töitä ja täytyy todeta että niiltä vuosilta paljon oppia takataskussa ja hienoja kokemuksiakin. Hieman lukiolaisille kerroin myös politiikasta yleisesti, eduskuntakaudesta ja hallitustyöskentelystä ja politiikan ajankohtaisista asioista.

Nyt kuitenkin yksi urani erikoisimmista viikoista takana. Onneksi lopultakin. Vaikea ja haikea viikko, jossa katse kuitenkin lopulta tiukasti tulevaisuudessa. Tänään Alexander Stubb vannoi ministerin virkavalansa ja työ jatkuu.

Juuri mökiltä kotiin. Teimme Sadun kanssa sellaisen iltalenkin kevätsäässä mökille. Mökkitie hieman pehmessä kunnossa ja tuo matka kiva talsia tässä säässä. Muurahaiset jos töissään ja kuulemma myös kurjet ja joutsenetkin palanneet jo järvellemme. Pian kun jääpeite helpottaa niin siitä se alkaa.

Lueskelin tuossa juuri Suomen Kuvalehteä. Äärimmäisen hyvä lehti, jossa aina paljon luettavaa. Niin tälläkin kertaa. Mielenkiintoinen oli mm. toimittaja Tuomo Lappalaisen juttu joka oli otsikoitu: ”Niinistön etumatka kasvaa”. Kyseessä siis Suomen Kuvalehden tutkimus. Samanlainen tutkimus tehtiin 1997 ja silloin mm. nykyinen presidentti jäi varsin kauas kärjestä mm. Kalevi Kivistön ja Sirkka Hämäläisen ja monen muun taakse vasta kymmenenneksi. Tuolloin vain viisi prosenttia suomalaisista arvioi Halosen sopivan presidentiksi erittäin hyvin. Nyt tehdyssä tutkimuksessa suomalaisista jopa 35 prosenttia pitää Sauli Niinistöä erittäin sopivana presidentiksi. Vanhasta 13 prosenttia ja SDP:n Erkki Tuomiojaa 8% kuten myös Paavo Lipposta. Heinäluomaa sitten enää 2 prosenttia ja hänen edellee kiilaa myös mm. Timo Soini sopivuudessaan. Keskustassa on puhuttu myös Paula Lehtomäen ehdokkuudesta. Hänekin sopivuus kansan keskuudessa laahaa. Vain 4 prosenttia suomalaisista pitää häntä erittäin sopivana presidentiksi. Niin kuin otsikko kertoo on Niinistön kannatus vankka ja vain kasvava. Hieno juttu.

Niinistöllä on presidentiksi myös selkeästi vähiten vastustajia. Vain 5 prosenttia vastustaa ajatusta Niinistöstä presidenttinä. Eniten vastustusta saa Paavo Väyrysen ajatus nousta presidentiksi. Jopa 33 prosenttia vastaajista vastustaa ajatusta, että Väyrynen nousisi maamme johtoon. Heinäluomaakin vieroksuun maamme isänä peräti 23 prosenttia suomalaisista.

Kaiken kaikkiaan varsin mielenkiintoinen tutkimus, mutta niin kuin 97 tutkimus näytti. Ei tästä vielä kannata vetää turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Mutta yksi asia Suomen Kuvalehden tutkimuksessa ihmetytti. Listalta puuttui kokonaan Ilkka Kanerva vaikka tutkimus tehtiin jo 22.2. alkaen. Tutkimus päättyi 10.3. Kohu Kanervan ympärillä alkoi maaliskuun 7. päivänä. Olisin itse uskonut, että tutkimuksessa Kanerva olisi ollut nimenä myös esillä? Nyt tilanne tosin toinen.

Kommentit