Lauantai, 05.04.2008

Blogi, lauantaina 05.04.2008

Lauantaiaamu. Kello 7.15 ja juuri ylös. Tänään suuntaamme Ypäjälle kevään Oripäiville. Mielenkiintoinen ja upea päivä siis edessä ja toivotaan, että kevätsääkin suosii. Tänään Lauantaiseurassa vieraana Pertti Salolainen eli se täytyy nyt laittaa kovalevylle talteen ja katsoa sitten illalla. Kohta kohti hevospitäjää.

Kello 20.46 ja juuri kummittöni Venlan 8-vuotissynttäreiltä kotiin. Ennen synttärijuhlia ehdimme päivällä käydä myös Ypäjän Hevosospistolla vuosittaisille Oripäivillä. Vielä muutama vuosi sitten Oripäivät saivat liikkeelle vain kourallisen katselijoita ja hevosiakin huomattavasti vähemmän. Tänä vuonna katsomot olivat jokaista paikkaa myöten täynnä ja näytillä kymmeniä – itseasiassa ennätysmäärä – upeita oria. Täytyy myöntää, että kyllä oli upea katsella ja seurata nuorten kolmivuotisten arvostelua ja näytöstä ja sitten myös ratsastettavina olleiden kokeneempia orien työtä. Mahtava päivä ja merkki siitä, että ratsatus kasvaa maassamme huikeaa vauhtia.

Tänään uutisissa oli esillä aihe mikä kiinnosti minua erityisesti. Uutiset kertoivat, että kunnat voisivat säästää kuljetuskustannuksissaan jopa puoli miljardia euroa vuodessa, jos ajot, reitit, kalustohankinnat, tavaravirrat, henkilöstön työajat ja asiakkaiden tarpeet sovitettaisiin yhteen tietokoneohjelmistojen avulla talouden kannalta ihanteellisesti.

Meillä Lopella tämä kuljetusprobleemi on todellinen. Olemme varsin harvaanasuttu ja pinta-alaltaan suuri kunta ja esimerkiksi koululaisten ja esikoululaisten kuljetuskustannukset kasvavat todella kovalla tahdilla. Kun kilpailu on vähäistä ja kalustovaatimukset korkeita ja samaan aikaan polttoaineiden hinnat ja palkat nousevat niin yhtälö on valmis. Viime vuonna koulukuljetusten kasvu oli maltillista, mutta kuulemma vain väliaikaisesti. Tästä vuodesta on jälleen tulossa synkempi. Samaanaikaan myös väestön ikärakenteen muutos tullee lisäämään mm. kotipalvelun ja kotisairaanhoidon ja ruokakuljetusten määrää.

Päivän uutisen mukaan tulokset todistavat, että kuljetusten tietokonepohjainen suunnittelu voi tuottaa merkittäviä säästöjä, esimerkiksi kotisairaanhoidossa 70 prosenttia, jätekuljetuksissa 40 ja elintarvikejakelussa kymmenen prosenttia. Selvitykseen on syytä tutustua uutista syvemmin ja ottaa se kunnassamme myös tarkasteluun nyt kun talouden kannalta on ryhdyttävä rohkeampiin liikkeisiin jos kuntamme tahto on jatkaa hinnalla millä hyvänsä itsenäisenä. Itse olen valmis tekemään todellisen ja aidon ”Itsenäisenä säilymisen laskelman tai strategian”. Se tarkoittaisi selvitystä siitä mikä on veroprosenttimme esimerkiksi neljän vuoden aikana ja mitkä kaikki ei lakisääteiset palvelut lopetamme ja mitä lakisääteisiä palveluita keskitämme ja mitä lakisääteisiä palveluita karsimme laadullisesti. Sen selvityksen pohjalta voisi sitten itsekukin miettiä mitä haluaa ja mitä on valmis maksamaan minkäkin tasoisesta palvelusta. Tulen asian nostamaan esille maanantaina. Itse haluan tietää faktat mitä itsenäisenä säilyminen maksaa.

Kommentit