Sunnuntai, 06.04.2008

Blogi, sunnuntaina 06.04.2008

Viikonlopun uutinen, jonka mukaan Oikeusrekisterikeskus esittää, että lapsiin kohdistuneista seksirikoksista tuomituilta kiellettäisiin kokonaan lasten parissa työskentely pysäytti. Aiemmin oli kerrottu tilatotietoja lasten pariin töihin pyrkivien taustoista, jotka on lainmukaan tarkistettu vuodesta 2003 alkaen. Viime vuonna näissä tarkastuksissa paljastui ennätysmäärä rikostaustaisia työnhakijoita. Viime vuonna 101 taustoista löytyi merkkejä rikollisuudesta. 13:sta merkinnät seksirikoksista.

Tässä valossa tuo uutinen laittoi miettimään, että tarvitseeko tuollaista edes miettiä. Oikeusrekisterikeskuksen mukaan lasten parissa toimimiskielto voisi olla määräaikainen tai pysyvä rikosten vakavuuden mukaan. Näin haluttaisiin kieltää palkkatyö, mutta erittäin tärkeää olisi kieltää myös vapaaehtoistyö, jossa työvoimapulan takia esimerkiksi nuorisotiloille on äärimmäisen helppo päästä töihin. Itse olisin halukas tekemään rajauksen niin tiukaksi, että esimerkiksi lyhyiden sijaisuuksienkin aikaan työnhakijan taustat tulisi selvittää. Olenkin jättänyt asiasta juuri jokinaikaa sitten kirjallisen kysymyksen opetusministerille. Vastauksen aika on lähiviikkoina. On nimittäin kestämätön ja vaarallinen tilanne, että tänään kouluihimme pääsee sijaiseksi usein vain soittamalla koululle ja kertomalla itsestään. Aikapommi tikittää.

Tämä nyt esille noussut Oikeusrekisterikeskuksen esittämä toimikieltojärjestelmä myös helpottaisi tätä rikostaustojen selvittämistä. Mahdollisuus työntekoon lasten parissa selviäisi suoraan rekisteristä ja rekisteriin joutuisi rikosten myötä automaattisesti. Vuosittain nimittäin kirjoitetaan jo nyt 60 000 rikostaustaotetta. Ja tänäpäivänähän työnhakijoiden rikostaustaa ei selvitetä mm. vapaaehtoistöihin pyrkiviltä eikä myöskään alle kolmen kuukauden määräaikaisista työsuhteista tai sijaisuuksista. Voimmeko todella olla näin sinisilmäisiä? Minustamme emme ja siksi kannatan tätä Oikeusrekisterikeskuksen esitystä, jos sillä saavutamme saman ”turvatason” kuin esittämälläni taustojenselvittämisen laajentamisella myös sijaisiin. Minulle ei mallilla siis ole merkitystä vaan sillä, että tällaiset ihmiset eivät pysty toimimaan palkkatyössä tai vapaaehtoistyössä päivääkään. Kolme kuukautta on aivan liian pitkä aika. Järjetön. Kerron täällä kun saan opetusministeriltä vastauksen esittämääni kirjalliseen kysymykseen aiheeseen liittyen. Tuo kysymykseni löytyy vanhan tavan mukaan täältäkin Eduskuntatyö-sivun alta.

Eilen otin julkisesti kantaa toiseen sellaiseen asiaan mitä olen tänä ja muutamana aiempanakin talvena ihmetellyt. Kiitos jo nyt tulleesta palautteesta. En nimittäin millään pysty ymmärtämään sitä, että tällaisten talvien aikaan koko maassamme on joulukuun alusta alkaen talvirengaspakko. Ja sitten talvirenkailla ajaminen periaatteessa tulee kielletyksi pääsiäistä seuraavana maanantaina. Nytkin kun katsoi kelejä niin ei voi kun ihmetellä ovatko määräykset tämän ajan talvista. Itse siis esitän, että nyt oikeasti miettisimme sitä milloin talvirenkaita täytyy käyttää vai voisimmeko Ruotsin tapaan jättää harkinnan autoilijalle. Ruotsissa vain määrätään, että pitää olla säähän sopivat renkaat. Ymmärrän hyvin maamme pitkät etäisyydet ja erilaiset talviolosuhteet ja siksi juuri antaisinkin harkintaa itse kuljettajille sillä on aivan käsittämätöntä lain määräämänä raapia renkailla kuivia ja sulia etelän teitä läpi talven muutaman talvipäivän takia. Harkintaa voisi siis käyttää. Lisäksi nastarenkaat aiheuttavat tällä runsaasti pölyongelmia ja tämän kautta hengitystieongelmia. Yksi ratkaisu oman käyttöajan harkinnan rinnalla voisi olla myös se, että tekisimme kitkarenkaista entistä houkuttelevamman vaihtoehdon ja uudistaisimme myös muuten nastarenkaita. Jäämme siis seuraamaan tätäkin miten asia etenee.

Tänään seuraamaan kummipoikani Eliaksen jääkiekkoturnausta Riihimäelle ja luonnollisesti Formulaa ja myös ensi viikon aiheita jo kaatumassa niskaan.

Päivä mennyt rauhallisissa merkeissä. Riihimäen jäähallilla oli aikamoinen vilske kun kuusi joukkuetta osallistui Kiekko-Nikkareiden F-98 jääkiekkoturnaukseen. Turnaus oli saanut hienosti kummipoikani nimen – kymmenenvuotispäivän kunniaksi. Pelit alkoivat aamulla jo kahdeksalta ja siitä vääntöä ja maalijuhlaa jatkui aina iltaan asti. Viimeinen peli ohjelmassa vasta puoliseitsemältä. Sadun kanssa kiiruhdimme Riihimäeltä kuitenkin pelin ja lounaan jälkeen kotiin. F1-kilpailu alkamassa. Tsemppiä suomalaisille.

Kommentit