Keskiviikko, 02.04.2008

Blogi, keskiviikkona 02.04.2008

Keskiviikko ja aurinkoinen aamu. Eilen liikennepoliittinen selontekokeskustelu venyi pitkäksi ja vaikka vain meitä hallituspuolueiden kansanedustajia enää lopussa salissa näkyi niin oli mukava kuulla erittäin hyviä puheenvuoroja liikenteestä. Siis tällä kertaa laajemminkin kuin vain teistä ja raiteista. Esillä mm. ympäristöasiat varmaankin ensimmäistä kertaa tällaisessa keskustelussa, uusi autoteknologia, uudenlaiset rajoitusmallit ja hankemallit, uudet turvallisuustavoitteet ja uudet ratkaisut niissä ja paljon muuta. Erittäin hyvä ja perusteellinen keskustelu.

Tänään hieman rennompi päivä luvassa ja toivottavasti arki palautuun muutenkin. Tänään yksi sovittu lehtihaastattelu sitten Kansanedustajat parisuhdeväkivaltaa vastaan- kampanjan avaus ja tämän perään sivistysvaliokunta ja täysistunto. Nyt siis päivänohjelmaan.

Nyt kello 14.11 ja juuri kahvitauolle. Tänään jo takana aamulla mielenkiintoinen ja pitkä haastattelu Kokoomusnuorten Porvari-lehteen ja sitten sivistysvaliokunta ja myös parisuhdeväkivallan vastaisen kampanjan avaus. Myös lehtien parissa tänään kului aikaa tavanomaista enemmän. Nyt kuitenkin kuppi kahvia ja töiden pariin takaisin. Yritän tänään illalla ehtiä vielä ratsutallillekin. Katsotaan.

Tänään siis eduskunnassa sellainen normipäivä. Ehdin kello 19 vielä Lopelle ratsastamaankin ja nyt jo jälleen kotona.

Tänään asuntoministerimme Jan Vapaavuori puuttui minusta enemmän kuin oikeaan asiaan. Vapaavuori nosti tikunnokkaan aivan huikeasti nousseet rakentamiskustannukset ja asetti Rakentamisen normitalkoot-nimisen projektiryhmän selvittämään, millaiset kaavamääräykset ja rakentamismääräykset tarpeettomasti kohottavat rakennuskustannuksia. On aivan totta, että nykyinen normistomme rakentamisessa on hyväätarkoittava ja olen Vapaavuoren kanssa täysin samaa mieltä, että on syytä ottaa tulevaisuudessakin huomioon mm. paloturvallisuus, energiatehokkuus ja myös alueen ulkoinen kuva. Vapaavuori luonnollisesti puhui kaupunkikuvasta 🙂 Mutta onko oikein, että nämä kaikki tavoitteet menevät rakentamisen kohtuuhintaisuuden edelle?

On varmasti hyvä hieman tätä pakettia perkaa ja nyt Vapaavuoren johdolla liikkeelle lähtenyt hanke perustuukin todella laaja-alaiseen asiantuntijoiden kuulemiseen. Eikä tässäkään hankkeessa unohdetta meitä tavallisia rakentajia, kertarakentajia ja kuluttajia. Sieltä varmasti ne parhaat käytännön esimerkit löytyvätkin. Ja todella edelläkäyvää on myös se, että Vapaavuori tulee ennen mahdollisia säädösmuutoksia vielä selvityttämään ja vertaamaan tilannetta muihin maihin. Itseasiassa tänään juuri valmistelin yhtä sellaista kysymystä, jossa kyse EU:n sisäisistä erilaisuuksista ja tulkinnoista ja vaikka tässä ei aivan välttämättä siitä olekaan kyse niin on hyvä, että eri maiden kokemuksiakin tarkastellaan.

Eli tämä jälleen yksi sellainen järkihanke. Voisiko puhua järkivihreyden rinnalla nyt sitten järkirakentamisestakin. Jään mielenkiinnolla odottamaan hankkeen etenemistä ja osallistutaan itsekukin siihen.

Kommentit