Tiistai, 01.04.2008

Blogi, tiistaina 01.04.2008

Tiistai. Huhtikuu. Aprillipäivä. Kello nyt 6.55 ja juuri ylös. Pitkä työpäivä edessä ja nyt aamun uutisia ja sitten eduskunnan kautta opetusministeriöön.

Kello 7.42 ja juuri tekstiviesti, joka kertoi Kanervan menettäneen nyt puheenjohtajamme Jyrki Kataisen luottamuksen ja mahdollisuuden jatkaa ministerin tehtävässä. Tänään kello 11 kokoonnumme päättämään uudesta ulkoministeristä.

….

Kello 12.58 ja juuri täysistunnosta lounaalle. Aamulla ensin siis tuo Liikuntaneuvoston kokous. Esillä suuret asiat ja saimmekin muutamia hyviä täydennyksiä nyt ministerille menevään esitykseen koskein liikuntapaikkarakentamista. Täytyy toivoa, että myös lopullinen siunaus mm. Hämeenlinnan jäähallin remontin valtionavulle saadaan pian. Nyt ainakin hanke esityksessä. Opetusministeriössä pidetystä kokouksesta sitten kiireellä eduskuntaryhmän ylimääräiseen kokoukseen. Esillä ulkoministerin tehtävä ja perusteellisen ja hieman pitkäksikin venyneen keskustelun jälkeen päädyimme yksimielisesti esittämään europarlamentaarikko Alexander Stubbia ulkoministeriksi. Hänelle oli helppo antaa tuki tähänkin tehtävään. Tiedän, että hyvä – etten sanoisi erinomainen. Samalla päätös tarkoittaa sitä, että hämeenlinnalainen Sirpa Pietikäinen nousee Eu-parlamenttiin. Häme saanee siis näin myös oman MEP:in.

Mutta tämä tässä. Vaikea ja rakas aamu. Nyt kuitenkin lounas ja sitten takaisin saliin käsittelemään liikennepolitiikan linjauksia ja liikenneverkon kehittämistä vuosi 2020 tähtäimessä.

….

Kello 23.00 ja juuri vartti sitten vasta kotiin. Pitkäksi venähti myös tämä päivä, mutta mielenkiintoinen oli kyllä illan keskustelu. Tosin jälleen hieman ihmetytti se, että lopussa ei salissa enää ollut kuin meitä hallituspuolueiden edustajia. Mene ja tiedä kertooko se sitten liikennepoliittisen selontekomme hyvyydestä ja liikenne ja väyläpolitiikan onnistumisesta, kun ei keskusteluun ole aihetta? No me kävimme erittäin hyvää keskustelua ja mm. Vihreiden Oras Tynkkynen käytti painavan ja ajatuksia herättävän puheenvuoron liikenteen päästöistä mikä sekin osa tätä isoa pakettia. Itse kasasin aiheita kymmenminuuttiseen puheeseen, mutta sitten yllätys yllätys varapuhemies Johannes Koskinen keskeytti puheeni jo neljän minuutin jälkeen. Totesi vain, että ”kymmenen minuuttia”. Vielä varmistin ja sain saman vastauksen ja näin kuuliaisesti lopetin puheenvuoroni. No menin tämän jälkeen ihmettelemään tilannetta ja pian tultiinkin korokkeelta pahoittelemaan virhettä. No mikäs siinä auttoi muu kuin laittaa jonon viimeiksi toinen puheenvuorovaraus. Minua ei sinänsä haitannut kun tarkoituskin oli koko keskustelu salissa loppuun olla, mutta kyllä vielä ulko-ovellakin vahtimestarit totesivat, että ei taida tällaistakään ennen olla puhemiehelle tapahtunut. No sellaista sattuu.

Omissa puheenvuoroissani tänään keskityin liikennehankkeiden sijaan pääasiassa vain uuden selontekokäytäntömme kokonaisuuteen ja nostoina vain mm. liikenne- ja ajo-opetuksen uudistustarpeeseen mm. ikäihmisten ajokorttiuusintojen näkökulmasta, liikenteen päästöihin ja siihen miten asenteiden muutoksella on saavutettavissa suurimmat muutokset, autokatsastuksen hinnan kehitykseen ja sen aiheuttamaan katsastamattomien vanhojen autojen määrän kasvuun teillä ja muutamaan muuhun tällaiseen hieman spesifimpään aiheeseen. Lisäksi vastauspuheenvuorossani nostin esille nastarenkaiden tästä ajasta jälkeen jääneet käyttövelvoitteet. Minusta olisi järkevää antaa harkintaa lisää tienkäyttäjille Ruotsin tapaan missä vain määrätään, että autoissa pitää olla sään vaatimat renkaat. Samalla halusin esittää ajatukseni siitä, että olisiko syytä pohtia myös kitkarenkaiden käytön suosimista esimerkiksi verotuksen tai muun kautta. Nastarenkaat nyt kuluttavat kuivia ja sulia teitä aivan kohtuuttomasti ja voi vain kysyä onko järkeä vai ei. Aiheen nostin esille kiittäessäni kollegani Pertti Hemmilään hyvästä puheesta jossa hän esitti säänmukaan vaihtuvien nopeusrajoitusten lisäämistä. Se on minusta kannatettavaa, mutta samaan aikaan on syytä nastasäädöksiä muuttaa tai tiet kuluvat entistä enemmän. Tulen asian parissa olemaan aktiivinen.

Niin ja muutama sana Radio Hämeen Politiikan puhemyllystä. Tänään aiheesta ei ollut epäilystä. Ulkoministericasen ympärillä pyörimme SDP:n Johannes Koskisen ja Tarja Filatovin kanssa. Heidän kanssa aina mukava keskustella. Fiksut ja osaavat keskustelijat.

Loppujen lopuksi takana eduskuntaurani erikoisin ja haikein päivä. Olen pettynyt ja murheissani Kanervan tilanteesta. Hän oli ulkoministeri juuri sellainen ammattilainen mitä maamme oli pitkään kaivannut ja hänellä olisi ollut tehtävässä valtavasti vielä annettavaa. Työ jäi kesken ja siitä pettynyt. Toivon Ikelle kuitenkin tsemppiä ja voimia tämän myllerryksen keskellä.

Samaan aikana olen iloinen siitä kuinka hyvän ja osaavan ulkoministerin puolueemme pystyi korvaajaksikin nimittämään. Tänään syntymäpäiviää – 40 v – viettänyt Alexander Stubb on sellainen osaaja jonka käyttöön ulkoministerin salkun voi huoletta antaa. Toivon Alexille tsemppiä ja voimia uuteen suureen tehtävään.

Kommentit