Maanantai, 31.03.2008

Blogi, maanantaina 31.03.2008

Tänään maakuntapäivä. Ohjelmaa sovittu aamuvarhaisesta aina iltamyöhään ja viimeisenä sitten kuntamme kunnanhallitus ja sitä ennen ryhmäkokous. Päivällä kuitenkin koululle ja sitten Hämeenlinnaan Radio Hämeen suoraan radiohaastatteluun 11.15. Ja sitten vielä illalla tarkoitus yrittää ehtiä seuraamaan Riihimäen valtuustonkokousta, missä käsittelyssä talousalueemme neljän kunnan kuntaliitoksen esiselvitys.

Uutiset ovat viikonlopun aikana kertoneet, että pidemmälle ehtineissä kuntaliitoksissa myös paljon synnytystuskia. Viime vuonna sovituissa kuntaliitoksissa on nyt nyt monessa käynnissä sopimusten ja yksityiskohtien vääntö ja se on osoittautunut monessa paikassa varsinaista liitospäätöstä vaikeammaksi. Uutisten mukaan kovinta vääntöä käydään yllätys yllätys johtavien virkatehtävien jaosta. Esimerkiksi Kokkolassa on päällä jo täysi riita naapureiden tuhannen asukkaan Ullavan ja Kälviä ja Lohtajan kanssa. Kuntajohtajien apulaiskaupunginjohtajapestit on tyrmätty Kokkolassa ja siitähän riita oli uutisten mukaan valmis.

Eli tästä on hyvä ottaa opiksi ja tehdä tarpeeksi selkeän sopimukset jo liitospäätöksen yhteydessä vaikka toisaalta voi vain ihmetellä jos suurin huoli tällaisessa päätöksessä on oma virka tai sen jatko. Mutta tätä kädenvääntöä nimenomaan viroista, mutta myös muista yksityiskohdista käydään nyt lähes sadassa kunnassa. Niiden on tarkoitus muodostaa ensi viikolla kolmisenkymmentä uutta kuntaa. Eli loppujenlopuksi huolella tehty ja suunniteltu liitossopimus on kaiken a ja o, jos tahtotila aluksi löytyy. Vaikka sitten taas liian pitkälle ei sopimuksissakaan saa mennä. Eräs liitossopimus nimittäin piti sisällään jopa päätöksen tuloveroprosentista, mutta eihän sellaista sitovaa lupausta voi kunta tai kunnat tehdä ja sopimus kaatuikin hallinto-oikeudessä laittomana sopimuksena.

Mutta sen sanon, että jos tällaisissa asioissa eli kuntaliitoksissa kompastutaan virkakunnan tehtäviin niin metsässä ollaan.

Nyt kuitenkin pukua päälle ja työpäivään. Eilisessä blogissa myös hieman tämän illan kunnanhallituksemme asialistaa läpikäytynä.

….

Kello 2324 ja juuri Helsinkiin. Pieni kaupunkiboxi saa tänään olla yösija, kun päivästä tuli tällainen ja huomisesta aamuvarhaisesta samanlainen. Tänään päivä alkoi siis entisellä koulullani – tai ehkä voin sanoa vain koulullani. Nimittäin samalla koulullani aikanaan kävin ala-asteeni ja samalla koululla tein opettajan urani pääjakson töitä. Se tuntuu ”omalle” ja rakkaalle. Aamusta siis moikkaamaan entisiä työkavereitani ja seuraamaan koulun kevään Kyky-kisaa. Aikanaan kollegani Jutta-Riina aloitti koulussa tällaisen talent-perinteen. Ehkä osittain vastapainona perinteisille hiihto- ja yleisurheilukilpailuille. Haluttiin antaa myös musiikillisesti, teatraalisesti tai millä muulla tavalla tahansa lahjakkaille koululaisille mahdollisuus esiintyä ja kisata. Siis jo paljon ennen Idolsia ja Talentia. Me opettajat heitimme itsemme peliin juontajina ja aina oli hauskaa ja upeita esityksiä ja niin tänäänkin. Voi sitä esittämisen riemua ja kavereiden hymyä ja naurua. ”Kykkäreiden” jälkeen sitten Hämeenlinnaan ja autossa muutama puhelinpalaveri huomisista liikunta- ja urheiluasioista ja sitten yhdentoista jälkeen Radio Hämeen suoraan haastatteluun. Tänään aiheena hieman kaikkea muuta kuin politiikkaa, mutta hieman oli tuossakin median sohaistava tekstiviestikohua. Minulle jo riittäisi.

Muuten erittäin mukava ja todellakin erilainen haastattelu. Esillä harrastukset ja sen semmoiset ja täytyy myöntää, että ei ole koskaan tullut sellaista palaute määrää kuin tänään haastattelun jälkeen. Kiitos niistä. Vielä nyt illallakin sähköpostiin oli tullut kommenttia ja ne todellakin lämmitti mieltä. Hämeenlinnasta sitten Lopelle ja kunnantalon saneerausryhmän kokoukseen. Tunti siellä. Sitten tunti kunnanhallituksen kokoomusryhmässä ja sen päälle varttia vaille kolme tuntia kunnanhallituksessa. Ensin saimme puolentoista tunnin madonluvun kuntamme taloudesta ja sen haasteista niin talousjohtajalta, eri hallinnonalojen johtajilta ja nyt myös ensi kertaa halusimme kuulla tässä yhteydessä myös tilintarkastajia. Paikalla kh:n lisäksi myös valtuustoryhmien puheenjohtajat ja täytyy myöntää, että tilinpäätöksen käsittely oli 12 vuotisen urani paras. Muuten lista meni läpi varsin joutuisasti ja jo kahdeksan aikaan olin kolkuttelemassa Riihimäen valtuuston ovea. Ihmetys oli suuri kun kaupungintalolle ei päässyt sisälle – vaikka käynnissä oli kaupunginvaltuuston kokous. Aikalailla erikoista. No lähes puolentunnin soittelun jälkeen sain oven auki ja pääsin seuraamaan vielä Riihimäen valtuuston kuntaliitosesiselvityksen käsittelyä. Parisen tuntia vielä siellä. Joku voi sanoa, että hullua. Mutta mielenkiintoista oli kuulla naapureiden keskustelu isosta asiasta ja vaikka ilta saikin osittain farssin piirteitä niin lopulta yhteinen kanta löytyi ja naapurimme toivoo vielä meiltä ja Hausjärveltä keskustelua kuntaliitoksesta kolmen kunnan kesken ennen päätöksiä Paras-hankkeen ympärillä. Se on minusta selkeä merkki siitä, että kaupungilla on halu olla mukana kantamassa vastuuta tulevaisuudestamme ja mm. vanhustenhuollosta, terveydenhuollosta ja kasvavista lasten ja nuorten erikoispalveluista. Siis yhdessä. On mielenkiintoista nähdä sitten miten Riihimäki muotoilee kantansa yhteistyöhön jos tähän kosintaan vastaamme ei. Onko silloin meidän hyväksyttävä vai isäntäkuntamalli mukisematta mm. vanhustenhuollossa? Ehkä näin. Mielenkiintoinen yksi keskustelu ainakin siis vielä tulossa.

Istuin Riihimäen salin perukoilla yhdessä Hausjärven kunnanhallituksen puheenjohtajan Silvanin Timon kanssa ja vaikka he tänään allekirjoittivatkin positiivisen tilinpäätöksen muutamalla kymppitonnilla kun me vedimme melkein miljoonan miinuksen niin olen varma, että haasteemme on hyvin samansuuntaiset. Meidän on syytä katsoa tulevaisuutta ehkä kahdestaankin. Summasummarum – Riihimäen kysymys on selkeä ja siihen on vastattava.

Mielenkiintoista oli myös Riihimäen valtuuston tänään käsittelemä Riihimäen Ammattioppilaitoksen hallituksen erottaminen tai siis Riihimäen omien edustajien erottaminen tästä hallituksesta. Syynä oli hallituksen kaupunginedustajien – yhtä lukuunottamatta – toiminta kaupungin tahdon vastaisesti. Kaikki kuntamme olivat antaneet hallitukselle ns. konserssiohjauksen eli ohjeen toimia omistajakuntiensa tahdon mukaisesti yhdistettäessä henkilöstö ja taloushallintoa seutukunnalla. Osa Riihimäen edustajista ei noudattanut tätä kuntien antamaan ohjeistusta ja tänään Riihimäen valtuusto katsoi hallituksen jäsentensä menettäneet luottamuksensa ja erotti heidät.

Periaatteellisesti pidin tätä aika isonakin asiana sillä jos etenemme lopulta kuitenkin kuntayhtymien ja osakeyhtiöiden kautta kuntayhteistyössä niin tilanteesta tulee varsin villi jos jokainen edustaja tekee hallituksissa kotikuntansa edustajana aivan yksin haluamiaan päätöksiä. Vastoin esimerkiksi yhdessä sovittuja linjauksia jopa linjauksia, jotka ovat syntyneet kuntayhteistyön palavereissa. Niin kuin tässäkin oli kyse. Jos tällaisessa kuntayhtymän hallituksessa on vain esimerkiksi meiltä Lopeltakin vain kaksi edustajaa yli 8000 loppilaista edustamassa niin kyllä silloin tietysti odottaa, että kunnanvaltuustomme ja hallituksemmekin ääni päätöksenteossa kuuluu vaikka ymmärrän myös ajattelun jossa ajatellaan vain edustaman yhtiön tai kuntayhtymän etua. Painotan nyt vielä kuitenkin, että meidän kuntamme edustajat ja Hausjärvenkin edustajat kyllä edustivat hallituksessa kuntiensa kantaa ja toimivat konserniohjauksen mukaisesti. Jos näin ei toimita niin se syö demokratialta pohjan pois jos valtuustoilla ei enää olisi mitään valtaa kuntansa asioihin. Tässä valossa pidin Riihimäen päätöstä oikeana ja rohkeana – ennakkopäätöksenäkin ja osittain myös ”luottamuksen ilmapiiriä rakentavana”. Jos tulevaisuudessa tällaisten toimielinten kautta yhteisiä palveluita tuotamme ja hallinnoimme niin toivon silloin itse, että hyvä keskustelu yhteys toimii ja tällaisilta episodeilta vältytään.

Mutta nyt siis kello pyörähtänyt jo reilusti ympäri ja huomennakin pitkä päivä edessä. Painan siis pään pehkuun.

Kommentit