Sunnuntai, 30.03.2008

Blogi, sunnuntaina 30.03.2008

Upea päivä. Vaikka tuo sää ei nyt olekaan sellainen kuin eilen ystäviemme hääjuhlassa niin kevättä on ilmassa. Hienon tästä päivästä teki ennen muuta reilu aika vain tallilla. Sain lahjaksi yksityisen ratsastustunnin ja se tänään ohjelmassa. Ensin vain lähestystreeniä ja laukkatreeniä ja sitten useamman kerran rataharjoitusta. Lopussa jo sellainen mukana 90-rata ja mallikkaasti Räppy sen suoritti. Täytyy kyllä taas myöntää, että opettajalla on iso apu tässäkin jutussa. Oikeat tiet, lähestymiset vaikuttavat niin paljon tähän juttuun ettei uskoisikaan ja tänään vain minulle ohjeita. Sai keskittyä rauhassa.

Eilen olimme ystäviemme hääjuhlassa Vanajanlinnalla ja muuten viikonloppu ollutkin vain aikaa. Välillä tällaisetkin viikonloput tekevät hyvää ja kun tietää, että edessä jälleen todella tiukka viikko ja kymmeniä työjuttuja, kokouksia ja haastatteluja niin akkuja on aina hyvä silloin tällöin ladata.

Huomenna viikko alkaa Kirkonkylän koululla Kykykisoilla ja sitten RadioHämeen suora haastattelu 11.15 Hämeenlinnasta ja iltaan sitten vielä kunnan kokoukset ja ryhmät. Huomenna hallituksemme käsittelee viime vuoden tilinpäätöksen. Tilinpäätös toteutui kutakuinkin kaavailujen mukaan vaikka loppuvuodesta jo jonkin aikaa näytti siltä, että pääsisimme nollatulokseenkin. Budjetoitu miinusta nimittäin siinä määrin suuri että sellaista ei kuntamme enää kauaa kestä. On pakko herätä todellisuuteen. Tilikauden tulos muodostui 941.514,12 euroa alijäämäiseksi eli tulos poikkeaa talousarviosta vain 6.764,12 euroa. Toimintatuotot ylittivät talousarvion 4,8 % ja toimintakulut 1,0 %.

Lopen kunnan viime vuoden investoinnit olivat 2.484.059,14 euroa. Ja aivan kaikkea ei edes tehty. Esimerkiksi Läyliäisten Karpaliston kaava-alueen kunnallistekniikan rakentaminen siirtyi kokonaisuudessaan tälle vuodelle. Vuoden 2007 suurimmat investoinnit olivat kirkonkylän koulun laajennus, kunnallistekniikan osalta Kormun vedenottamon rakentaminen yhteishankkeena Riihimäen kaupungin kanssa sekä maa-alueiden hankinta.

Mutta loppujen lopuksi kyllä tämä tulos pitää ottaa vakavasti. Vaikka nyt hallitus lisääkin mm. terveyspuolen valtionosuuksia niin paljoa enempää ei rahaa ole tulossa ja haasteet kuitenkin tiedämme. Kuntamme on nyt tehnyt päätöksen, että itsenäisenä pysytään niin se tarkoittaa sitä, että toimiin on todellakin ryhdyttävä. Lillukanvarsilla ei taloutemme tasapainotu. Itse olisin ollut kyllä valmis edelleen jatkamaan keskustelua kuntaliitoksesta ja sen kautta väestöpohjan vahvistamisesta, mutta valtuusto on puhunut ja vaikka tulos äänestyksen jälkeen syntyikin niin sen mukaan mennään. Täytyy toivoa, että huomenna Riihimäen valtuusto käsitellessään kuntaliitosselvityksen ensimmäisen vaiheen raportteja olisi kauaskatseinen.

Meillä huomenna kunnahallituksessa esillä myös kauppakirja hakevoimalan tontista Fortumille. Kantatie 54:n pohjoispuolelle rakennetaan tämän vuoden aikana voimala joka on tarkoitus saada käyttöön ensi vuoden alussa ja sillä pitäisi lämmitä vähintäänkin kunnan ja seurakunnan keskeiset rakennukset kirkolla ja ehkä ja toivottavasti jatkossa muutakin. Kokouksessa myös annamme kuntamme lausunnon Uudenmaan tiepiirin tulevista töistä ja päälimmäisenä me olemme tuuppaamassa eteenpäin Klaukkalan ohikulkutietä, jonka jo todella soisi etenevän. Sillä olisi erittäin suuri merkitys Nurmijärvelle ja Klaukkalalle ja myös meidän työmatkaliikenteelle kirkoltä, Läyliäisiltä ja eteläiseltä Lopelta. Samalla annamme yhden lausunnon jälleen esityksestä jolla joukkoliikenteen vuoroja vähennettäisiin Lopelta Helsinkiin. Linjalla on selkeää käyttöä ja kuntamme ei hyväksykään linjan lopettamista. Tämä valitettavan yleistä, että linjoja esitetään koko ajan lopetettavaksi ja haaste työmatkaliikenteelle ja sen myötä Helsingin seudun työvoimatarpeelle kasvaa koko ajan. Täytyy todella toivoa, että nyt kun valtio ohjaa selkeästi lisää rahaa kaupunkiseutujen joukkoliikenteeseen niin saamme jatkossa panostuksia myös kehysalueiden liikenteelle. Uskon sen olevan myös kaupunkiseutujen elinehto.

Mitä vielä… esillä huomenna myös mielenkiintoinen seutukuntamme nuorisohanke Harppi-projeksi, jolla tuetaan nuorisolain (72/2006) mukaisesti nuorten aktiivista kansalaisuutta, nuorten sosiaalista vahvistamista tai nuorten kasvu- ja elinoloja. Meillä hanke ajoittuu tälle vaalikaudella vuosille 2008-2011 ja hyvä osa nuorten syrjäytymisen ehkäisyn hoitamista tai sen estämistä tai vähentämistä. Listalla myös Keravan Petrin esitys Kantatie 54:n ns. Kaakkomäen notkon saamiseksi varoituksien piiriin. Petrin kanssa tein asian eteen pitkään työtä ennen tätä aloitettakin, mutta kiven kovaa tiehallinto väittää tietävänsä, että tämä usein hallasta ja liukkaudesta kärsivä notko ei ole vaarallinen. Ne lukuisat läheltäpiti-tilanteet eivät ole mapeissa ja kansioissa ja mm. tältä ”talvelta” tilanne jossa vain paikallisen asukkaan hyvä tilanteen lukutaito ja pientareelle ajo pelasti todennököisesti ihmisuhreiltakin. Esitämmekin kuntamme kantana, että tässäkin asiassa arvostettaisiin paikallista tietämystä ja asiaa voitaisiin viedä eteenpäin. Kaksi liikennemerkkiä liukkaudesta olisi halpa satsaus.

Mutta tuo esityslistamme jälleen siis kokonaisuudessaan kuntamme kotisivuilla www.loppi.fi. Jos sieltä ajatuksia ja kysymyksiä nousee niin mielelläni niihin myös vastailen ja taustoja valotan. Huomenna illalla sitten vielä tarkoitus yrittää ehtiä Riihimäelle seuraamaan naapurimme valtuuston kuntaliitoskäsittelyä. Täytyy toivoa, että meillä siis tuo kh:n lista jouten läpi.

Kommentit