Torstai, 03.03.2011

Blogi, torstaina 03.03.2011

”Taas uusi eduskuntapäivä aloitetaan. Huomenta kaikki vaan”. Vähän mukaillen opeaikojeni suosikkilaulua. Hymyssä suin siis vaikeiden asioiden kimppuun. Hymy aika usein auttaa ainakin jaksamaan. 

Mutta tänään ajattelin aamun avata hieman sporttia pohtien. Oslosta tulee nyt mukavasti mitaleja. Näyttää toimivan paremmin tämä ”älä odota mitään – saat paljon” -taktiikka. Ei siis liikoja paineita urheilijoiden niskassa niin näyttää luistavan. Mutta eihän tämä toki sellaista ole mitä pitäisi olla. Mäkihyppy on jonkinlaisessa kriisissä ja myös yhdistetty on alamaissa. Onneksi sentään hiihdossa nyt pitkän odotuksen jälkeen miehissä kullankimallusta. Mutta kultamiehen Matti Heikkisen puheet ovat se mitä kannattaa kuunnella. Miten suomalainen huippu-urheilu nyt oikein voi?

Haluan nyt alkuun alle viivata, että nämä sportin rahat eivät tule siis valtion budjetista vaan ns. veikkausvoittovaroista, joita ei edes lain mukaankaan saa käyttää muuhun kuin urheilun ja kulttuurin rahoittamiseen. Pelisäännöt luo ns. jakosuhdelaki joka määrittelee mihin RAY:n, TOTO:n ja Veikkauksen voittovarat tulee käyttää. Tämä on saanut nyt hienoista hyväksyntää myös EU:nkin suunnasta eli pelimonopolimme voi ainakin hieman paremmin hengittää nyt. Toki iso vaara on tuo suomalainen monopolikäsite mikä oikeasti on siis edelläolevien toimijoiden mukaisesti tripoli. Itse siis kannatan sitä, että pian luodaan yksi uusi toimija jonka alla nämä nykyiset voivat jatkaa toimintaansa ohjaten varat nykyisen jaon mukaisesti. Muuten edessä on EU:n kova koura ja monopolin tuhoutuminen ja sen jälkeen sporttimme onkin vakavan paikan edessä. Samalla pitää pohtia myös ns. osittaisen lisenssijärjestelmän luomista pelimaailmaan jotta saamme myös nettimaailman pelifirmat mukaan yhteisen valvontaan ja myös voitonjakoon. Tämä tuntuu osalle tai suurelle osalle olevan todellinen mörkö ja itseasiassa jos emme näin toimi on edessä todellinen mörköjoukko. Järki pitäisi nyt ottaa käteen.

Mutta kun näin toimisimme niin voimme turvata sportin rahat tulevaisuudessakin. Ja sen jälkeen pitää miettiä miten raha jaetaan. Itse kannatan vahvaa panostusta kunto- ja harrasteliikuntaan ja seuratoiminnan kehittämiseen. Sieltä se perusta luodaan huippu-urheilullekin ja suomalaiselle liikkuvalle elämäntavalle. Mutta miten sitten huippu-urheilu tulisi rahoittaa onkin iso juttu. Oma mallini lähtee siitä, että rahaa pitää ohjata nykyisen väliportaan hallinnon eli liittojen sijaan entistä vahvemmin suoraan urheilijoille ja heidän seuroilleen. Pitää saada hallintoa kevyemmäksi ja rahaa suoraan sinne missä sitä tarvitaan. Ruotsista kannattaisi ottaa mallia ja kuunnella vaikkapa suomalaisia nuoria urheilijoita. Itse pyysin syksyllä eduskuntaan asiantuntijoiksi juuri heitä mm. Mikko Lahtion ja Anna-Julia Kontion. Heidän viesti oli selkeä. Rahaa pitäisi ohjata niille urheilijoille jotka vielä hakevat viimeistä askelta maailman huipulle. Nykymalli hirveän helpolla muistaa vasta siinä vaiheessa kun voittoja tulee ja usein se vaikein ja kallein askel jää näin saavuttamatta. Katsokaapa nyt vaikkapa listaa kenelle urheiluapurahoja jaetaan. Voi hyvin kysyä kuka saa sponsorirahaa ja kuka tarvitsee urheilun julkista tukea. Itse sanoisin, että tukea heille jotka hakevat lopullista läpimurtoa siis kunto- ja harrasteliikunnan ohella.

Hei muuten tästäkin laajemmin ja monesta muustakin vaalisivuillani olevassa Heinonen 2011 Linjanvetoja -vaaliohjelmassa. Kurkatkaapa sieltä lisää.

Mutta tässä jotain aamutuimaan. Mitä mieltä te olette? Pitääkö urheiluun ja liikuntaan panostaa?

Nyt minä suuntaan ympäristövaliokuntaan, sitten sivistysvaliokuntaan, sitten ryhmäkokoukseen, tapaamiseen, kyselytunnille, lehtihaastatteluun jne. Normipäivä.

… 

Tukiryhmään liittyneitä:

 

Liisa Kjäll, eläkeläinen, Janakkala

Margit Ojala, maanviljelijä, Janakkala

Pia Eskelinen, Caddie master, Janakkala

 

 …

Tukiryhmään liittyneitä:

Pekka Aarnio, Loppi
Kai Halme, Riihimäki
Annika Nurmi, opiskelija, Hausjärvi
Julia Markkanen, opiskelija, Riihimäki
Kaija Mikkola, yrittäjä, Loppi
Heikki Mikkola, motocross-legenda, yrittäjä, Loppi
Jysky Tengman, yrittäjä, Riihimäki

Tämän päiväinen eri lehtien Häme-kampanja on saanut upean vastaanoton. Tukiryhmään koko ajan uusia tukijoita eri kunnista ja lisäilen niitä tänne tässä kun töiltäni ehdin. Koko lista siis jo nyt näkyvissä siis tuolla kampanjasivujen puolella. Jos et vielä mukana ole ja haluat mukaan niin se onnistuu myös sitä kautta.

Päivä edennyt aikalailla erikoisissa tunnelmissa. Asiat eivät etene. Eivät kertakaikkiaan ja näyttää siltä, että sutta ja sendunkaa saadaan. Palaan yksityiskohtiin ja mielipiteisiini kun asiat julkisiksi. Nyt ei kuitenkaan näytä missään tapauksessa hyvältä.

Tänään päivällä myös yksi iso valtakunnallinen lehti teki erikoisjuttua Henna Virkkusesta, Sampsa Katajasta, Petteri Orposta ja minusta. Viikon kuluttua näette ja kuulette lisää. Aika makea juttu upeasta ystäväporukastamme. Mutta ei siitäkään nyt sen enempää.

Ennen kyselytuntia sain vielä vieraakseni serkkuni Erjan ja Teron puolisoineen ja olikin mukana hetki ensin kahvilla ja sitten vielä hieman taloonkin tutustuen ennen kyselytuntia. Tuliaisiksi Tampereen serkulta tottakai isopaketti superterveellistä Tapolan mustaamakkaraan. Kiitos paljon. Mutta nyt töiden pariin takaisin.

 

Kommentit