Keskiviikko, 02.03.2011

Blogi, keskiviikkona 02.03.2011

Eilen saimme aika odotetun tiedon joka veti jälleen mattoa alta populistisilta puheilta. Lehdissä muutamat oppositioedustajat ovat saaneet läpi viestiä, että nykyhallituksen aikana tuloerot olisivat Suomessa kasvaneet. Ihmettelenkin miten nämä väitteet ovat päässeet mediassa läpi. Mutta toivotaan, että ei enää. Sillä eilen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT julkisti tuoreimmat tiedot ja ne osoittavat, että Kataisen johdolla tehdyt veromuutokset ja etuusparannukset mm. takuueläkke ja lapsilisien ja muiden etuuksien tasokorotukset ja indeksiin sitomiset ovat itseasiassa pienentäneet tuloeroja tämän vaalikauden aikana. Oppostio on toivonut näitä selvityksiä ja nyt ne siis tulivat. 

Itseasiassa tämä laaja puolueeton tutkimus osoittaa myös sen, että nyt toteutettu vihreä verouudistus on onnistunut hyvin niin ympäristön kuin myös sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kuin myös työnteon kannattavuudenkin näkökulmasta.

Katainen totesikin eilen, että tämän VATT:n mukaan ”voitaneen arvioida, ettei edellisten hallituskausien politiikan perintö ole yhtä oikeudenmukainen”. Katainen totesi samalla, että nykyisen hallituksen toimet tuloerojen supistamiseksi ja köyhyyden poistamiseksi ovatkin olleet ”aivan omaa luokkaansa verrattuna edeltäviin aikoihin”.

Tämä onkin totta. Olemme parantaneet perusturvaetuuksien tasoa nyt neljän vuoden aikana noin 730 miljoonalla eurolla. Kun katsoo aikaa taakse päin niin huomaa helpolla, että nyt tehdyt tasokorotukset ja parannukset ovat enemmän kuin neljällä edellisellä hallituskaudella yhteensä. SDP:n ja keskustan hallituskaudella 2004-2007 vastaavat parannukset perusturvan tasokorotuksiin olivat noin 250 miljoonaa euroa.

Se siis siitä sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.

Ja aivan merkittävää on sekin, että eilen maaliskuun 1. päivänä tuli voimaan takuueläke, joka paransi kaikista pienimpiä eläkkeitä jopa 170 euroa kuukaudessa. Ja eilisestä eteenpäin myös sosiaalietuudet mm. lapsilisät on sidottu indeksiin. Tämän myötä perusturvaetuudet seuraavat jatkossa hintojen nousua automaattisesti ja täten säilyttävät ostovoimansa ilman tarvittavia aktiivisia päätöksiä. Joku tuossa arvosteli ensimmäistä indeksikorotusta lapsilisiin. Se on totta, että indeksi korotukset eivät ole suuren suuria, mutta pitää muistaa että ne eivät olekaan tasokorotuksia vaan nimeenomaan automaattisia korotuksia jotka takaavat sen että kyseisten etujen ostovoima ei heikkene vaan pysyy samana koko ajan. Tähän nippuun tulee minusta ensi hallituskauden alussa saada myös opintotuki, joka on siis itseasiassa nyt enää ainoa sosiaalietuus joka ei ole indeksiin sidottuna. Kestämätön tilanne sinänsä ja olen itse sen korjaamiseen sitoutunut.

Mutta sitten se kolikon toinen puoli.

Vaikka räingit näyttäisivät, että nyt on paremmin kuin neljä vuotta sitten niin se ei auta mitään jos henkilökohtaisella tasolla on toisin. Ja näin valitettavasti aika monella on. Työttömyys on aina henkilökohtaisella tasolla tragedia. Sairastuminen jne.

Ja edelleen tänäänkin on yhtä totta kuin VATT:n laskelmat tuloeroista, että moni suomalainen joutuu tulemaan toimeen rahasummalla, joka on kaikilla mittareilla mitattuna riittämätön. Kohtuulliseen minimikulutukseen on arvioitu tarvittavan tänä päivänä asumismenojen jälkeen noin 575-660 euroa kuussa. Ja mikä on arki. Tänään pelkän perusturvan varassa elävälle yksinasujalle jää asumismenojen jälkeen kulutukseen vain 419 euroa.
Itseasiassa juuri inflaatio on syönyt vuosien varrella tulleet pienet korotuksetkin ja käteen jäävät tulot ovat jopa laskeneet. Juuri tätä varten nyt näitä etuuksia on sidottu indeksiin, että ne seuraisivat hintojen nousua reaalisesti koko ajan.

Hei aikalailla pohdituttavaa on sekin, että esimerkiksi 2009 noin 150 000 suomalaisen kotitalouden tuloista yli 90 prosenttia koostui perusturvaetuuksista. Tällaisten hyvin pienellä toimeentulevien perheiden määrä on 1990 vuodesta kaksinkertaistunut. 

Tämän takia pelkkä indeksiin sitominen ei riitä. Tarvitaan tasokorotuksia, mutta tarvitaan ennen muuta työtä kaikille luova ja tarjoava verouudistus. Ja juuri siksi me olemmekin nyt ainoa puolueena sitoutuneet siihen, että työntekijöiden ja eläkeläisten ostovoima vahvistuisi myös ensi vaalikaudella ja maahan saataisiin lisää työtä. Niin että työnteko olisi kaikissa tilanteissa kannattavaa.

Mutta sen rinnalla tarvitaan riittävä tukiverkko joka toimii trampoliinin tapaan eikä hämähäkin seittinä sitoen sisälleen. Tässä on siis tehtävää huomiseksikin.

Mutta nyt siis kello jo kohta seitsemän ja uusi päivä alkuun. Tukiryhmään jälleen uusia jäseniä eli kiitos mukaan liittyneille.

Tukiryhmään liittyneitä:

Lasse Österdahl, Riihimäen lukion ex-rehtori, opetusneuvos, Riihimäki 

…..

Nyt kohti Helsinkiä ja ympäristövaliokunta aamun alkajaisiksi.

…..

Päivä tänään aika vääntöä jälleen pääkallopaikalla. Kello nyt onneksi vasta 17.23 ja juuri Lopen Shellin baarin iltaparlamentin kautta kotiin. Syntymäpäiviä hieman tänään. Mutta eduskunnassa pariakin isoa asiaa eteenpäin eli ympäristövaliokunnassa maankäyttö- ja rakennuslaki ja nimenomaan tilaavievän kaupan sijoittumisen sääntelyä ja sitten sivistysvaliokunnassa ns. sora-lakia, joka antaisi jatkossa oppilaitoksille myös mahdollisuuden evätä opiskeluoikeuden jos henkilön jokin painava syy voisi aiheuttaa vaaraa esimerkiksi muille tai jopa itse opiskelijallekin opinnoissa. Homma ei aivan ongelmaton ja katsotaan saammeko tätä lainkaan valmiiksi tällä hallituskaudella vai siirtyykö seuraavalle porukalle.

Sitten pari tapaamista. Toisessa tapasin hyvän ystäväni pitkästä aikaa lounaalla ja sitten toisessa palaverissa kävimme läpi hieman yhden ehdokastiimiläiseni eli Fatbardhe Hetemajn eduskuntavaalikampanjan nykytilannetta ja askelmerkkejä jatkoon. Fade on todellinen kultakimpale ystävänä ja myös siitä olen super iloinen, että sain aikanaan hänet innostumaan myös politiikasta ja lähtemään mukaan eduskuntavaaleihin. Nyt teen täysillä töitä hänen kampanjassaan omani rinnalla ja unelmana Fadelle paikka eduskunnan suureen saliin. Ainakin Suomen Gallupin tutkimuksen mukaan se on todellakin nyt mahdollista ja Fade noussut kokoomuksen ehdokkaista neljän houkuttelevimman kärkeen. Eli edelle mm. useamman istuvankin kansanedustajan. Ja se ei kuulkaa ole ollenkaan pieni juttu. Fade ei feidaa. Tutustukaa ihmeessä: www.hetemaj.fi. Mielelläni kerron Fadesta lisääkin ja ohjaan teitä myös hänenkin puheille. Kannattaa.

Mutta nyt siis syntymäpäiviä viettämään. Tänään muuten varmistui Hämeen ehkä mielenkiintoisin kampanjakiertuekin. Palataan siihen jossain välissä.

 

 

 

Kommentit