Tiistai, 01.03.2011

Blogi, tiistaina 01.03.2011

Uusi tukijoita:

Risto Lahdensalo, insinööri, Riihimäki

Liity sinäkin!

….

Tänään tulee vuosi isyyttä täyteen. Olleet upeita aikoja ja antaneet aivan valtavasti. Olen tarkoituksella halunnut pitää lapseni ja perheeni poissa julkisuudesta. Ei ratsasteta heillä ja annetaan lasten aikanaan itse päättää mitä tekevät, mutta tuo isyyskin on juhlimisen arvoisen juttu. Onnen juttu.

Tänään muutenkin mielenkiintoinen päivä. Kello jo yli seitsemän ja kohta Helsinkiä kohden. Aamusta ensin ympäristövaliokunta mm. Selkämeren kansallispuiston parissa ja sitten sivistysvaliokuntaa ja täysistuntoa. Illalla vielä Lopella palaveri koulukeskuksemme Elmolan liikuntasalin parissa. Lopen Floorballteam on nousstu 15-vuotiaissa pojissa maamme kovimpaan kärkeen. Kyllä, 8000 asukkaan kunnasta sellainen joukkue kasaan ja nyt pojat pelaavat SM-sarjaa ja edessä näyttää olevan plyaoffitkin. No salimme on tehty 90-luvun alussa muutaman metrin liian lyhyeksi säbään ja jälleen kerran, nyt jo toisen kerran, se estää huippusalibandyn pelaamisen Lopella. Tänään aiheen parissa palaveeraamme. Mutta sitä ennen jo töitä vaikka mitä.

Lisää tukijoita:
Meri Virtala, opiskelija, Nastola

Kello 20.18 ja hetki sitten kotiin. Kiitokset isänkin onnitteluista. Tuntuipa hassulle saada onnitteluja tästäkin, mutta ymmärrän hyvin tämän vuoden jälkeen, että tässä on todellakin onnittelemista. Parasta elämässäni. Ja toivotaan, että kaikilla jotka haluavat olisi tähän myös mahdollisuus. Niin se ei kuitenkaan kaikkien kohdalla valitettavasti ole.

Mielenkiintoinen päivä. Neuvotteluja, palaverejä, vääntöä, kääntöä ja neuvottelua. Itse en ole lainkaan tyytyväinen ympäristöministeri Paula Lehtomäen jätelakiesitykseen ja näyttää pahasti siltä, että järkeä emme siihen saa edes ympäristövaliokunnassa. Tänään päätökseen myös toinen iso juttu, kun valiokunta hyväksyi valtioneuvoston juhlaistunnon päätöksen perustaa Selkämeren kansallispuiston. Esitys meni sinällään eteenpäin, vaikka itse olisikin ollut valmis rajaamaan kansallispuistoa vastustaneiden Varsinais-Suomen kuntien alueet sen ulkopuolelle. Tähän ei enää valmiutta löytynyt ja nyt tämäkin Lehtomäen esitys näin eteenpäin. Sinänsä olen asian ja jutun takana. On upeaa, että voimme turvata myös tuleville polville näitä luontomme hienouksia, mutta juttujen pitäisi edetä alueiden asukkaat edellä eli niin että he sitoutuvat luonnonsuojelualueisiin niin kuin esimerkiksi Sipoonkorven kansallispuiston kanssa on ollut. Nyt asiassa oli sellainen runomisen meininkin ja se ei koskaan takaa parasta mahdollista lopputulosta. Mutta toivotaan, että rinnakkaiselo tälläkin alueella lähtee käyntiin ja mm. kalastus ja metsästyskin säilyttävät perinteikkäät paikkansa.

Ympäristövaliokunnassa vielä isoja ja vaikeita asioita pino pöydällä ja nämä kokoukset käyvät yksinkertaisesti vähiin. Yritetään parhaamme. Sama tilanne myös sivistysvaliokunnassa ja sielläkin ruuhkaa ja loppukiriä. Pääsemmekö kaikkien asioiden kanssa maaliin niin se selvinnee loppuviikon aikana.

Tänään muuten näimme erikoisen näytelmän nykyhallituksen sivistyspolitiikan ympärillä. Pääministeri Mari Kiviniemi erikoisella tavalla lähti arvostelemaan oman johtamansa hallituksen sivistyspolitiikkaa. Arvostelun piti kai osua vain opetusministeriimme Henna Virkkuseen. Taisi samalla Kiviniemi unohtaa mm. sen, että Virkkusen johdolla on ensimmäistä kertaa maamme historiassa ohjattu peruskoulun laadun parantamiseen yhteensä 200 miljoonaa euroa. Tämän muuten kepu lupasi demarien kanssa jo edellisenkin hallituksen alussa, mutta se lupaus petettiin samantien. Nyt Virkkunen on homman hoitanut ja tällä rahalla on onnistuttu pienentämään mm. peruskoulun luokkakokoja, käynnistämään yli 20 000 kerhoa kouluihin joissa mukana on yli 250 000 lasta ja nuorta, on lisätty rahaa miljoonia erityis- ja tukiopetukseen. On lisätty miljoonia opettajien täydennyskoulutukseen. Ja samaan aikaan on uudistettu yliopistolaki yliopistojen aloitteen mukaan 2020-luvulle ja esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen on lisätty lähes 12 000 opiskelupaikkaa.

Voisi hyvin kysyä, että eikö pääministeri Kiviniemi oikeasti seuraa mitä sivistyspolitiikassa tapahtuu?

Uskallan melkein sanoa, että Virkkunen on ollut nyky hallituksen aikaasaavin ministeri ja hieman näyttikin Kiviniemen kritiikki sellaiselta kateuden katkeralta. Virkkunen on tehnyt liikaa ja saanut liikaa aikaiseksi. Ja tästä samasta oli muuten kyse siinäkin kun keskusta kaatoi peruskoulun tuntijakouudistuksen. Nousi pelko, että tasa-arvon lisäämisestä, koululiikunnan lisäämisestä ja taito- ja taideaineiden lisäämisestäkin pisteet menevät Virkkuselle ja kokoomukselle. Tätä ei sallittu ja lasten ja nuorten koulu laitettiin pelin politiikan nappulaksi. Surullista. Tällaista ei muuten olisi Matti Vanhasen aikana päässyt käymään. On siis eroja.

Mutta itse siis todellakin toivon, että opetusministerin salkku ei mene ensi hallituksessakaan vääriin käsiin. Kiviniemi jo tänään ilmoitti, että se kuuluu keskustalle. Siis kaksi kuukautta ennen vaaleja. Ennen kuin yhtään ääntä on annettu ja eduskuntaa valittu Kiviniemi jakaa jo uuden hallituksen salkkuja. Taitaa olla sukua sille samalle ylimielisyydelle mistä saimme esimakua jo jokinaikaa sitten kun Kiviniemi puhui jo itse ”seuraavasta hallituksestaan”. Ei sellaistakaan ole ennen nähty. Jokainen tyylillään.

Mutta minä sanon, että nyt malttia. Käydään keskusta vaalit ensin ja katsotaan mitkä puolueet ovat hallituksessa ja jaetaan sitten vasta salkkuja ja toivottavasti silloinkin vastuullisille toimijoille. Kansa päättää.

Tänään illalla vielä mielenkiintoinen palaveri Lopen kunnantalolla Lopen Floorball Teamin kanssa. LFT:n 96 pojat ovat nousseet raketinlailla maamme salibandyn kuumimpaan kärkeen SM-sarjassa ja nyt heidänkin kohtalokseen on koitunut jo muutaman metrin pieni Elmolan liikuntasali. Aikanaan Lopen Laakan 1. divisioonapelit jouduttiin jo pelaamaan Riihimäellä ja nyt LFT:n junnujen liigapelit ties missä Espoossa ja muualla. Itse esitin pari vuotta sitten että olisimme Elmolan laajennuksen hoitaneet samalla kun teimme nyt jo valmiin ja käytössä olevan uuden B-koulun. Silloin esitykseni ei kannatusta saanut ja jäi taustakeskustelun varaan. Onneksi sentään juuri ennen B-koulun rakentamista sain esitettyä ja korjattuakin sen, että uusi talo rakennettiin riittävän kauas Elmolasta. Suunnitelmista talo oli niin että laajennusmahdollisuutta ei enää sen jälkeen olisi ollut. Onneksi olimme Grönholmin Saijan kanssa silloin valppaina. Mutta nyt siis Elmolan pienuus jälleen kiusana ja tänään sovimme urheiluväen ja muiden kanssa, että asiaa selvitellään nyt laajasti. Eli sportin lisäksi esille otetaan myös päivähoito, koulujen tarve, mutta myös mm. ikäihmisten kasvava liikuntatilatarve. Josko vaikka tästä kuitenkin löytyisi toteuttamiskelpoinen hanke? Ehkä. Se olisi oikeus ja kohtuus.

Tänään myös pitkät neuvottelut Lopen koulutilanteista. Itse olen sitoutunut siihen, että Länsi-Lopen koululle ja Pilpalan ja Kormun koululle annetaan nyt työrauha. Olemme vatvoneet kouluverkkoa ihan liian kauan ja nyt on aika antaa kylille, kouluille, opettajille ja lapsillekin työrauha. Tänään tätä kävimme läpi ja mm. sitä miten voimme kehittää esiopetusta jatkossakin kyläkouluilla. Se vaatii jo tulevana syksynä joitakin askelmerkkejä. Mutta hyvää on se, että juuri sen takia, että pieniä lapsia on paljon. Hyvä merkki eläville kylillemme. Pian saamme, toivottavasti toukokuussa, mm. lainvoimaiseksi uuden Kormu-Launosten osayleiskaavan ja se tuo alueelle kymmeniä ja jopa satoja uusia tontteja ja niistä monet tulossa myös myyntiin. Uskon, että se jo yksin tuo erittäin merkittävän piristysruiskeen koko Itäiselle-Lopelle eli Kormun koulun alueelle. Ei ole koululla hädän päivää uskon minä.

Myös Pilpalassa on tonttitarjontaa kartoitettu ja uusia taloja rakentuu koko ajan ja myös Länsi-Lopella on tulossa iso ryhmä esioppilaita. Eiköhän se elävä maaseutu ja kylät ole pian meidän todellinen valttikortti vain 80 km päässä pääkaupunkiseudusta. Miettikääpä sitä.

Mutta nyt jo ilta. Juuri mielenkiintoinen gallup Uudellemaalle. Olemme kokoomukselle saamassa sieltä hyvän tuloksen jälleen. Ehkä yksi paikka miinusta ja toivotaan että ei sitäkään. Mutta iso uutinen oli se, että Paavo Väyrynen on nyt putoamassa eduskunnasta siirryttyään Uudellemaalle ehdokkaaksi. Olisikin aika jymy-yllätys kun mies jo ehti haastaa Stubbin taisteluun ulkoministerin salkusta. Siis senkin salkun olisi keskusta halunnut jo jakaa ennen eduskuntavaaleja ja näköjään vielä miehelle, joka ei näytä edes eduskuntaan pääsevän ainakaan tuon gallupin mukaan.

Mielenkiintoinen kevät siis tulossa. Taistelu eduskuntapaikoista tulee olemaan kova läpi koko maan. Ja ei yhtään tiedä kuka siellä toukokuussa istuu ja mistä puolueesta. Käydään siis vaalit ensin.

 

 

Kommentit