Torstai, 03.01.2008

Blogi, torstaina 03.01.2008

Paluu arkeen. Näin on viikon loman sitten vietetty ja jälleen aika ryhtyä oikein kunnolla töihin vaikka tammikuussa vielä hieman rauhallisempaa onkin. Tänään kevääksi sovittu jo muutamia tapaamisia ja yksi seminaarinpuheenjohtajuuskin heti helmikuulle jne. Tästä se siis alkaa.

Tänään hieman valmistautumista viikonlopun Riihimäki-ralliin ja näyttää siltä, että kaiken pitäisi olla kunnossa. Hankia ei ole, mutta tiet jäässä ja tiedän, että Bitterin Rikun johdolla Riihimäen UA tavan mukaan hoitaa tiet rallin jälkeen alkua parempaankin kuntoon jos kulumia tulee. Se on itseasiassa tämän homman jatkon edellytys – tiehoitokuntien ja maanomistajien kanssa rallien järjestäjien on hoidettava hommat 110 prosenttisesti. Niin jatkossakin voimme tätä hienoa harrastusta harrastaa. Itseasiassa erittäin hyvin tiehoitokunnat ralleihin suhtautuvatkin – ehkä osaksi juuri tästä syystä. Kisan jälkeen tiet lanataan ja osa karhutaankin ja soraa ja muuta tarpeen mukaan. Niin ja samalla kylätoimikunnat, urheiluseurat ja koulut yms. saavat hyvän paikan pitää pikkupuffettia ja rallimakkaragrilliä kotinurkilla. Myynti taattu. Tänään hain ajokengät ja lämpökengät matkaan ja Rovaniemeltä bussi otti kyyntiin ajopuvut. Tänään myös varmistui rallin mediatapaaminen lauantain aamupäiväksi. Tarkoitus Karita Tuomolan ja Markus Pöyhösen kanssa olla median tavattavissa aamulla ennen rallin alkua.

Politiikankin saralla alkaa pikku hiljaa jälleen tapahtua. Seutukunnan asiat olleet esillä myös välipäivinä ja katsotaan nyt miten Janakkalan kanssa käy. Miten Janakkala asiansa mm. terveydenhoidon suhteen hoitaa. Uskoisin, että ainakin Tervakosken suunnassa haluja katsoa myös Riihimäki kortti loppuun peruspalveluidenkin näkökulmasta kun Lopen ja Hausjärven tapaan sieltäkin käydään kaupoissa ja muissa palveluissa Riihimäellä varsin luontevasti – luontevimmin. Toisaalta ymmärtäisin kyllä itse tuon Janakkalankin näkökulman, että he voisivat halutessaan hoitaa palvelut itse. Nyt puitelaki vaatiin perusterveydenhoidossa 20 000 asukkaan väestöpohjaa, mutta se Janakkalassa ei yksin täyty. Mutta on vain ajankysymys kun raja rikkoutuu. Janakkala nimittäin meidän Lopen kanssa kasvaa ylivoimaisesti nopeimmin koko Kanta-Hämeessä. Kummankin kasvu vuoden aikana varsin huikea 1,9 prosenttia. Janakkalassa nyt asukkaita 16 419. Muutamassa vuodessa olla tuossa rajassa jo kun kasvu tällaisena jatkunee. Ehkä voisi kannattaa panoksia laittaa puitelain toteutumisessa hieman toisiin suuntiin.

Riihimäen seutukunnalla menee muutenkin väestönkasvun suhteen mainiosti. Riihimäki ylittää 30 000 asukkaan rajan alkuvuodesta. Nyt kasvu oli 1,7 prosenttia eli väkiluku kasvoi vuodessa 460 hengellä. Hausjärvellä kasvu oli 0,5 prosenttia, mutta uskoisin, että tonttitarjonnan myötä sekin muuttuu. Koko seutukuntamme kasvu oli noin 650 henkeä eli 1,5 prosenttia, kun Hämeenlinnan seutu jää alle prosenttiin ja Forssa vain juuri ja juuri plussalle. Forssan seudulla väestömäärä kasvoi 0,1 prosentilla. Niin ja mielenkiintoista on sekin, että Riihimäki kaupunkinakin kasvaa määrällisestikin nopeammin kuin Hyvinkää. Riihimäen seudulla siis kortit hyvit kädessä. Tärkeää nyt vain huolehtia siitä, että myös kasvu jatkuu ja jatkuu hallittuna ja peruspalvelut voidaan tuottaa jatkossakin järkevästi. Ehkä järkevää pohtia näitä asioita jatkossakin yhdessä.

Nato-keskustelu on käynyt tai jatkunut myös kiivaana. Itse kannatan keskustelua ja selvityksiä ja niiden julkisuutta. Natosta en osaa vielä sanoa mitään. Siksi minustakin on järkevää, että nyt eri näkökulmia tutkaillaan ja selvitetään ja tehdään sitten ratkaisuja kun pöydällä on tieto siitä mitä Nato-tarkoittaa, mitä EU:n turvatakuut tarkoittaa, mitä Bildtin esittämä Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustusyhteistyö tarkoittaa, mitä omat puolustusvoimamme tarvitsee jos jatkamme näin jne. Nämä tiedot kun on pöydässä niin asiasta voi keskustella ja lopulta päättää ilman 70-luvun mörköjä ja turhaa pelottelua tai ilman turhaa Nato-intoiluakaan. Siihen tai niihin ei mitään syytä vaan järkeen ja selvityksiin nyt kaikki voimavarat.

Siis tuo tuorein puolustuspoliittinen pelinavaus pohjoismaalaisittain oli eilinen Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtin esitys tai pohdinta siitä, että Pohjoismaat ja Baltian maat voisivat tiivistää puolustus- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötään. Ehkä tässä onkin järkeä vaikka oman haasteensa asialle tekee se, että Pohjoismaista EU:hun kuuluu vain Suomi, Tanska ja Ruotsi. Tanska kuuluu lisäksi Natoon, johon Suomi ja Ruotsi eivät kuulu. Norja taasen ei kuulu EU:hun, mutta kuuluu Natoon ja niin Baltian maista kaikki eli Viro, Latvia ja Liettua ovat sekä EU:n että Naton jäseniä. Puhumattakaan sitten Euro-alueesta jne. Mutta ehkä tästäkin asiasta Kanervan kannattaa yksi hyvä keskustelu käydä kollegansa kanssa. – Yksi vaihtoehto minusta voisi olla tehdä yhdessä selvitystä tulevaisuudestamme Ruotsin kanssa – siis yhdessä selvittää eri vaihtoehtoja. Esimerkiksi yhdessä tutkia Nato-kortti ja muut mahdollisuudet?? Voisiko siinä olla järkeä?

Kommentit