Perjantai, 04.01.2008

Blogi, perjantaina 04.01.2008

”VASTAVOIMA VIRKAMIEHILLE” Tämä tämän perjantaisen Nykypäivä-lehden (4.1.2008) pääotsikko etusivulla pysäytti. Lehdessä valtiosihteeri Ilkka Oksala kertoo uuden sinivihreän hallituksen alkutaipaleesta ja työstään sosiaali- ja terveysministeriössä. Lehden sisäsivuilla kirjoitetaan pettyneistä virkamiehistä, jotka eivät ole päässeet viime maaliskuun eduskuntavaaleista yli. ”Pitkä liuta demariministereitä tarkoittaa myös sitä, että iso osa sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehistä on sosiaalidemokraatteja, jäsenkirjalla tai ilman. Vaikka ministeri vaihtuu, tämän palkkaama virkamies pysyy”. Oksala toteaa: ”..osa virkamiestä on hyvin pettyneitä viime eduskuntavaalien tulokseen. Ja näinhän ei saisi olla. Tällä ei ole mitään tekemistä perusvirkamiesten muuttumattomuus- ja jatkuvuusperiaatteiden kanssa.” ”Pääsääntöisesti murskaenemmistöllä, valtion virkamiesten puoluekanta ei millään tavalla näy varsinaisessa virantoimituksessa. Mutta ikävä kyllä, se ei kosketa, kaikkia”.

Jos entinen sosialidemokraattiministeri Erkki Tuomioja älähti, kun Puolustusministeriön osastopäällikkö 60-vuotisjuhlahaastattelussaan puhui Natosta. Tuomioja kirjoittaa kotisivuillaan: ”Ei ole kuitenkaan kohtuutonta edellyttää, että he virkatoimissaan toimisivat lojaalisti poliittisen johdon tekemien ja eduskunnan vahvistamien linjausten toteuttamiseksi.”

Voisi hyvin kysyä Tuomiojalta eikö tämä sama ohje kosketa myös hänen omia toveriveljiään? Ja nyt ei kyse ole vain mielipiteistä ja puheista vaan myös teoista.

Tuota samaa mitä Oksala esittää NyPä:ssä olen tosin kuullut jo viime vuoden aikana aiemminkin ja myös muiden ministerien hallinnonaloilta. Ehkä asia vaatii jotain…

Mielenkiintoinen on myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin esitys palvelumaksujen korottamisesta ja porrastamisesta tulotason mukaan. Kallin mukaan (Verkkolehti Apilassa) väestön ikääntyessä ja palvelutarpeiden kasvaessa on pohdittava palvelumaksujen korottamista ja maksut olisi Kallin mielestä kuitenkin porrastettava ihmisten tulojen ja varallisuuden mukaan. Kalli toteaa, että ”Minusta taksapolitiikkaa on tarkistettava roimemmin siihen suuntaan, että ne, joilla on kantokykyä osallistuvat entistä enemmän. Yhteiskunnan turvaverkko taas on pidettävä vahvana niiden osalta, jotka ovat tulottomia ja varattomia.”

Olen Kallin kanssa jälkimmäisestä lauseesta samaa mieltä. Turvaverkon on oltava sellainen, että jokainen maamme asukas voi tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksi. Järjestelmän tulee olla minusta sellainen, että jokaisesta huolehdittaan ja peruspalveluiden saatavuus turvataan. Mutta itse koen varsin erikoiseksi Kallin esillenostaman palvelumaksujen tulosidonnaisuuden. Minusta se ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. Verojärjestelmämme jo kerää selkeästi isommalla prosentilla varoja valtion kanssaan enemmän tienaavilta. Tämä on se pelivara mikä on ja sen tulee riittää. Erilaiset maksut erilailla tienaaville luovat maastamme aivan uudenlaisen. Enää kaikki peruspalvelut eivät olisikaan kaikkien saavutettavissa samoin ehdoin ja se murentaisi pikkuhiljaa nykyjärjestelmän. Nykyinen malli on hyväksi koettu ja sen rahoituksesta kannamme jokainen osamme voimavarojemme mukaan verojen muodossa. Ja veroja keräämällä jokainen osallistuu näihin kustannuksiin. Palvelumaksuissa voisi tapahtua niin, että itseasiassa tuloja ei tulisikaan – kun palveluita ei käytettäisi. Tämäkin osaltaan heikentäisi pallia. Palvelumaksut on siis omalukunsa ja omalukunsa on myös se onko tarpeen miettiä sitä ketkä näistä maksuista voitaisiin vapauttaa. Itse olen valmis maksamaan veroja ja kantamaan osaltani vastuuta peruspalveluista silloinkin kun niitä vähiten käytän.

Mielenkiintoisia asioita siis heti alkuvuodesta esillä. Tänään oma päiväni menee päivän osalta töissä ja iltapäivällä tarkoitus ehtiä Pekkalan mökille linnuille ruokaa lisäämään. Loppijärvi jo kerran vapautui jääpeitteestään, mutta eilen illalla aallot oli jälleen kahlittu ja järvi jäässä. Erikoista tämä Suomen suvi 🙂 BirdLife Suomi tiedottikin eilen, että varsin lämpimän talven johdosta monet linnut ovat jääneet talvehtimaan Suomeen. Normaalisti maassamme pesivästä noin 240 lintulajista vain noin 70 lajia jää talveksikin tänne, mutta nyt lajeja Pohjolassa on laskujen ja arvioiden mukaan lähes sata. Eilen radiossa kerrottiin, että Helsingissä on tavattu ensimmäistä kertaa tammikuussa myös jopa kirjosieppokin. Myös heinätavi on nähty vielä Uudenvuoden aikaan ja juotseniakin vielä eri puolilla maatamme. Ongelmaisempia ovat tietysti hyönteissyöjät jotka yrittävät sinnitellä yli pakkasten. Toivotaan, että jotain löytyy puunkoloista ja kaarnan alta ja sulavesistä.

Lintulaudoilla on myös ollut aikalailla hiljaista. Pekkalassa tali on tehnyt kauppansa, mutta muuten näyttää ruokaa vielä lumettomasta maasta löytyvän. Pidetään kuitenkin lintulaudat kunnossa. Ruokaa tarjolla ja pohjat kuivina. Pakkaset ja lumet varmasti vielä tulevat ja siksi hyvä pitää paikat kunnossa. Tuo kuivaaminen on myös tarpeen ettei vesikeleissä siemenet ja muut ala pilaantua. Kannattaa tarkistaa.

Kello 16.48 ja juuri kotiin. Ajopuku huomiseksi haettu Vanajanlinnan teamiltä ja itseasiassa kohta pitäisi vetäistä se myös päälle. Testaamme Arin kanssa autoamme vielä tänään Lopen Saukkolan EK:lla. Kaiken pitäisi olla kunnossa, mutta varmistetaan vielä.

Hämeenlinnan tai oikeastaan Parolan keikalla piipahdin myös Veripalvelussa avaamassa uuden luotusvuoden. Aamulla oli ollut aikamoista ruuhkaa, mutta puolenpäivän jälkeen sitten rauhoittui ja pääsin pedille ilman jonottamista. Hämeenlinnan SPR:n Veripalvelu on itseasiassa uudistanut hieman aukioloaikojaan. Monet ovat toivoneet enemmän ilta-aikoja ja huutoon on nyt vastattu ja nyt verta voi luovuttaa Palokunnankadulla ma, ti ja to klo 12–18 ja ke ja pe klo 11–16. Pieni vaiva – iso apu! Suosittelen ja kannustan meitä kaikkia yhteisiin talkoisiin.

Kotimatkalla sitten piipahdin vielä Pekkalan mökillä. Aamuinen pohdintani ruuan tarpeesta oli totta. Tintit olivat vasta vain pintaa herkutelleet taleista ja uudet talit saivat jäädä jääkaappiin odottamaan kylmempiä ja lumisempia kelejä. Niin ja löytyihän Hämeenlinnasta myös yksi kirjakin. Aika hyvä löyty antikvariaatista. Olin jo pois lähdössä kun ikkunassa silmiini osui Tabermannin Tommyn Unelma Kapina. Puuttui vielä – mutta ei enää. Etsivä löytää. Nyt kuitenkin Saukkolaan testeihin.

Testit takana ja uusi Mitsun kone toimi moitteettomasti. Kaiken siis pitäisi olla kunnossa huomenna ajettavaa 35. Riihimäki Rallian silmälläpitäen. Aamusta matkaan. Nyt siis hyvä hieman lepäillä ja vain olla.

Kommentit