Torstai, 02.12.2010

Blogi, torstaina 02.12.2010

”SDP:n käytöstä ei tarvitse ihmetellä. On helpompi perustella Paavo Lipposelle, Erkki Liikaselle ja Liisa Jaakonsaarelle, miksi äänestää vastaan kuin perustella kansalaisille Hakaniemen torilla, miksi äänestää puolesta”. ”Ei tarvitse olla kovin kummoinen populisti ymmärtääkseen tämän ajattelutavan.”

Näin SDP:n politiikkaa kuvaili ja taustoitti eilen Ben Zyskowicz. Populismi onkin oikea syy heidän toimintaansa ja se ajoi puolueen eri linjoille mm. presidentti Tarja Halosen, Paavo Lipposen, Erkki Liikasen ja Liisa Jaakonsaaren kanssa. Ja itseasiassa eri tielle kaikkien Euroopan muiden aateveljiensä kanssa. Eilen eduskunnassa valtiovarainministeri Jyrki Katainen ihmettelikin SDP:n toimintaa nimenomaan talousasiantuntemusta. Nimittäin yksikään asiantuntija – ei Suomessa eikä koko Euroopassa – ei ole puoltanut heidän kielteistä näkemystään Irlanti-pakettiin.

Katainen kiteyttikin demaripolitiikan näin: ”Jos heidän kantansa menisi läpi eri puolilla Eurooppaa, johtaisi se todennäköisesti hallitsemattomaan talouskatastrofiin ja näkyisi Suomessa massatyöttömyytenä”.

Eli kovilla korteilla pelaavat maamme demarit. Mutta toki itsekin ymmärrän heidän tilanteensa. Puolueen kannatus on ennätysalhaalla ja kun omia avauksia ei ole tullut on lasku vain jatkunut. Tosin tätäkin EI-päätöstä väritti sama vaihtoehdottomuus. SDP ei esittänyt omaa vaihtoehtoaan vaan totesi vaan että ei. Hyvin tyypillistä oppositiopolitiikkaa heiltä tällä hallituskaudella.

Ainoana oman vaihtoehtonsa esitti oikeastaan pikkuhiljaa johtavaksi oppositiopuolueeksi nouseva perussuomalaiset. Heidän viestinsä on ollut selvä. EU:sta pitää erota ja jatkaa yksin. Se on heidän vaihtoehtonsa.

Mutta tänään keskustelu vielä varmasti jatkuu ja iltapäivällä sitten kello 16 äänestämme paketista ja Euroopan ja EU:n tulevaisuudesta suuressa salissa. Uskoisin, että osa demareistakin näkee EU:n ja Euron kuitenkin tulevia vaaleja tärkeämpänä ja äänestävät Irlanti-paketin puolesta. Katsotaan olenko väärässä.

Kello nyt hieman yli seitsemän ja tässä Lopella vielä koneen ääressä. Kohta autonnokka Helsinkiä kohden ja aamusta kaksi ministeritapaamista. Keskustelemme ensin aamusta asuntoministeri Jan Vapaavuoren kanssa ASO-asumisoikeusasuntojen ajankohtaisista aiheista ja sitten ympäristöministeri Paula Lehtomäen kanssa haja-asutusalueiden jätevesiasetuksesta.

….

Kello 19.54 ja juuri Lopen Kokoomuksen valtuustoryhmän puolivälin tarkastuksesta kotiin. Pidimme erityisen iltakoulun ja aiheena siis valtuustokauden puolivälin krouvi. Lopen historian suurin valtuustoryhmämme on osoittautunut erinomaiseksi joukkueeksi ja olen tästä enemmän kuin iloinen. Porukalla siis hyvä yhteishenki ja yhteinen tekemisenmeninki ja se näkyy monessa. Itseasiassa ryhmämme vaikutusvalta on tätä kautta paljon suurempi kuin silloin jos ryhmä olisi kovin kaksijakoinen ja eri suuntiin vetävä. Luonnollisesti. Tänään kävimme siis läpi hieman mennyttä ja enemmän myös tulevaa mm. seutukuntamme Sote-muutoskuntayhtymäasiaa ja sen tulevaisuutta. Esillä myös palo- ja pelastustoimen ajankohtaiset asiat ja myös kuntamme tulevaisuuden paikallisetkin haasteet.

Mutta päivällä paljon myös aiheita eduskunnassa. Aamupäivää värittivät nuo ministerikuulemiset. Niiden sisältöön en vielä voi mennä, mutta aikanaan kun aiheet etenevät loppuun niin palaan varmasti. Esillä siis ASO-asuntoasiat ja tuo jätevesiasetus. Sitten sivistysvaliokunta ja ennen ryhmäkokousta vielä nopea piipahdus Sanomatalolla verenluovutuksessa. Luovutus siirtyi parilla viikolla flunssan takia, mutta tänään sitten 70. kerta tuli ojennettua käsi hyvään tarkoitukseen. Helmikuun alussa sitten taas seuraavan kerran kun kaksi kuukautta väliä kasassa.

Sitten EU:n ja Euron pelastusäänestykset isossa salissa ja olin turhan toiveikas SDP:n suhteen. He jäivät todennäköisesti ainoina demareina EU:n ja euron tukijoiden ulkopuolelle. Mm. Ruotsissa demarit halusivat EU:n jatkoa tukea ja turvata ja ehkäpä tässä on se suuri ero, että heillä vaalit juuri takana ja Suomessa edessä. Populismillä on nyt nostetta isommassakin puolueessa. Tänään jo SDP:n Liisa Jaakonsaari ryöpyttikin omaa puoluettaan kovasanaisesti blogissaan tyyliin porukkani teki Irlannin suhteen tyhmyyden. 

Ja taitaa tilanne vaan käydä SDP:ssä tukalammaksi, kun nyt puolueen edelle presidenttigallupissa ajoi jo myös perussuomalaiset. Järjestys siis nyt Kokoomus, Keskusta, Perussuomalaiset ja SDP:n. SDP:n kannatus vain 7 prosenttia. Gallupissa eduskunnan puhemies Sauli Niinistö oli jälleen täysin omaa luokkaansa. YLE Uutisten presidentinvaalitutkimuksessa Niinistö sai jo kannatuksen jolla hänet valittaisiin tällä hetkellä jo ensimmäisellä kierroksella suoraan maamme johtoon. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Niinistö saisi nyt annetuista äänistä peräti 56 prosenttia. Kakkonen Olli Rehn 12% ja kolmanneksi ohi SDP:n noussut Timo Soini 11%. Sitten Eero Heinäluoma 7%, Pekka Haavisto 5%, Päivi Räsänen 3%, Paavo Arhinmäki 3% ja Stefan Wallin 2%. Mielenkiintoinen gallupi joka varmasti kuumentaa tunteita vasemmalle entisestään. Mitäköhän siis näemme seuraavaksi?

No tästä on hyvä jatkaa. Pitää kuitenkin muistaa, että gallupit ovat aina gallupeja eikä niiden varaan kannata liikaa rakentaa. Työ kun tehdään hyvin ja rehellisesti sekä avoimesti niin uskon, että kunniankukko laulaa huomennakin.

….

Hei, huomenna muuten jälleen Hämeeseen hyviä uutisia. Vielä en voi kertoa, mutta huomenna kerron. Teille täällä ensimmäisenä.

Kommentit