Keskiviikko, 01.12.2010

Blogi, keskiviikkona 01.12.2010

Eilen illalla vielä kotiin tultuani sytytin yhden kynttilän. Tein sen Talvisodan syttymisen muistoksi. Kunnianosoitukseksi ja kiitokseksi isoäideillemme ja isoisillemme. Eilen tuli kuluneeksi 71 vuotta siitä, kun Talvisota alkoi Neuvostoliiton puna-armeija hyökättyä maahamme. Päivä oli siis 30. marraskuuta ja vuosi 1939.

Eilen talvisodan syttymisen muistotilaisuudessa Helsingin Karjalatalossa puhunut puhemiehemme Sauli Niinistö kiteytti kyllä kiitollisuuden ja kunnioituksemme upealla tavalla puheessaan. Niinistö puhui talvisodan ihmeestä, mutta myös toisesta ihmeestä. Siitä miten vaikeuksien kautta maastamme on rakentunut maailman menestynein maa.

Niinistö totesi, että ”talvisodan jälkeen päädyttiin jatkosotaan, jatkosodan jälkeen sotakorvauksiin, niiden jälkeen puolestaan maan jälleenrakentamiseen, ja sekään ei riittänyt sille sukupolvelle, joka nuo asiat selvitti. Tuli myöskin kysymys tulevaisuudesta, ja sellainen ajatus, että minun lapsillani pitää olla paremmin kuin mitä minulla on ollut. Tämän vuoksi tuo sukupolvi vielä uhrasi omasta olemisestaan sen eteen, että lapset saavat koulutuksen – sen ainoan tien, joka johtaa parempaan kuin mitä itsellä oli ollut”.

” Tässä maassa ei ollut materiaa. Ei ollut sellaisia rikkauksia, joilla ihmeitä luodaan. Mutta suurempi ihme luodaan hengessä, ja sitä oli – se oli talvisodan tulevaisuuteen suuntautunut ihme”.

Puhemies Sauli Niinistön puhutteleva puhe kokonaisuudessaan Verkkouutisten sivuilla.

…….

Tänään aamulla jo ensimmäisiin kokouksiin ja kohta sivistysvaliokuntaan ja sitten Kokoomusnuorten kanssa Studia-messuille Messukeskukseen. 

….

Niin ja jotain hieman pilke silmäkulmassakin. Lehdet kovasti hehkuttelevat itsenäisyyspäivän linnanjuhlien pukuloistosta. Moni naiskansanedustaja on jo paistatellut lehtien sivuilla uusissa juhla-asuissaan kertoen miten ja mitä tänä vuonna on luvassa. Minäkin paljastan asuni tänään iltapäivällä täällä blogissa. Pidetään vielä jännitystä yllä. 

 

…..

Kello 16.03 ja istun eduskunnan museoidussa ”hytissäni”. Päivä mennyt vauhdilla valiokunnissa ja sitten puolitoista tuntia ennen täysistuntoa vielä Helsingin Messukeskuksessa Studiamessuilla. Olin lupautunut Kokoomusnuorten osastolle mukaan ja tyytyväisenä huomasin, että kokoomus oli sielläkin se puolue joka eniten väkeä paikalle houkutteli ja minkä osastolla kuhinaa riitti. Kokoomusnuoret ahkeroivatkin todenteolla ja tuon puolitoistatuntisenkin aikana taisi jonkun toistakymmentä uutta nuorta liittyä kokoomusnuoriin. Muutaman kanssa myös sovimme jatkotapaamisen ja kustuin heitä myös eduskuntaankin. Nuorilla kova kiinnostus kokoomusta kohtaa ja hyvä niin.

Messukeskuksessa Studia jatkuu vielä huomenna ja silloin kokoomusnuorten osastolla Ben Zyskowicz eli poiketkaapa moikkaamassa Benkkua jos messuille huomenna olette suuntaamassa.

Nyt jo siis täysistunnon kuumempi alkuosa takana. Demarit luikertelivat irti eurooppalaisesta yhteissopimuksesta EU:n ja euron tulevaisuuden turvaamiseksi. Myönnän, että itse luulin jo demarien Suomessakin eurooppalaisten aateveljien ja -sisarien tapaan tukevan yhteistä hanketta, mutta liikojapa luulin. Heinäluoman himo tehdä vakavalla asialla sisäpolitiikkaa oli liian suuri ja pelaaja ei kaukalostaan päässyt ja nähnyt suurempia kenttiä vaan käpertyi tiukasti kakkosdivarin pelipaikkaansa. Voisi ehkä kiteyttäen kysyä, että miksi Ruotsissa demarit kannattavat Irlannin ja EU:n pelastamista ja  takauksia, mutta meillä demarit ei? Yksinkertainen vastaus: Ruotsissa vaalit on takana, meillä edessä. Niin se vaan on. Ja mielenkiintoista oli, että SDP käänsi Urpilaisen johdolla nyt myös selkänsä tasavallan presidentti Tarja Haloselle joka on asettunut tukemaan hanketta ja nähnyt sen ainoaksi mahdolliseksi tieksi. Mytta sen sijaan tyytyväisenä kuuntelin sitä miten keskusta on vankasti nykyään EU:n takana ja hoitamassa tilannetta. Välillä näyttää jopa siltä, että kiltimme ja nöyremmin EU:ssa kuin aina tarvisisikaan olla. Joskus olisi hyvä sanoa se tiukkakin sana. Mutta keskustelu jatkuu ja nyt kahvit ja sitten takaisin saliin.

Niin lyhyesti vielä päivän kova uutinen. Saimme juuri tiedon, että vääntömme ja kääntömme palkittiin. Valtatie kakkonen sai lisärahaa ensi vuoden budjettiin ja ensi vuonna saamme kuntoon korjausta vaille olevan tieosuuden Karkkila-Forssa välillä. Meille hämäläisille tärkeä juttu ja tyytyväinen oli myös satakuntalainen kollegani Sampsa Katajakin jonka kanssa asiaa olemme esillä pitäneet ja neuvotteluja käyneet. Tärkeä oli Sampsalle myös se viesti, että tuo Forssassa kohti Poria menevä tieosuus tullaan nyt myös kuntoon saattamaan. Hyviä uutisia siis.

Mutta nyt takaisin istuntoon.

….

Olipahan istunto. Surullinen maamme demarien tilasta. Ehkä se tässä päälimmäisenä mielessä ja se miten Eero Heinäluoma heiluttaa sekä puolueensa häntää että koko koiraa. Tuli mieleeni jotenkin viime helmikuun toimenpiteet. Pelaaminen on niin verissä ja politikointi. Surullista. Tällä hetkellä todellakin toivon, että ensi kevään jälkeen maahamme saadaan vastuullinen hallitus ja populistipuolueet jäisivät oppositioon. Sen tosin vaalit sitten ratkaisee. Itse luotan, että kansa näkee näiden populistipuolueiden ohi todellisen tilanteen ja vastuunkantajat. Näin uskon.

Illalla sitten vielä Hyvinkää-Riihimäen talousalueen uuden Hyria koulutuksen keskusteluilta oppilaitoksen johdon ja omistajakuntien kesken. Yhdistimme suuren määrän pieniä ja suurempia toisenasteen kouluttajia yhdeksi uudeksi Hyria toimijaksi ja pikkuhiljaa synnytystuskien ja muutoksen kautta talo alkaa muotoutua kohdalleen. Ymmärrän hyvin, että mm. toimintapojen ja muun harmonisointi on aiheuttanut hämmennystä ja hampaankiristystä ja en kyllä itse ymmärrä, että monessa asiassa tieksi on valittu se vähimpään tai pienimpään harmonisointi. Minusta perustellumpaa olisi ollut keskiarvo tai jopa yläraja kun tavoitteenamme on kuitenkin korkeatasoinen ja laadukas toisenasteen opinahjo huomennakin.

Omistajakuntien puheenvuorossa itse kiteytin toiveemme alkuun toteamukseen: ”Kouluttakaa talousalueemme kaikki nuoret tutkintoon ja työhön”. Tämä on minusta hyvin tärkeä tehtävä niin ammatilliselle koulutukselle kuin lukioillekin. Eli vastata alueemme koulutustakuusta niin, että jokaiselle nuorelle on opiskelupaikka. Samalla nostin esille huoleni nuorten tilanteesta ja peräänkuulutin välittämistä. Minusta Hyrian pitää ohjata riittävästi resursseja tukipalveluihin, erityisopetukseen ja opinto-ohjaukseen niin, että kaikki nuoret pysyvät mukana. Lisäksi peräänkuulutin hyvän työantajan maineen vaalimista eli panostusta siihen, että oppilaitoksessa on pätevät, koulutetut ja jatkuvasti täydennyskoulutustakin saava henkilökunta. Ja mitäs vielä…. niin ja tietenkin nostin sen esille, että vaikka oppilaitos hakisikin suuntautumisia ja erikoistumisia niin tärkein tehtävä on vastata talousalueemme yritysten ja kuntien työntekijätarpeeseen ja kouluttaa nuoria ainoastaan aloille joilla heille on työtä. Vastuullisuutta siis.

Mutta erittäin mielenkiintoinen ja hyvä ilta. Puheenvuorojemme jälkeen hyvä ja vilkas keskustelu ja sitten katse uuteen vuoteen. Itse olen vakuuttunut, että ratkaisumme oli oikea oppilaitoksia yhdistettäessä ja näyttää siltä, että arkikin sitä pikkuhiljaa osoittaa. Yhtenä mittarina vaikkapa se, että hakijoiden määrä kasvoi nyt 15 prosentilla eli oppilaitoksemme on nähty ja kuultu ja se on myös haluttu. Työniloa Hyrian väelle ja opiskeluintoa opiskelijoille. 

Huomenna eduskunnassa jatkamme aamusta ministerien tapaamisella. Ensin asumisoikeusasumisen asiat esillä asuntoministeri Jan Vapaavuoren kanssa ja sitten jätevesiasetus ympäristöministeri Paula Lehtomäen kanssa. Mielenkiintoinen aamu siis tulossa. Mutta nyt Kympin Uutiset ja nukkumaan.

Kommentit