Tiistai, 30.11.2010

Blogi, tiistaina 30.11.2010

Juuri Riihimäeltä kotiin Lopelle. Eli tänään täällä vasta illasta. Tänään järjestimme Riihimäellä peruskoulun tulevaisuutta käsitelleen keskusteluillan. Aiheena ennen muuta peruskoulun tuntijaon ja oppisisältöjen ja tavoitteiden uudistaminen ja pääalustajana Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen. Auditoriossa upeasti väkeä paikalla ja itse olin erittäin tyytyväinen, että paljon oli erityisesti opettajia ja vanhempia, mutta myös opetustoimenjohtajia, rehtoreita ja kuntapäättäjiä. Aihe siis kiinnosti laajasti. Tuntijakotyöryhmää vetänyt Lankinen esitteli laajasti uudistuksen taustaa ja tavoitteita ja sitten juurta jaksaen esityksen yksityiskohdat ja uudet linjaukset. Mieleen jäikin erään osallistujan kommentti, että ”kiitos, harva meistä on varmaan koko laajaa esitystä tutkinutkaan ja nyt kokonaisuus avautui”. Juuri näin.

Lankinen esitteli työryhmäesityksen erittäin tarkasti ja sen jälkeen kävimme laajan keskustelun joka avattiin Riihimäen kaupungin koulutoimenjohtajan Esa Santakallion ja Hämeen OAJ:n puheenjohtajan Maritta Kokon kommenttipuheenvuoroilla. Keskustelussa esille nousi laajasti mm. kiitosta keräten esityksen tavoitteet eheyttää koulun oppiaineita oppiainekokonaisuuksiksi ja myös kielivalikoiman ja valinnaisuuden lisääminen. Taito- ja taideaineiden lisätunnit keräsivät luonnollisesti myös kiitosta kuten myös liikunnan lisätunnit. Oikeastaan ainoastaan resurssit nousivat houlena esille ja se onkin totta. Suomalainen peruskoulu tarvitsee tulevaisuudessa lisää rahaa ja toivon, että myös seuraava maamme hallitus näkee tämän yhdeksi tärkeäksi painopisteeksi. Panostukset lapsiin, nuoriin ja koulutukseen ja sitä kautta osaamisen on varmasti panostus joka tulee moninkerroin takaisin.

Illan päätteeksi vedin keskustelua hieman yhteen ja kerroin asian etenemisestä tästä eteenpäin ja samalla hieman nostin keskusteluun ja mieliin myös minusta tärkeimpiä ensi hallituskauden sivistyspoliittisia aiheita. Aivan ehdottomaksi ykkösaiheeksi peruskoulun rinnalla tulee nostaa lukio-opetus ja mm. sen rahoituksen turvaaminen, mutta myös tuntijaon ja oppisisältöjen uudistamisen. Toisena kehittämiskärkenä pitää olla ammattikorkeakoulumme ja niiden tulevaisuus ja sitten vielä päivähoitokokonaisuuden uudistaminen uuden varhaiskasvatuslain myötä osaksi oppisemin ja kasvun ”ketjua”. Ehkä tässä jotain mistä tulemme vielä puhumaan.

Mutta kiitokset vielä seminaari-illan idean äidille Sirkka Ojaniemelle, alustajille ja OAJ:lle sekä järjestelyvastuun kantaneille Riihimäen kokoomuslaisille. Sivistyspoliittiset keskusteluillat saavat varmasti jatkoa ja talvella onkin suunnitelmissa seminaari liittyen E-kouluun eli sähköisiin oppimateriaaleihin ja uuteen opetusteknologiaan. Tavoitteena pitää olla se, että palaamme jälleen tälläkin saralla EU:n kärkeen ja suunnannäyttäjäksi. Riihimäellä onkin jo paljon tehty niin lukiossa kuin myös mm. Peltosaaren koulussa. Tulevat olemaan esillä. Palataan tähän myöhemmin. 

Mutta siis tiistai juostu paikasta toiseen. Eduskunnassa ensin erittäin mielenkiintoinen kuuleminen liittyen haja-asutusalueiden jätevesiasetukseen. Paketti ja sille tehtävä remonttitarve on ollut minulle koko ajan selvä ja uskon, että tässä edetään pian. Mutta ei todellakaan hätiköiden. Asialla ei ole sellainen kiire mitä julkisuudessa on annettu ymmärtää ja ei kyse ole asetuksen perustuslainvastaisuudesta vaan koko asetuksen problematiikasta. Itse en ole missään vaiheessa ollut valmis siirtämään keskustan ja SDP:n aikanaan sorvaamaan jätevesiasetusta sinällään laintasolle enkä sitä ole valmis tekemään nytkään. Asia vaatii huolellisen valmistelun nyt ympäristöministeriössä ja toivon, että tähän lopputulemmaan tulisi lopulta ympäristöministeri Paula Lehtomäkikin. Ei virheiden ja väärien ratkaisujen myöntäminen ole tyhmyyttä, mutta niistä kynsin ja hampain kiinni pitäminen on. Toivon, että saan täälläkin jo kerrottua positiivisia uutisia mahdollisimman pian.

Nyt kuitenkin aika kiittää tästä päivästä. Harvinainen päivä, että vain yhdellä blogivierailulla mentiin. Joskus niinkin.

Kommentit